Lumine maastik rõhutab omalt poolt seda erilisust, tuues välja vastandeid ilu ja inetu vahel. Siin teab ja tunneb igat nurka ja salateed Marko Kaldur, kes selleks, et tuua eestlastele lähemale Ida-Virumaa kontraste, on loonud avastaeesti.ee lehekülje.

Šokeeriv Ida-Virumaa on Marko marketingistrateegia ja nii ta külastajatele ka mõjub. Siin on Viivikonna oma värviliste majadega, mille peatee on saanud hiljuti üksiku laterna kõrvale terve rea valgusteid. Siia on ostetud kortereidki ja tõepoolest, nii mõnegi tühjana tunduva maja juurde viib puhastatud tee. See üllatab Markot ennastki, et milliste lepingute järgi puhastatakse ära ka kõik kõrvalteed lumest, isegi seal, kus hingelistki kunagi ei liigu.

Ida-Virumaal seiklemiseks on hea omada saatjat Marko näol, kes vaatab ka regiooni tulevikku ja ütleb, et kui Viivikonna on lootustandev, siis Sirgala oma paneelmajadega jääb hätta — seal elabki ühes korteris üks või kaks inimest, ümbritsemas tühjus. Aga ka siin leiab pärlikesi tõeliste siberitaoliste majade näol, tibukollane siniste puitpitsraamidega.

Keha kinnitama minna tuleb siiski Narva ja seal kindlasti heita pilk ka paadigaraažide kooperatiivile, mis on kõige eksootilisem ja romantilisem paik Narvas ja kannab nime "Narva Veneetsia". Kurjad koerad peavad uudistajad eemale hoidma, sest sellest on saanud kohalike (eriti just meeste, ütleb Marko) mõnus suvine pelgupaik. Aga ka lumme mattununa annab ta romantilise Veneetsia hõngu välja.

Sillamäe on hoonete varemete, sissekukkunud fassaadide ja tossavate hiigelkorstnate ning jääpurikatega ehitud suurte maapinna kohal jooksvate torude kõrval kontrastne kaunitar. Eriti õhtuvalguses, kui trepilt avaneb vaade peatänava valgustitele, mille vahel keerleb tuhkjas lumi. Imposantses kultuurimajas peituvast muuseumist leiab 21. sajandi Eestis ülevaate selle hoone loonud nõukogude ajast. Kas ei tundu väärt alternatiivina hapukapsa ja verivorsti asemele, kõrvale või vahele reisida jõulukuul eesti kontrastseimasse paika?

Vaata galeriid šokeerivast Ida-Virumaast: