Reede õhtul avatakse jõuluturg Tallinna Raekoja platsil ja süüdatakse Raekoja platsi kuuse jõulutuled. Pühapäeval tähistatakse esimest adventi jõulupuu tulede piduliku süütamisega ka Noblessneris, kus esineb Rahvusooper Estonia poistekoor, saab maitsta uut jõulumenüüd ümbritsevates söögikohtades ning külastada sealseid näitusepaiku. Samuti tulevad Tallinnas taas mullu väga menukaks osutunud elavad aknad Viru tänaval: argised vaated muutuvad vaid neljaks õhtuks kontserdipaikadeks.

Jõululinn Tartu tuleb Tallinnale järele pühapäeval koos juba mullu palju huvilisi kokku meelitanud uisuplatsiga Raekoja platsil. Tartu jõuluaega toetavad omalt poolt linna hubased kontserdisaalid, muuseumide töötoad, pühadehõngulised kirikud, suur jõululaat ja tantsupidu linnasüdames.

Jõululinn Tartu. Foto: Puhka Eestis

Nii Tallinnas, Tartus kui ka Pärnus algab jõulujazz suurepärase muusikaga, tuues kuulajateni kolm tribüütkontserti ning esitledes Eestis rahvusvaheliste jazzistaaride Salvador Sobrali ja Marc Ribot' värskeid albumeid.

Loomulikult ei tähistata esimest adventi ainult Eesti kahes suuremas linnas, vaid see käib üle maa: näiteks Kuressaare kesklinnas algavad advendilaupäevad ning Narva linnuses on jõuluprogramm, kuhu kutsutakse kogu perega. Otsi puhkaeestis.ee veebis ka teisi piirkondlikke jõuluootuse üritusi!

Kuressaare advendilaupäev. Foto: Puhka Eestis

Jõuluvälisest soovitame uhiuut näitust teemal, milletaolist varem pole tehtud: Vabamu on kokku pannud hea retrospektiivi, kuidas ja miks sai 30 aastaga ENSV-st e-Eesti. Henrik Roonemaa kureeritav näitus võtab kokku Eesti digiühiskonna kujunemisloo, saavutused ja heidab pilgu tulevikku. Mängulise väljapaneku ja kõnekate lugude kaudu püüab näitus vastata küsimusele, miks ikkagi sai just Eestist, endisest põllumajandusriigist digitaalne ühiskond ning millised uued väljakutsed ootavad meid ees.

Ainult neljal laupäeval on võimalik näha, mis toimub loomaaias tavaliselt siis, kui külastajad on läinud: algavad hilisõhtused jalutuskäigud loomaaias. Loomade öise elu saladustest räägivad ja nende käitumist aitavad lahti mõtestada kogenud loomaaednikud. Laupäeval toimub Otepää keskväljakul Valgamaa tantsupidu „Pööripäevast pööripäeva", kus ligi 500 tantsijat esitavad tantsulavastuse, mis kirjeldab meeleolukalt kõiki nelja aastaaega.

Hilisõhtused ekskursioonid Tallinna loomaaias. Foto: Puhka Eestis