Lähenevaks kadripäevaks saab soojendust teha Tallinnas. Kuigi katri joostakse alles järgmisel nädalal, on laupäeval sobiva nimega Kadrioru pargis sportlik kadrijooks, kus jooksevad võidu kadrisandid. Saab nii osa võtta kui ka lihtsalt põnevaid kostüüme vaatama ja inspiratsiooni ammutama minna. Kel raske seelikuga jooksmine üle jõu käib, saab valida madalama pulsiga ürituse - linnaorienteerumise, mis toimub igal nädalal Tallinna ja selle lähiümbruse põnevates paikades. Seekord saab sportlikus formaadis avastada Mustamäed. Osalejatel on valida nelja erineva pikkus- ja raskusastmega raja vahel.

Samuti soovitame värskes õhus matkates avastada hoopis teistsugust Lasnamäed kui harjumuspärane paneelmajadega linnaosa. Veel 40 aastat tagasi asusid nendel aladel lihtsad talumajad ja kiviaiad, mille vahele jäid muinasaega meenutavad kultuskivid ja kivikalmed. Matkal Mustakivist Irusse räägitakse lähemalt teele jäävatel aladel paiknenud varasemast asustusest.

Muinas-Lasnamäe. Foto: Puhka Eestis

Kes kuidagi ei jõua jõule ära oodata, saab hakata juba jõulumeeleolu looma, minnes uudistama kuuske, mis jõudis Raekoja platsile eile. Samuti kostitab pealinn sel nädalavahetusel eriliste kultuurielamustega. Pühapäevaks on veel viimaseid pileteid linnahalli ekskursioonile, kus minnakse suletud uste taha ning saab teada palju põnevat selle monumentaalse ehitisega seotud sündmuste ajaloost ja ühiskondlikust taustast. Avangardi eesliinil toimetavas Kanuti Gildis on eriline näitus, jaapani kunstniku ASUNA muusikaline installatsioon, mis hõlmab rohkem kui 100 mängusüntesaatorit ja tekitab erilise kõlaelamuse sõltuvalt sellest, kus täpselt kuulaja ruumis asub. Samuti tehakse Kanuti Gildi Saalis „Robotiteatrit” - mine vaatama, mis juhtub, kui tehisintellekt „loeb” piisavalt palju Anton Tšehhovi tekste ning genereerib nende põhjal oma loomingut.

ASUNA muusikaline installatsioon. Foto: Kanuti Gildi Saal

Veebist saab jälgida elamuslikku saadet Tartu Folk Off. Folgilahingus astuvad vastamisi folkoorirühmad Eestist, Lätist, Leedust, Soomest ja Šotimaalt. Rühmad esitavad üksteisele väljakutse õppida ära teise riigi laul ja tants. Ida-Virumaal kestab maitsete nädal, mis kutsub Seiklusmaa maitseseiklusele. Toidupakkumised hinnaga 15 või 25 eurot sisaldavad mõnes kohas ka muuseumi külastust või muud põnevat tegevust. Pärnus on eelviimast nädalat avatud Soome-Eesti filosoofist maalikunstniku Mika Vesalahti näitus „Põrgujumala masin ja maaliparadiis”.

Põrgujumala masin ja maaliparadiis. Foto: Puhka Eestis