Oktoobri koolivaheaja kõige populaarsemad sihtkohad on olnud läbi aastate Türgi, Egiptus ja Tenerife. Nendest sihtkohtadest leiab laia valiku väga kvaliteetseid ja eraldi laste kontseptsiooniga hotelle, kus on palju erinevaid lõbusaid ja turvalisi tegevusi ning toredat meelelahutust. Osades hotellides on ka veeliumäed, tegutsevad miniklubid ja toimuvad eraldi diskod lastele. Hotellid asuvad enamasti liivaranna vahetus läheduses. Mõõdukas kauguses on ka mitmeid huvi- ja loomaparke. Koolivaheaja eesmärk on lihtne — nautida mõnusalt ja sõbralikult ühist kvaliteetaega sobivas tempos.

Järgnevalt jagab reisikorraldaja Novatours ülevaadet, millised tegevusi sihtkohad sisukaks koolivaheajaks pakuvad.

Paradiislik puhkus Türgi kuurortides

Öeldakse, et Türgi on puhkuseparadiis ja seda mitte ainult täiskasvanutele, vaid ka pisematele reisisõpradele. Türgi Vahemere rannikut hellitab soe päike, merevesi on supluseks mõnusalt soe ning imekaunid rannad ja rohkelt tipptasemel hotelle loovad suurepärased võimalused perepuhkuse veetmiseks. Isegi soodsamad hotellid pööravad tähelepanu peredele: lapsed saavad lõbutseda mänguväljakutel, lastebasseinides, veeliumägedel, miniklubides ning võtta osa huviprogrammidest ja lastele korraldatud diskodest.

Paljud pered eelistavad puhata seal, kus pööratakse erilist tähelepanu just laste heaolule — hotellides on olemas kõik vajalik alates beebitoidu purustajatest kuni jalutuskärudeni ning eelistatakse majutuskohti, kus panustatakse lastele mõeldud meelelahutusse — on rajatud mänguväljakuid, toimivad lasteklubid ning lõbutseda saab basseinides ja veeparkides. Kui lastele jagub hotelli territooriumil piisavalt kaasahaaravaid tegevusi, saavad vanemad samal ajal igapäeva rutiinist välja astuda ja puhkust nautida. Järgnevalt mõned näited Türgi kuurortide pakutavatest meelelahutusvõimalustest lastega peredele:

Antalya akvaarium on üks suurimaid maailmas. Siit leiad 40 erineva temaatikaga akvaariumit ning maailma suurima veealuse tunneli, mille pikkus ulatub lausa 131 meetrini.

Antalyas asuv veepark Aqualand sobib lõbutsemiseks kogu perele. Tegevusi jagub igas vanuses külastajatele — erinevas suuruses basseinid, rohkelt liumägesid ja jõgesid.

Parim viis väikestele reisisõpradele Türgi looduse ilu tutvustada on viia nad Kursunlu juga vaatama. Hämmastav ja idülliline juga pakub lummavaid vaateid. Kohe joa kõrval on mitmeid kohti pikniku pidamiseks ja hea õnne korral võib näha kilpkonnasid, krabisid ja erinevaid kalu.

Sandland on Antalyas asuv liivaskulptuuride park, mis võib uhkust tunda maailma suurimate liivast valmistatud skulptuuride tõttu. Isegi, kui oled siin varem käinud, siis soovitame alati tagasi tulla, sest skulptuure ja pargi temaatikat uuendatakse igal aastal.

Lõbus rannapuhkus Tenerifel

Kanaari saared on lastega perede jaoks kahtlemata üheks populaarseimaks valikuks sügistalvise puhkuse veetmisel. Reisihuviliste seas eriti palavalt armastatud Tenerife paistab silma arvukate liivarandade, mõnusalt maheda kliima, mugavate teeühenduste ja mitmekülgsete meelelahutusvõimaluste poolest. Saar on eriti eelistatud just noorte seas, sest see paik pakub rohkelt võimalusi aktiivseks puhkuseks — Tenerifel asub kogu Hispaania kõrgeim mäetipp El Teide koos suure rahvuspargi ja matkaradadega ning maailmas tuntud ja hinnatud veepark Siam Park.

Atlandi ookeaniga ümbritsetud Tenerife on eurooplaste seas eelistatuim valik turvaliseks puhkuseks. Tänu ookeanilt puhuvale värskendavale briisile pole saarel kunagi liialt palav ning see loob ideaalsed tingimused lastega koos puhkamiseks. Kohalikud kõnelevad hästi inglise keelt ning restoranide menüüd on kohandatud sobivateks nii täiskasvanutele kui ka lastele. Kui eelistate nautida rannapuhkust, soovitame valida mereäärne hotell saare lõunapoolsemates kuurortides Los Cristianoses või Playa de las Americases. Suurematest linnadest pääseb randa ka ühistranspordi või rendiautoga.

Tenerife imekaunid vulkaanilised rannad pole siiski saare ainus atraktsioon — vahvat meelelahutust jagub tervele perele kogu saarel. Tutvustame mõnda neist lähemalt:

Delfiinide ja vaalade vaatlusreisidel Atlandi ookeanile avaneb võimalus näha delfiine ja vaalu oma loomulikus elukeskkonnas.

Tenerife ühes vanimas linnas Icod de los Vinos asub liblikaaed ehk Mariposario del Drago, kus saab vaadata eri suuruses ja värvigammas vabalt elutsevaid liblikaliike, kes lähemaks uurimiseks ka sinu käele võivad maanduda. Peopesasuuruseid liblikaid, keda varasemalt oled ehk vaid raamatust näinud, saad liblikaaias lähemalt uurida, katsuda ja pildistada. See on muljetavaldav kogemus kogu perele!

Interaktiivne teaduse ja kosmosemuuseum kutsub külla kõiki lapsi ja täiskasvanuid. Muuseumi rohkem kui 70 eksponaati tutvustavad kosmost lähedalt ning köidavad isegi neid, kes pole varem taevaavaruste vastu huvi tundnud.

Loro park on tõeline laste lemmik, kus jagub põnevaid avastusi kogu päevaks. Loomaaias kohtad arvukalt erinevad päästetud loomi ning muljetavaldavat hulka papagoiliike kogu maailmast. Külastada tasub ka botaanikaaeda, kus on taimi lausa viielt kontinendilt. Saa osa merilõvide ja delfiinide show’st ning vaatle pingviine suurel tehisjäämäel ehk Pingviinide planeedil.

Avastamisrõõmu pakkuv Egiptus

Egiptuses on palju perehotelle, kus on loodud ideaalsed tingimused puhkamiseks koos lastega — hoolikalt planeeritud territooriumid, eri suuruses basseinid, mänguväljakud ja professionaalsed animaatorid — nõnda saavad vanemad puhata ning olla kindlad, et nende järeltulijad veedavad aega lõbusalt ja ohutult. Perepuhkust Egiptuses ei muuda täiuslikuks mitte ainult hotellide poolt pakutavad meelelahutusvõimalused, vaid seiklusi saab kogeda ka näiteks Punases meres snorgeldades, džiibisafaril või kaamelitega kõrbe avastades, delfiinishowsid nautides ning ekskursioonidel Kairosse või Giza püramiidide juurde.

Egiptuse kuurortides on loodud suurepärased võimalused vaheldusrikka perepuhkuse veetmiseks. Näiteks populaarses Hurghadas saab lisaks päikesevannide nautimisele seigelda ka vanalinna tänavatel või jalutada värvikatel idamaistel turgudel. Aktiivse puhkuse austajatel tasub külastada Egiptuse üht eksklusiivsemat kuurorti El Gounat, kust korraldatakse mitmeid ekskursioone veeparkidesse, sukeldumisretkedele ning delfiinide vaatlusreisidele. Punase mere imetabast veealust maailma saab lastele kõige mugavamalt tutvustada sõidul klaaspõhjaga laeval, kus näeb värvilisi koralle otse endi jalge all. Vaata veel häid soovitusi, mida perega koos Egiptuses teha:

Jungle Aquapark on perede seas eriti populaarne temaatiline veepark. Kogu park on sisustatud džunglile omase lopsaka roheluse, loomaskulptuuride ja rohkete atraktsioonidega — pargis on palju erinevaid basseine, veeliumägesid ja eri suuruses kuumaveevanne.

Sharm el Nagas asub elav korallrahu, mida peetakse üheks kõige unikaalsemaks sukeldumispaigaks kogu maailmas. Peen valge liiv, palmipuud ja mugavad lamamistoolid annavad sulle võimaluse nautida mitte ainult sukeldumist, vaid pakuvad ka võimalust mõnusaks rannapuhkuseks. Suur korallrahu algab kohe ranniku äärest, seega ei pea muret tundma suurte lainete ega järsku sügavaks mineva merepõhja pärast.

Kõigi Egiptuse silmapaistvamate huviobjektidega kohtumiseks ei pea kulutama palju aega. Mini-Egiptuse pargis saad kõikidest populaarseimatest vaatamisväärsustest näha väikeseid koopiaid, lisaks näidatakse teisigi kunstnike töid.

Mida on vaja teada enne reisi?

Kontrollitud teekonnaga otsereis, kombineerituna vastutustundliku reisiteenusega, on kõige ohutum valik reisimiseks ka praeguses olukorras. Novatours hoiab kõigil oma sihtkohtadel hoolsasti silma peal ning ka meie välispartnerid teevad kõik endast oleneva, et kliendid tunneksid ennast turvaliselt ja mõnusalt. Reisijate turvalisuse osas me allahindlust ei tee ja soovitame klientidel alati soetada reisikindlustus, mis on täiendatud COVID-kaitsega.

Digitaalse COVID tõendiga ehk vaktsiinipassiga on reisimine lihtsam, kuid endiselt tuleb järgida iga riigi lisanõudeid ohutusele ning täita täiendavad dokumendivormid. Testitõendi puhul on oluline veenduda sihtriigi ajanõuetes — kas testitulemus kehtib seal 24, 48 või 72 tundi.

Lennujaama tulge ajavaruga, sest COVID-19 seotud dokumentide ja tõendite kontrollimine võtab varasemaga võrreldes rohkem aega. Sihtkoha lennujaamas tuleks valmis olla pisteliseks kontrolliks, mille korral võib kohalik ametnik suunata lennureisija täiendavale covid-testimisele.

Enne reisile minekut tuleb reisihuvilistel kindlasti tutvuda kogu reisi ajaks kehtestatud turvalisusmeetmetega, samuti täita õigeaegselt ja võtta kaasa kõik vajalikud dokumendid. Näiteks Tenerife reisijad peavad kõik täitma 48 tundi enne saarele saabumist elektroonilise dokumendi Flight Clearance Document ehk FCS. Egiptusesse reisijad peavad esitama tervisedeklaratsiooni Public Health Card Form ning Türki reisijad sarnase vormi, et saada HES kood.