Et nüüdsest on Leedut külastavatele turistidele iga kolmas hotelliöö tasuta, on riigi suurimast linnast saanud veelgi parem sihtkoht lühikeseks linnapuhkuseks. Kuigi Vilnius on eelkõige tuntud ajalooliste monumentide, UNESCO maailmapärandi nimistus oleva vanalinna ja rikkaliku roheluse poolest, pakub see ka erilisi kulinaarseid elamusi ning peidab endas elavat kunstikogukonda ja erilisi poekesi.

Lithuania Travel, Leedu riiklik turismiarendusagentuur, on koostanud nimekirja alternatiivsest Vilniusest, kus leidub hulganisti veidraid kohvikuid ja restorane, ebamaist tänavakunsti, hubaseid vintage-poode ja palju muud.

1. RoseHip Vegan Bistro. Neoontuledes silt kirjaga “Tulevik on vegan” tervitab üheti nii neid kundesid, kes end juba taimetoidule pühendanud on kui ka uustulnukaid, kelle huvi vegan-maailma vastu on alles alanud. Restoranile andis nime kohalik supertoit kibuvits ning söögikoha atmosfäär käib nimega käsikäes ja on roosades toonides kaunistatud. Menüü muutub koos aastaaegade vaheldumisega — sööjatele pakutakse erinevaid Buddha kausse, seentest ja jakast tehtud taimetoiduburgereid ning palju muud maitsvat.

Aadress: B. Radvilaitės g. 7 and Pylimo g. 22D, Vilnius

2. Black Lodge Cafe Speakeasy. See draamasarjast “Twin Peaks” inspiratsiooni saanud kohvik pakub privaatset elamust kuni kolmele inimesele korraga ja rõõmustab David Lynchi loodud sarja fänne teleekraanilt nähtud müstilise punase toaga.

Taustaks lõputult mängimas üks ja sama lugu, saavad külalised nautida kõhedusttekitavat, ent samas üllatavalt hubast atmosfääri. Ilmselt pole üllatav, et kohviku menüü on väga lühike: nautida saab vaid kirsipirukat ja “põrgulikult head” kohvi. Nende kahe kombinatsioon oli sarja peategelase Dale Cooperi lemmik.

Aadress: Užupio g. 13, Vilnius

3. Užupis. Tuntud ka kui isehakanud vabariik, on Užupis omamoodi riigike keset linna. Sel on oma valitsus, hümn, traditsioonid ja isegi põhiseadus. Užupise individuaalset vabadust, avatust ja tolerantsi ülistavas konstitutsioonis on 41 teesi. Muuhulgas tuuakse välja, et igaühel on õigus olla õnnelik ja igal koeral on õigus olla koer. Need punktid illustreerivad hästi piirkonna vabameelset õhkkonda. Užupis on täis veidrat tänavakunsti, skulptuure ja pop-up installatsioone ning selle boheemlaslik õhkkond ilmutab end igal nurgal.

4. Peronas. Vilniuse raudtee ääres asuv industriaalbaar Peronas on end sisse seadnud vanas jaamahoones, mis ehitati 1950. aastal ning oli eelkõige vahepeatuseks Peterburi ja Varssavi vahel reisijatele. Baarist on saanud armastatud kohtumispaik nii kohalike kui turistide seas. Aeg-ajalt korraldatakse Peronases ka kunstinäitusi ja see on koduks ikoonilisele Tony Soprano kujule, mille lõi skulptor Donatas Jankauskas.

Aadress: Geležinkelio g. 6, Vilnius

5. Baltic Shamans. Užupise südames asuv Baltic Shamans on õdus kunstigalerii ja -pood, mis keskendub Leedu traditsioonilise paganliku käsitöö tutvustamisele. Valikust leiab naturaalseid kividest ehteid, autentseid Leedu muusikainstrumente, mesilasvahast küünlaid ja palju muud. Vaid mõned aastad tegutsenud poest on saanud üks populaarsemaid inimeste hulgas, kes otsivad midagi erilist ja Leedule omast.

Aadress: Užupio g. 2, Vilnius

Leedu linnaturismi kohta leiab rohkem infot Lithuania Traveli veebilehelt.