Kas sellega nüüd lausa taino indiaanlaste arusaama järgi sigarite suitsetamine ka ühenduse jumalatega lõi, ei olnud õhtu teemaks. Kes aga traditsioonilise aeglase sigarisuitsetamise võistluse võidab, see küll. Olgu öeldud, et 2019. aastal võitis aeglase sigarisuitsetamise maailmameistrivõistluste Põhja-Euroopa kvalifikatsiooniturniiri esmakordselt naisterahvas — Anastasia Arsenova Moskvast, kel õnnestus sigarit põlevana hoida 2 tundi, 43 minutit ja 43 sekundit. 2021. aasta Tallinna õhtu võitjaks oli leedulane Nerijus Krusnius, kes hoidis sigarit põlevana 1 tund, 58 minutit ja 12 sekundit.

Ühe erilise külalisena osales Ramon Allonese North Cigars maailmaesitlusel ja galaõhtusöögil rahvusvaheliselt tuntuim kaasaegne Türgi kunstnik Bedri Baykam, olles seega üks esimesi, kes regionaalse väljaande King of North kogemuse said. King of North sigar, mis valmib Kuuba Pina del Rio Vuelta Abajo istanduse selekteeritud lehtedest, valiti 2020. aastal eksklusiivselt välja Baltimaade jaoks ja on osa unikaalsest ainult 6000 nummerdatud bokside toodangust. Kuuba valitsusele kuulub mark Habanos, King of North on üks Habanose sigarimarkidest — spetsiaalne sigar konkreetse regiooni tarbeks, mida siis ka ainult selles regioonis osta saab.

Teise erilise külalisena võttis üritusest osa Dmitri Drutsa, Kuuba Habanos Akadeemia instruktor ning sertifitseeritud Habano sommeljee ning Venemaa ainuke Habanos Master, mis on veel aste kõrgemal Habanos sommeljeest. Drutsa on nõutud võistluse kohtunikuna Cigar Smoking World Championshipil (CSWC) ja väga sageli ka õhtujuhina, kellena ta ka Tallinna üritusel humoorikalt sigaritest rääkis, olles ka ise sigarite kollektsionäär.

Tullio Liblik, kes juba üheksa aastat juhib Tallinna sigariklubi, mis on asutatud ilusal kuupäeval 21.12. 2012, ütleb, et selliste klubiliste kokkutulekute põhieesmärgiks on luua võimalus sigarikultuuri harrastajatele kohtuda elegantses vormis, luua uusi sidemeid ja süvendada olemasolevaid. “See on meelelahutus, aga ka ärikontaktide loomine ja kultuurivahetus laiemas mõistes”.

Julgelt võib arvata, et sigarikultuuri alguse leiab tuhandete aastate tagant. Arvatakse, et iidsed maiad olid need, kes sigarisuitsetamisele aluse panid, sest leitud on keraamika 10. sajandist, mille joonis näitab meest, kes ühte nendest esimestest primitiivsetest sigritest suitsetab. Ja taino indiaanlaste tubakalehtedest torusid cohibasid said proovida ka juba meremehed Kolumbuse Kariibidele jõudmise ajal.

Vaata galeriid üritusest: