„Jälgime pidevalt uusi meetodeid ja tooteid, et tagada lennujaamas kõrge hügieenitase. See nanotehnoloogial põhinev kate, mida pritsitakse kontaktpindadele ja mööblile hõlbustab pindade puhtana hoidmist. Kattekiht hävitab patogeenid valguse ja õhu abil,” rääkis Finavia Helsingi lennujaama arendamise asepresident Sami Kiiskinen.

Kattekihti pihustatakse näiteks registreerimislettidele, masinatele, väljuvate lendude väravates ja tualettides olevatele pindadele. Kattekiht kestab kaua, kuigi mööblit puhastatakse mitu korda päevas.

Nanoksi lahendust on lennujaamas katsetatud juba varasuvest saadik ja tänu headele tulemustele on Finavia otsustanud seda kasutama hakata selle aasta septembrist alates.

„Lennujaama keskkonnas on oluline, et valitud pinnamaterjalid oleksid vastupidavad, kergesti puhastatavad ja mustuskindlad. Tõhusa puhastamisega seotud valikuid võetakse arvesse juba terminali projekteerimisetapis. See on üks põhjus, miks lennujaamas on palju klaas- ja metallpindu, mida on lihtne puhtana hoida,” ütles Kiiskinen.

Hea tagasiside reisijatelt Helsingi lennujaama hügieenitaseme kohta

Rahvusvahelistes lennujaamade uuringutes on Helsingi lennujaam saanud reisijatelt juba üle 20 aasta häid hinnanguid lennujaama puhtuse kohta. Puhtus ja korrastatus on mõned Helsingi lennujaama suurimad tugevused klientide rahulolu osas. Lennujaamu esindav rahvusvaheline organisatsioon ACI tunnustas Finaviat aktiivsete ja heade COVID-19 meetmete eest Helsingi lennujaamas.

Kõrge hügieenitase on selgelt eristav tegur eelkõige rahvusvaheliste reisijate silmis, kes võtavad seda arvesse oma reisi lennujaama valimisel.

„Täiustasime puhastamist ja desinfitseerimist kohe 2020. aasta jaanuaris, kui kuulsime COVID-19 viirusest. Sellest ajast alates oleme puhastamist aina tõhustanud. Näiteks oleme kasutusele võtnud LED-valgustitehnoloogiaga turvakontrolli salve puhastusseadme, mille kasutamist kavatsetakse tulevikus laiendada,” tutvustas Kiiskinen.

Lisaks puhastamisele ja desinfitseerimisele arendab Finavia terminalis ka kontaktivaba liikumist ning selle eesmärk on vähendada füüsilist kontakti klienditeenindusolukordades. Selle arengu näideteks on automaatselt avanevad uksed ja väravad, kontaktivabad passi- ja piletilugejad ning kontaktivaba makse lennujaama kauplustes ja restoranides. Parklasaali saab sisse ja välja sõita ainult oma sõiduki registreerimisnumbri alusel.

Mis on Fotonit® kate?

Soome nanotehnoloogiaettevõtte Nanoksi Finland Oy poolt välja töötatud fotokatalüütilise katte Fotonit® tõhusust on kinnitanud Tampere ülikooli uuringud. Fotokatalüüs võib kahe tunni jooksul hävitada 98% patogeenidest, näiteks gripiviirustest. Kattekihile on omistatud Avainlippu-märk, mis antakse Soome toodetele, loe lähemalt siit.