Maailmakoristustalgud tulevad taas — põhiline koristuspäev on eesoleval laupäeval, ent koristusaktsioon kestab 24. septembrini. Suurtest autorehvidest ja loodusesse jäetud mööblist on edasi liigutud pisiplasti ja suitsukonide ohtlikkuse teadvustamiseni. Osale üksi, töökaaslaste, sõprade või perega. Lastega osaledes jääb sellest ehk selline mälestus, et tulevikus on ilmakoristustalgutel üha vähem teha.

Pimedaks kiskuvatel õhtutel on mõnus jalutada erilises valguses: nii Kadriorgu kui ka vanalinna seatakse juba neljapäeval üles valgusinstallatsioonid festivali „Valgus kõnnib” raames. Õhtuseid jalutuskäike ilmestavad valgusinstallatsioonid laupäevani. Järjest pimedamaks kiskuvasse aega sobib suurepäraselt ka filmide vaatamine. Lihulas algab taas traditsiooniline Matsalu loodusfilmide festival, mille programmis on suurepäraseid vaateid haruldastele maastikele ja loomadele, ent käsitletakse ka teravaid keskkonnaprobleeme nagu väetised, metsatulekahjud, lume ja jää sulamine.

Kõik sportlikud haaraku jooksukingad või ratas. Otepäält algab ka lastesõitudega laupäeval Tartu rattamaraton, Narvas saab laupäeval joosta Kreenholmi jooksu ning pühapäeval oodatakse Vooremaal poolmaratonile. Kõik vähemsportlikud osalegu ka, sest ei pea ju endast viimast pigistama, vaid võiks panna rõhku kuplite ja voorte imetlemisele või kogeda kunagise hiiglasliku ja hiilgava tööstuskompleksi atmosfääri.

Kreenholmi jooks. Foto: Puhka Eestis

Hea muusika kõlab sel nädalavahetusel nii jazzina kui ka kandlel: Tallinnas esinevad Eesti jazzmuusikud Telliskivi loomelinnakus Euroopa jazzikonverentsi raames, mis toob olulise muusikaettevõtluse sündmusena Eestisse 200 jazzivaldkonna eestvedajat ja ajakirjanikku. Tartus toimub rahvusvaheline kandlefestival, kus saab kuulata kannelt mitmesugustes koosseisudes orkestri ja elektroonikani välja. Toimuvad ka tasuta õpitoad ning klubiõhtu, kus saab üles astuda ning sedakaudu ehk ka kutse esinejana järgmise aasta festivalile.

Kandlefestival. Foto: Puhka Eestis

Tulekul on ka põnev kunstinädalavahetus: Fotografiskas on viimane võimalus vaadata näitust „Mõeldes nagu mägi”, mis toob ausalt ja reljeefselt vaataja ette loodust ekspluateeriva inimtegevuse. Patarei merekindluse eri tubadesse on rahvusvaheline kunstnike kollektiiv loonud Kafka-teemalise installatsiooni. Kai kunstikeskuses on alates laupäevast avatud 20. sajandi reklaammaterjalidest ja -virtriinidest inspireeritud näitus „Suur teeskleja” ning Uue Kunsti Muuseumis avatakse reedel juba 9. rahvusvaheline taaskasutusnäitus „Anna uus elu”.

Kui vaktsineerimist tõendav sertifikaat pole veel uus normaalsus sinu telefoniekraanil, siis palun uuri lisa vaktsineeri.ee ning pane aeg kirja. Mida rohkem meist on vaktsineeritud, seda vähema tõenäosusega jõuame ka hilissügiseks ja talve hakuks punkti, kus nädalavahetuseks ei saanud anda muid soovitusi kui et „püsi kodus”.