Antiikajal oli meil 7 maailmaimet, tänapäeval on UNESCO lugenud kokku 1153 aaret. Suurt osa neist aga ohustavad loodusõnnetused, sõda, linnastumine või lagunemine. Eestiga seotult on UNESCO maailmapärandi nimistus kaks objekti: Tallinna vanalinn (1997) ja Struve meridiaankaar (2005). Viimane on kümne riigi ühispärand (Eesti, Leedu, Läti, Moldova, Norra, Rootsi, Soome, Valgevene, Venemaa, Ukraina).

Viasat History uues aukartustäratavas kuueosalises sarjas viib ajaloolane Sir Christopher Clark meid läbi tele-ekraani reisile, et näha neid põnevamaid paiku üle maailma. Tema teekond kulgeb Giza suurest püramiidist Egiptuses Serengeti rahvusparki Tansaanias, tuulepaleest Jaipuris, Indias, Jordaania kõrbeni, Veneetsia laguunilinnast Mehhiko linnani Teotihuacan ja Hue linna Vietnamis ning selle vältel näidatakse meile ka paljusid teisi muljetavaldavaid kultuuri- ja loodusmälestisi.

Persepolis. Foto: Viasat History

Esimeses episoodis rändab Christopher Clark mööda Aafrika mandrit, alustades reisi Egiptusest ja vaaraode pärandist. Giza püramiidikompleks on ainus seitsmest iidsest maailmaimest, mis on siiani endiselt täiesti puutumata. Etioopias, mis on tuntud oma keiserlike traditsioonide ja iidsete kristlike juurte poolest, külastab Clark Lalibela kaljusse raiutud kirikut ja Gondari paleed. Seejärel läbib ta imekauni Serengeti rahvuspargi Tansaania põhjaosas, enne kui tema Aafrika-reis Lamu saarel Kenya ranniku lähedal selleks korraks otsa saab.

Teises episoodis suundub Clark Indiasse, kus ta tutvub riigi mitmekesiste ja ajalooliste UNESCO maailmapärandi hulka kuuluvate paikadega. Tema teekond algab hindude palverännakulinnas Varanasis Gangese jõe kaldal. Järgmisena peatub ta suurlinnas Mumbais ja põikab Elephanta saarele, millele järgneb külaskäik Rajasthani monumentaalsetesse lossidesse ja uhketesse paleedesse. Pärast seda võtab mees suuna Agras asuvasse Taj Mahali, mis on riigi üks kuulsamaid sümboleid. Hiiglaslike rongijaamade ja kitsaste rööbasteede kaudu jõuab Clark viimaks Sundarbansi ja lõpuks Himaalaja mäestiku jalamile.

Teekonnal Indiast Lähis-Itta külastab ta UNESCO maailmapärandisse kuuluvaid paiku Iraanis ja Jordaanias. Clark kohtub rändavate berberitega, käib Wadi Rumis vaatamas üht inimkonna vanimat paika ja avastab vana Petra kaubanduslinna. Järgmisena peatub ta iidses Persepolise linnas, mis oli umbes 2500 aastat tagasi Pärsia impeeriumi pealinn. Seejärel viib tema tee Esfahanisse, kus asuvad suursugused mošeed, valitsushooned ja suur basaar, ning pärast seda jõuab ta Iraani mägismaal asuvasse Yazdi.

Petra kaljulinn. Foto: Viasat History

Ladina-Ameerikas kohtuvad vana ja uus maailm ning seal ootab külastajat Kolumbuse-eelsete arenenud tsivilisatsioonide pärand, koloniaalarhitektuur ja looduse imeline ilu. Siin külastab Christopher Clark Hispaania koloniaalstiilis ehitisi Havannas ja Quitos, õpib tundma maailmakuulsat Kuuba muusikat ja tutvub Kuuba veel ühe tüüpilise elustiilinäitega Viñalesi orus. Lõpuks viib mehe tee Galápagose rahvusparki, mis asub 1000 kilomeetri kaugusel Lõuna-Ameerika rannikust. Tegemist on kuulsa ajaloolise paigaga, mis on koduks ka ainulaadsele elusloodusele.

Kodule lähemal leiab Clark end Euroopast, kus ta tutvub paljude kultuuriväärtustega. Ta alustab reisi Veneetsiast ehk linnast, mis on tuhande aasta jooksul silma paistnud võimsa kaubanduskeskusena, ent mida tänapäeval ohustab massiturism. Seejärel avastab ta losse kauni Reini jõe ääres, enne kui jõuab tulede ja armastuse linna Pariisi. Mööda Seine'i liikudes uurib ta sealseid maailmapärandisse kuuluvaid aardeid, milleks on Notre Dame, Louvre ja Eiffeli torn. Lõpuks jõuab ta Saksamaal asuvasse Völklinger Hüttesse ehk Völklingeri rauatehasesse, mis on ilmekas näide industrialiseerimisest, ning lõpetab oma Euroopa ringreisi Londoni maalilises Kew' botaanikaaias, kus asuvad maailma suurimad botaanilised ja mükoloogilised kogud.

Viimases episoodis tutvub saatejuht Christopher Clark Kagu-Aasia kultuuririkkusega. Kambodžas asuv Angkor oli kunagi maailma suurim linn, ent tänapäeval moodustavad templilinna varemed piirkonnas suurima religioosse monumendi. Clark kogeb budistlikku eluviisi Laoses, Luang Prabangis, kus ta tutvub linna paleede ja templitega. Samuti avastab ta muljetavaldavaid riisiterrasse Balil, Indoneesias. Lõpuks jõuab tema ülemaailmne seiklus lõpule Vietnamis, Ha Longi lahe ja maailma suurimate koobaste poolest tuntud riigis.

„Aarete planeet", mis esilinastub Viasat History kanalil 8. augustil ja hakkab eetris olema pühapäeviti kell 21.00, tutvustab Eesti televaatajale maailma kultuuripärandit, viies vaatajad maailma kõige põnevamatesse paikadesse.

Vaata ka tutvustavat saatelõiku: