Telliskivi loomelinnakus kutsub laupäeval ja pühapäeval kunstifestival „Ma ei saa aru”. Festivali programm on sedavõrd mitmekesine, et pärast kaht tihedat päeva saab osaleja kindlasti palju rohkem aru — nii kunstist, iseendast kui ka maailmast. Saab minna tänavakunsti tuurile, osaleda auto tuunimise, seinamosaiigi või kogu pere töötoas „Pullid mullid”, kuulata vestlusringe aktuaalsetel teemadel, saada osa tänavatantsu trikkidest.

Samuti üllatab Tallinnas kunsti- ja ajaloohuvilisi alati põnev arhitektuurinäitus „Avatud majad”, kus iga kord tuuakse asjatundjate abiga välja mõni põnev kihistus ning pääseb vaatama harilikult suletud paikadesse. Mine vaatama Kadrioru eramut, nõukogudeaegset fenomeni ateljeekorterit Lasnamäel, või kunagist aadlipaleed Tallinna vanalinnas, kus praegu tegutseb Rootsi suursaatkond.

Avatud majad. Foto: Puhka Eestis

Eesolev nädalavahetus toob rohkem rahvast ka Tallinna vanalinna. Traditsioonilistel keskaja päevadel on kavas ajastutruu meelelahutus, alates kontsertidest ja lõpetades rüütlikooli ja vibuturniiriga. Raekoja platsil kaubeldakse käsitööga.

Keskaja päevad. Foto: Puhka Eestis

Spordihuvilise maiuspala on vanuseklassi U23 Euroopa meistrivõistlused kergejõustikus. See on taas hea näide, kuidas Eestile usaldatakse korraldamise kõrge taseme tõttu rahvusvaheline suurüritus ka raskel ajal: võistlema on kogunenud üle 1000 sportlase ligi 50 riigist.

Tallinna teletorn peab 41. sünnipäeva sündmusega Base Boogie, mis on toonud kokku 60 langevarjurit üle maailma. Pealtvaatajad saavad hüppeid jälgida Teletorni õuealalt tasuta, korraldatakse meisterdamise töötube lastele ning avatud on seiklusala.

Tartus saab elu uue mõõtme, sest täna avatakse autovabaduse puiestee. Näiteks saab vaadata tuleteatrit, interaktiivset näituseseina popmuusika ajaloost, kuulata kontserte, osta disainikaupa. Eesti Rahva Muuseumis pärimuspäeval oskusi omandades saab muuta suvekodu praktikat — loobuda muruniitja mürast ja hakata oskuslikult vikatiga niitma. Korraldatakse ka niitmisvõistlus.

Autovabaduse puiestee. Foto: Kiur Kaasik

Pärimusfännidel soovitame minna Võrru pärimustantsu festivalile, kus ootavad kontserdid, simmanid, õpitoad ja õhtulaulud. Samuti toimub Kihnus merepidu, viimase kasuks otsustades peab muidugi enne omale praamikoha kindlustama, mis ei pruugi lihtne olla.

Võru pärimustantsu festival. Foto: Puhka Eestis

Ja lõpuks veel lehvikusuurune valik muusikafestivale: Kauksi rannas kõlab „Mägede hääl”, samuti Ida-Eestis mitmes linnas klassikaline muusika, Tartus toimub „Klaaspärlimäng”, Viljandis peetakse vanamuusika festivali ning Raplas traditsioonilist kirikumuusika festivali, kus sel nädalavahetusel ootab ees Uku Suviste ja Sofia Rubina kontsert. Muide, kas teadsid, et Rapla kirik on üks kahest Eesti kahe torniga kirikust (teine on Kaarli kirik Tallinnas).

Niitmisvõistlus. Foto: Visit Tartu