Esimese vaktsiini loomaaias said tiigrid Ginger ja Molly. Tiigrid valiti seetõttu, et suured kaslased on viiruse suhtes eriti vastuvõtlikud.

Oaklandi loomaaed on seni haiguse vastu vaktsineerinud tiigreid, grislikarusid, baribale, mägilõvisid ja tuhkruid. Vaktsiin on ettevaatusabinõu, kuigi loomaaias pole ükski loom viirusesse veel nakatunud.

“On reaalseid juhtumeid, kus loomad on kergelt haigestunud, raskelt haigestunud või isegi surnud ning seetõttu oleme niivõrd ennetavad,” ütles Oaklandi loomaaia veterinaarteenuste asepresident dr. Alex Herman San Francisco Chronicle nimelisele ajalehele.


Kuna paljud Oaklandi loomaaias resideeruvad loomad on ohustatud liigid, on loomaaiapidajad välja töötanud liikide ellujäämise kava, mis hõlmab nende vaktsineerimist võimalike haiguste vastu.

“Võtame loomade eest hoolitsemist väga tõsiselt,” ütles dr. Herman ajalehele. Oaklandi loomaaed plaanib vaktsineerida ka šimpansi, lõvisid ja kahte hüääni. Eeldatavasti saab vaktsiini kokku 110 looma.

Vaktsiini töötas välja loomatervishoiuettevõte Zoetis, kes annetab enam kui 11 000 vaktsiinidoosi ligi 70 loomaaiale ja muudele organisatsioonidele, näiteks pühakodadele ja talveaedadele kokku 27 erinevas osariigis.

Oaklandi loomaaia loomade jaoks on vaktsiin nagu iga teine – loomad on harjunud saama ennetavat abi vaktsiinide näol ning nad on koolitatud osalema meditsiiniga seotud protsessides vabatahtlikult,” ütles dr. Herman.

Kui Oaklandi loomaaias veel ükski loom haigestunud ei ole, siis aasta alguses Tallinna loomaaias raskekujulise neerupuudulikkuse tõttu magama pandud eaka isase aasia lõvi Juna koroonatest osutus positiivseks. Loe pikemalt siit.