LaSpa omanik Anna Elam lausus, et LaSpa kandev idee on inspireerida elama tervislikumalt ja õnnelikumalt, aga on oluline mõista, et tervise ja heaolu saavutamiseks ei ole kiireid lahendusi. “Terve ja õnnelik olemine on elustiil. 6-nädalased dieedid, supertoidud, vitamiinisüstid või maratoniks treenimine pole heaolu saavutamiseks nii olulised kui igapäevased väiksed sammud õnnelikuma ja tervislikuma elu suunas. Soovime oma külalisi inspireerida tegema neid väikseid muudatusi oma elustiilis. Seda eesmärki toetab Laulasmaa loodus, LaSpa interjöör ja kõik meil pakutavad teenused,” lausus Elam.

Laulasmaal asuv spaa tegutseb LaSpa nime all alates jaanuarist. Eile toimunud üritusel tähistati värskelt valminud NAUDI LaSpa heaoluspaa avamist.

NAUDI LaSpa on kantud mere ja metsa lähedusest ning see peegeldub kogu atmosfääris. Arhitektid Toomas Korb (Tallinn) ja Svitlana Shakhnovska (Kiiev) said ülesandeks luua Põhjamaade kauneim heaolukeskus, mille sisekujundus jätkaks sama meeleolu, mida LaSpa külaline kogeb Laulasmaa looduses, mere ääres ja männimetsas. NAUDI LaSpa seinad järgivad voogava merelaine joont ning kõikjal interjööris kasutatud kvaliteetsed naturaalsed materjalid loovad skandinaaviapärase luksuse tunde.

NAUDI LaSpa terass

Seintel on Rootsi fotokunstniku Katarina Waldenstromi lillefotod, mis kujutavad õisi erinevas olekus, õide puhkemisest ja täiuslikust õiteilust kuni õielehtede langemiseni. „Katarina fotod inspireerivad meie külalisi täielikult lõõgastuma. LaSpas on ajal teine tähendus. Tahame, et meie külalised võtaksid siin aega lihtsalt olemiseks ja hetke nautimiseks,“ lausus NAUDI LaSpa heaoluspaa juht Anne Ast.

NAUDI LaSpa’s asub 16 hoolitsuste tuba, 7 erineva toimega basseini, 8-kohaline soolakoobas, 2 veealust duššmassaaživanni ning 3 pärlivanni. See on üks Balti riikide suuremaid spaasid – ühes päevas saab hoolitsusi pakkuda kuni 200 külalisele. „Lisaks hoolitsustele pakume hotellikülalistele tasuta joogatunde, mis toimuvad suvel ilusa ilmaga mererannas. Usume, et jooga, meditatsioon ja mindfulness mängivad terve ja õnneliku elu juures väga suurt rolli,“ lisas Ast.

NAUDI LaSpa

Anna Elam tõi välja mõned teaduslikult tõestatud faktid, mis aitavad inimestel leida motivatsiooni oma tervise ja heaolu eest hoolitsemisel:

  • Inimelu pikkus sõltub elustiilist. Kaksikutega tehtud teadusuuringute kohaselt sõltub geenidest vaid 25-33% eeldatavast elueast, ülejäänu sõltub elu jooksul tehtud valikutest.
  • Liikumine pikendab eluiga. Iga tunniajane keskmiselt aktiivne liikumine - näiteks jalutuskäik - pikendab eluiga 2-5 tunni võrra.
  • Igapäevane pähklite söömine pikendab elu mitme aasta võrra. Eelistada tuleks kvaliteetseid, soolata ja töötlemata pähkleid ning soovitatav päevane norm võiks mahtuda peopessa..
  • Kvaliteetsel unel on tervise ja heaolu seisukohalt väga oluline roll. Liiga vähene magamine mõjutab insuliinitaset ja paneb terve inimese keha reageerima sarnaselt diabeedile. Teaduslikud testid kinnitavad, et hästi magavad inimesed on nutikamad ja ilusamad.
  • Meditatsioon ja teadvelolek (mindfulness) toovad kaasa positiivseid muudatusi inimese aju osas, mida nimetatakse amügdalaks – see on limbiline süsteem, mis mõjutab meie emotsioone ja käitumist, aidates vältida depressiooni ja ärevust.
  • Õnnelikud hetked, mille jooksul inimene tegeleb talle meeldivate asjadega, näiteks naudib päikseloojangut, head muusikat või kauneid kunste ja veedab aega talle kallite inimestega, vähendavad põletikutaset kehas.

Anna Elami sõnul on need väiksed lihtsad asjad, mida iga inimene peaks igapäevaselt oma ellu rohkem lubama, et toetada oma heaolu ning vähendada riski haigestuda heaoluhaigustesse nagu rasvumine, 2. tüübi diabeet, südameprobleemid, vähk ja üha rohkem levivad vaimse tervise probleemid. „Meil on kõigil elus palju kohustusi ja stressi, mille tõttu jäävad tervislikud valikud vahel tahaplaanile. Aga need on väiksed sammud, mida õpetame LaSpa külalistele, näiteks igapäevane pooletunnine jalutuskäik, trepi eelistamine liftile, taimse toidu osakaalu suurendamine oma menüüs, looduses viibimine.“ Elami nõuanne on proovida 80% ajast teha tervist toetavaid valikuid ja et see oleks lihtsam, siis 20% ajast lubada endal ka vähem tervislik olla.

LaSpa rootslastest omanikud Anna Elam ja Peter Elam Håkansson plaanivad spaakompleksi renoveerimisse investeerida kokku 10 miljonit eurot. Hotelli vastuvõtuala, koosoleku- ja konverentsiruumid, spaa-ala ning restoranid on juba renoveeritud. Veel sel aastal valmivad uued Rannaresidentsi toad ning järgmiseks ootavad uuenduskuuri peahoone hotellitoad ja koridorid. Lisaks varustatakse aasta lõpuks kõik hotellitoad luksuslike ning väga mugavate Rootsi ettevõtte Carpe Diem vooditega.

Laulasmaa spaahotell ehitati 2003. aastal, hoone arhitektiks oli Priit Ehala. 11 000 ruutmeetri suuruses hotellis paikneb 142 numbrituba, 1700-ruutmeetrine spaa- ja veekeskus ning kolm restorani. Perekond Elam Håkansson sai 10 aastat tagasi spaahotelli ja selle juurde kuuluva 14-hektarilise metsa- ja mereala omanikuks. 2020. aastal asutatud LaSpa Group OÜ loodi eesmärgiga jätkata uuendatud kontseptsiooniga spaahotelli opereerimist. LaSpa on tööandjaks 100 inimesele.