Järgnevalt saad lugeda 15 põneva loodusretke kohta. Pealkirjade peal klikkides leiad pikemad kirjeldused ja ka fotod.

Harju maakond, Rummu küla

Rummu raba retke käigus tutvutakse soo arengujärkudega ning õpitakse tundma rabaelustikku, rabas elavate liikide omavahelisi suhteid ja seoseid elukeskkonnaga. Vaadeldakse raba kindla liigi seisukohast ning retke lõpus arutletakse liigi elutingimuste üle. Õpitakse tundma Rummu raba ning selle väärtusi. Liikumine rabas ligi 1 km on räätsadel. Teekonna pikkus 4-5 km.

Jõgeva maakond, Kääpa küla

Meeskonnatöö harjutused madalseiklusrajal, mis panevad proovile teie meeskonnavaimu! Programmi alustatakse ühiselt sissejuhatavate mängudega ja lõbusate meeskondlike ülesannetega. Sellele järgnevalt jagame teid gruppidesse ning liigume edasi madalseiklusrajale. Igal madalseiklusraja elemendil on oma lugu Kalevipoja legendist, mis grupile edasi antakse. Nii liigutakse ühelt harjutuselt teisele. Siin tuleb meeskondadel suhelda, omavahel koostööd teha, et harjutused suurepäraselt läbida.

Järva maakond, Jõeküla

Neile, kellel on huvi kaunist loodusest vahetult osa saada, korraldame Toosikannu loomapargis vaatlusmatkasid ka jalgratastega. Jalgrattaga ulukisafari kestvus on orienteeruvalt 1-1,5 tundi. Tuuri vältel on võimalik vaadelda ulukeid nagu näiteks punahirvi, põtru, metskitsi, rebaseid ja jäneseid ning saada osa nende toimingutest loomulikus keskkonnas. Meilt on võimalik rentida ka jalgrattad. Matka vältel sõidame valdavalt kruusakattega teedel ja giid hoolitseb kõigile sobiliku tempo eest.

Lääne-Viru maakond, Järsi küla

2014. aastal avasime ratastooliraja ajaloolises 16. sajandil rajatud metsapargis. Ratastoolirajal on võimalik tutvuda loodusobjektidega metsas, kus on palju haruldusi nagu 200 aastane kask ja üle 40 cm diameetriga pihlakas. Metsarajal käimine pakub füüsilist tegevust, uusi teadmisi uutest liikidest ja ka lihtsalt väga head ja positiivset meeleseisundit. Retke juhib loodusgiid. Teadaolevalt on see esimene pärandkultuuriobjektile rajatud rada.

Harju maakond, Looküla

Alustame ja lõpetame Koitjärve räätsamatka Kulli lõkkekohas, liigume üle ooside ja siirdesoo. Kui on õnne, näeme põtrade jälgi, metssigade porivanne, talvel tetrede ja rebase, ehk isegi ilvese jäljekirja. Rabale tõustes kulgeb teekond laukarikast maastikku pidi suuremate järvedeni ja 2,5 tunni pärast oleme lõkkeplatsil tagasi. Suurepärane võimalus on näha perioodil 1953-1991 suletud piirkonda. Koitjärve raba oli siis Pavlovi nimelises metsamajandi ehk sõjaväeosa koosseisus, seetõttu on raba säilinud oma ürgseimas vormis.

Harju maakond, Tsitre küla

Lahemaa Retked giidi juhendamisel tutvume Juminda või Pärispea poolsaartel kõneldava arhailise rannakeele ja kaunite Lahemaa maastikega. Siin kõneldava kirderanniku murde Kuusalu murraku kandjaid on alla 50 inimese. Rannakeele kandjaga koos proovime ise, kuidas see kõlab. Kohtumispaik: Muuksi linnamäe parklas, Leesi mnt 8. kilomeetril. Pärast ringsõitu, matka ja kohtumist keelekandjaga Juminda poolsaarel, lõpetame samas paigas, kus alustasime matka.

Üle Eesti

Veeda mõnus päev ümbritsetuna Eestimaa kauni looduse võludest. Ekskursioon Lahemaale pakub võimaluse näha Eesti ajaloolisi mõisahooneid ja tutvuda Põhja-Eesti piirkonna kaunimate vaadetega. Peatume Altja ja Käsmu rannakülades. Lõunapausi teeme kas Palmse kõrtsis või Käsmu meremuuseumis. Talvekuudel külastame retkel Eesti suurimat ja atraktiivseimat Jägala juga, soojematel aastaaegadel teeme jalasirutuspausi ja matkame Viru rappa. Lahemaa annab hea ülevaate Põhja-Eesti rannikualade külaelust. Köitvad lood toovad välja just kõige huvitavamad seigad ja lahutavad suurepäraselt meelt.

Harju maakond, Metsanurme küla

Minge metsa, aga koos matkajuhiga! Pakume erineva teema ja pikkusega matkasid: - matk Rännaku tallu ja pühasse tammesallu (2km, 1h); - ajaloo- ja loodusobjekte tutvustav "Tule metsa" klassikaline matk (9km, 3h); - metsaseiklus koos tegevustega (lihtne aardejaht, loodusmäng, 5 või 9 km); - matk "Meelega metsa", mille käigus kogetakse ja õpitakse tundma 6 inimmeelt (nägemine, kuulmine, haistmine, maitsmine, kompimine, tasakaalumeel). Matk algab Metsanurme külamajast, puhkekohas pakutakse teed ja karaskit moosiga.

Rebaste küla, Põlvamaa

Giidiga avastusretkel Pokukojas tutvustatakse Pokumaa teemapargi loomist, antakse lühiülevaade Edgar Valteri elust ja loomingust, tutvustatakse Pokukoja ehitust ja sisustust. Kestus: 45-60 min

Pärnumaa

Tule Tamme talu ürdiaia jalutuskäigule koos perenaisega! Maitsete ja lõhnade imepärases maailmas jutustab ta külalistele oma lemmikute kohta täiesti teistmoodi lugusid. Lisaks jagan oma nippe taimede kasutamise ning kasvatamise kohta. Jalutuskäigu juurde pakun hõrgult eksootilise maitsega ürditeed, mille juurde saab lisaks tellida perenaise salaretsepti järgi küpsetatud imemaitsvaid ürdipirukaid. Hooajal on avatud hubane aiakohvik ja talupood. Rohenäppe rõõmustab laia valikuga maitse, lõhna- ja ravimtaimede istikute müügiala.

Pärnumaa

Kitsuke Manilaid on üks väiksemaid laide Euroopas, kus on leitav elutegevus. See asustati, kui Kihnu saar elanikele väikseks jäi ning 22 peret Kihnult sinna ümber kolida otsustasid. Saare elanike põhilisteks tegevusaladeks on kalapüük, kudumine ja küpsetamine. Päevane tuur algab kogunemisega Munalaiu sadamast. Tuuri käigus külastame saare keskust, muuseumi, kuuleme huvitavaid lugusid kohalikust eluolust ja naudime saare kaunist loodust. Saarel sööme ka lõunat, mille valmistab meile kohalik turismitalu perenaine omakasvatatud heast ja paremast.

Põlva vald

Jalutame perenaisega Tännassilma oja kaldal asuvas looduslähedases liigirikkas iluaias, mille eripäraks on lisaks teadlikult keskkonnaga sobitatud liigirohkele taimevalikule omanäoline taas- ja uuskasutusel põhinev aiadisain. Saateks loomulikult imelised vaated, ojavulin ning linnulaul. Perenaine jagab ideid, kuidas hoida aeda atraktiivsena kuid looduslähedasena ning kasutada vanu asju aiakujunduses uuel moel.

Harju maakond, Viinistu küla

Kauni loodusega Mohni saare vaatamisväärsusteks on ammustest aegadest laevameeste tähtsaks teejuhiks olnud Mohni tuletorn, nõukogude aegadest säilinud piirivalve abihooned, kaitsealune põlispuu Mohni pärn, liivaluited ning kivimosaiigid. Mohni saar kuulus ajalooliselt mungakloostrile. Hiljem oli saar legendi kohaselt varjupaigaks mereröövlitele. Meie päev saab alguse Viinistul, kust väljub kaater Mohnile. Saarel viibides tutvume sealse puutumatu ja imelise loodusega ning matkame saare risti ja põiki läbi koos kohaliku matkajuhiga, kes tunneb koha eripära, ajalugu ja legende kõige paremini.

Põlva maakond, Rebaste küla

Kui armastad loodust ning imetled Edgar Valteri loomingut, on Pokumaa sinu jaoks just õige koht! Metsamatk toimub taimeõpperajal Pokukojast Padasoomäe tallu. Seal tutvume talukultuuriga ja õpime tundma taluga seonduvaid hooneid, loomi ja taimi. Uurime ümbritsevat loodust ja vaatame kuidas endistel aegadel inimesed hakkama said, millist "talupojatarkust" ilma kaupluste, elektri või isegi korstnata majas elades kasutati. Sööme kaasavõetud teemoona, joome lõkkel keedetud taimeteed ja küpsetame pulga otsas saiakesi. NB! Enamus tegevusest toimub õues, valida ilmastikule sobiv riietus ja jalatsid.

Tartu maakond

Piirissaare peamisteks vaatamisväärsusteks on vanausuliste kalmistud, külad ja läbi saare kaevatud kitsas kanal, mida mööda sõites saab nautida saare loodust. Kohalike põhitegevuseks on kalapüük ja sibulakasvatus, millega me ka oma reisil tutvust teeme. Päev saab alguse Laaksaare sadamas, kust väljub reisiparvlaev Koidula. Saarele jõudes alustame ekskursiooniga, mille käigus tutvume saare külaelu, kultuuri ja tavadega ning külastame kohalikku muuseumi, kus võimalik juua teed samovarist koos kuulsa Piirissaare suhkruga. Ekskursiooni lõpus naudime kohalikest toorainetest valmistatud lõunat.

Allikas: Puhka Eestis