Idee veebikohtumistest pole midagi uut, kuid nagu me kõik teame, sundis pandeemia inimesed kodudesse ning selle arvelt suurenesid kõiksugused virtuaalsed kogemused. Laiemale avalikkusele tuttavad hiiud nagu Amazon ja Airbnb nägid võimalust ning alustasid veebiseminaridega ja digitaalsete reisielamuste pakkumisega. Ajapikku lisandusid väiksemad tegijad siit ja sealt, üheks neist on Beeyonder.

2020. aasta detsembris lansseeritud rakendus viib inimesed virtuaalsetele seiklustele viiekümnes eri riigis, muuhulgas ka Antarktikasse. Kuigi ettevõte asutati keset pandeemiat, on asutaja peamiseks motivatsioon rakenduse loomisel tema kogemus bilateraalse amputatsiooniga, mis tähendab, et inimene elab kas ilma kahe käe või jalata.

“Minu puue ei takista reisimist, kuid mul on liigeseprobleemid, mis ei luba mul pikki vahemaid kõndida ilma, et see teeks mulle väljakannatamatut valu,” rääkis Beeyonder’i asutaja Brittany Palmer. “Mõtlesin, kui imeline oleks see, kui saaksin virtuaalsete kogemuste kaudu näha asju, mida ma ei pruugi mitte kunagi oma silmaga näha.”

Ta mõtles ka oma abikaasale, kes elas 2013. aastal üle ajuveresoone lõhkemise ning veetis nädalaid haiglavoodis, hiljem kuid kodus taastudes.

Nende kogemuste põhjal hakkasin uurima, kui paljudel inimestel USA-s on puue ning seisundid, mis takistavad reisimist ja leidsin, et selles kategoorias on üle 40 miljoni inimese. Piiratud liikumisvõimalus, haiglas või kodus taastumine ja degeneratiivsed haigused nagu agorafoobia, lendamishirm või need, kes on tingimisi vangistatud – need asjaolud takistavad reisimist, millest ajendatult tahtsin pakkuda võrdset juurdepääsu reisimisele,” selgitas Palmer.

Sellega seoses sündis Beeyonder. Rakenduse abil saavad inimesed valida 350 virutaalse kogemuse või reisi vahel, kuhu hulka kuuluvad tuurid Austraalia metsades nägemaks biofluorestseeruvat ja bioluminestseeruvat elukooslust, seeni ja lehti; viikingeid Norras või traditsioonilist teejoomist Jaapanis. Rakendus pakub võimalust üksinda seiklevale reisijale kui ka suurematele rühmadele. Reisi viib läbi kvalifitseeritud giid, kogemused on interaktiivsed ning reisil olijad saavad vestelda ning küsimusi esitada.

Palmeri sõnul on olnud kasutajate tagasiside ülimalt positiivne. Meil on peresid üle kogu Ameerika, osa võtavad taastusravil olevad ajukahjustusega täiskasvanud, arengupuudega lapsed ja paljud teised, kellele oleme saanud pakkuda meeldejäävaid elamusi,” ütles Palmer.

Vaatamata sellele, et riigid avavad piire ning reisimine kogub tuure, usub Palmer, et virtuaalsed kogemused on selleks, et jääda. “Meie läbi viidud küsitluste põhjal plaanib enamik inimesi jätkata virtuaalsetel ekskursioonidel osalemist ka pärast pandeemia vaibumist. Ainuüksi USA-s on miljoneid inimesi, kellel on reisimist takistav puue. Neil on maailma nägemiseks vaja virtuaalreise,” lisas Palmer.