Peaminister Kaja Kallas teatas Twitteris, et keeld jõustub täna: "Eesti valitsuse seisukoht: Belavia lende enam Eesti lennujaamades vastu ei võeta. Ametlik otsus tuleb hiljem täna. Valgevene valitsus peab võtma vastutuse enda tegude eest."

Belavia viimane lend

Täna kell 10 maandus Tallinna lennujaamas Belavia Minski-Tallinna lend. Lennuk läbis ka Läti õhuruumi, kuigi lõunanaabrid kehtestasid juba üleeile Valgevene lennufirmadele keelu. Lätis saatis õhusõidukit USA õhujõudude lennuk.

Teisipäeval seletas majandusministeerium seda pressiteate vahendusel järgmiselt: "Otsus Tallinna ja Minski vaheliste lendude keelustamise ning Valgevenele kuuluvatele lennuvedajatele Eesti õhuruumi sulgemise kohta tehakse ühiselt koos teiste EL-i liikmesriikidega vastavalt Euroopa Liidu Nõukogu poolt tehtavale otsusele."

Ometi olid enne tänast kehtestanud keelu kõik riigid peale kahe – Eesti ning pikaajaliste Venemaa-sidemetega Küpros. "Belavia saab lennata seni, kuni tuleb oodatud sanktsioonidekava Valgevene suunas," ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Taavi Aas veel teisipäeval.

Aas: tahame jõuliselt reageerida, aga ka korrektselt

Eesti keelab Belavial Eesti lennujaamadesse lendamise. Otsust on oodata täna pärastlõunal. Piirangud on võtnud aega, kuna tegemist ei ole lennundusohutuse, vaid rahvusvaheliste suhete ja poliitika küsimusega. Paljud liikmesriigid on juba piirangud teinud, aga ka nendega on esinenud probleeme. Näiteks Rootsi keelu on Belavia vaidlustanud ning sarnaseid muresid on ka teiste liikmesriikide piirangutega.


Välisministeerium töötab sanktsioonide loomise kallal, mille tahame täna pärastlõunal valitsusega heaks kiita. Majandusministeerium ja transpordiamet on valmiduses sanktsioonid kiires korras ellu viima, nii et homsest otseühendus Valgevenega katkeks.


Tahame Valgevenes toimunud õhusõiduki kaaperdamisele jõuliselt reageerida, aga ka korrektselt, et ei tekiks võimalust loodud sanktsioonidest kõrvale hiilida või neid tunnistada õigustühiseks.


Tänane olukord ei ole juriidiliselt võrreldav eelmise kevadega. COVID-ist tulenevate lennupiirangutega oli selge soovitus Euroopast ning terviseameti ohuhinnang. Hetkel loome pretsedenti.

Taavi Aas
majandus- ja kommunikatsiooniminister