Alates 15.05 Türki puhkama minnes ei nõuta enam PCR-testi. Uurisime hiljuti Eestis tegevust alustanud reisikorraldaja Coral Travel tegevjuhilt Anna Djuzokilt, kuidas mõjutab turvaline turismiprogramm puhkajaid.

Ohutu turismi programmi alusel on juba sertifitseeritud umbes 10 000 hotelli

COVID-19 pandeemia ennetamiseks investeerib Türgi ohutu turismi sertifitseerimise programmi, mis on maailma üks esimesi ja edukamaid näiteid. “Alates 1. jaanuarist 2021 on üle 30 toaga Türgi hotellide jaoks kohustuslik omada turvalise turismi sertifikaat,” ütles Anna. Täna on riigis sertifitseeritud umbes 10 000 hotelli.

Nõuded hotellidele ohutu turismitunnistuse saamiseks

Ohutu turismi sertifikaat hõlmab üle 130 kehtestatud kriteeriumi. Sellise tunnistuse saanud hotellid kinnitavad oma ruumidesse või kasutatavatesse sõidukitesse vastava logo. “Üheks kriteeriumiks on lubada turistidel teha PCR-test hotelli territooriumil või lähimas laboris, et turistid saaksid Eestisse tagasi tulla, kui nad ei ole vaktsineeritud või kui neil puudub vastav tõend, et viimase 6 kuu jooksul nad põdesid haigust. Türgis on COVID-19 PCR-testi maksumus umbes 30 eurot,” räägib Eesti Coral Traveli juht.

“Muidugi jäävad sotsiaalse distantsi- , isikliku hügieeni- ja ohutuse nõuded, mis on enesestmõistetavad, näiteks meditsiinimaskide kandmine kõigis avalikes kohtades (tänaval, ühistranspordis). “Igasse hotelli või turismiobjekti sisenedes mõõdetakse iga külastaja temperatuur,” selgitab Anna. Kõiki hotelli- ja turismipiirkondi regulaarselt desinfitseeritakse. Samuti kontrollitakse regulaarselt ventilatsioonisüsteeme. Puhkajatel on juurdepääs üldkasutatavates ruumides ja tubades desinfitseerimisvahenditele. „Sotsiaalse distantsi reeglid kehtivad kõigi üldkasutatavate alade kohta, sealhulgas basseinide, koosolekuruumide, meelelahutus- ja puhkealade kohta. Hotellid pole täielikult täidetud. Sotsiaalse distantsi nõuete säilitamiseks varieerub 30-50 protsenti hotelli täituvus,” ütleb Anna Djuzok. Avatud Rootsi laua stiilis restoranides eraldavad klaasseinad nii toitu kui ka laudade vahesid ning kelner ise serveerib külaliste soovitud roogasid, tagades sellega turistide ohutuse. Oma lauas saavad külalised kasutada ühekordseid ja pakendatud söögiriistu ning vürtse.

Turismitöötajate vaktsineerimine

Türgi turismi edendamise ja arendamise agentuur on välja töötanud Türgi turismitöötajatele vaktsineerimisprogrammi, mis on osa ohutu turismi sertifitseerimise programmist. Nii on eesmärk tagada Türgi turismitöötajate ja külastajate tervis ja ohutus. “Plaanis on, et turismitöötajate vaktsineerimine peaks lõppema 2021. aasta algaval suvehooajal. Türgi teeb suuri jõupingutusi, et tagada väliskülalistele turvaline ja tervislik puhkus,” selgitab Anna Djuzok.