Vahetult enne kriisi õnnestus Ida-Viru maakonna turismiklastril seni peamiselt Tallinna ja lääne poole reisima harjunud soome turistid saada kasvama ka ida pool.

Plussiks on mitmekülgne loodus, miinuseks teenindustase ja keeleoskus

EASi turismiarenduskeskuse Soome turu kommunikatsioonijuhi Timo Raussi sõnul on Ida-Viru plussiks Soomes geograafiline omapära: „Teie tugevaks ressursiks on näiteks pikad liivarannad päikeseloojanguga, pankrannik ning Vene piir, kus alati hämmastab Venemaa lähedus, piirkond on omapärane ja kontrastne. Väljakutseks on ebaühtlane teenindustase ja keeleoskus - et välisturist saaks vähemalt ingliskeelset teenindust."

EASi turismiarenduskeskuse Soome turu äriklindisuhete juht Malle Kolnes tõi välja, et soomlased on Eestis olemuselt korduvkülastajad. „Mitmendat korda tulijale tuleb pakkuda midagi uut. Soomlane on harjunud käima Tallinnas, Pärnus, Tartus ja Saaremaal, ent ida suund on veel avastamata. Ida-Virusse võiksid kõige enam jõuda kultuuri- ja ajaloohuvilised soomlased, siinseid vaatamisväärsusi saab ühendada soomlastele tuttava Lahemaaga, Sibulatee ja Tartu külastamisega. Reisil armastatakse ka hästi süüa - ning Ida-Virus on lisandunud häid söögikohti."

Toila spaa ja Narva-Jõesuu on soomlaste meeliskohad

Töötoaks oli rätsepatööna kokku pandud info just Ida-Virumaa potentsiaalist Soome turul. Sellest selgub näiteks, et soomlased veedavad kõige enam öid Toila spaas. Narva-Jõesuu, kus on kolm spaad, on teine populaarne sihtkoht. Potentsiaalile osutab aga väga kõnekalt see, et kui Soome turistid veedavad Ida-Virus vaid 1,5% Eestis veedetud öödest, siis Pärnus on sama protsent tervelt 22%. „Eestile kõige olulisema välisturu Soome osakaalu märgatav suurendamine Ida-Virumaal on üks Ida-Viru turismiklastri olulisemaid tulevikueesmärke," ütles Ida-Viru turismikoordinaator Kadri Jalonen.

Töötoas osalenud Ida-Viru turismiklastri partneri Go Traveli Soome turu juht Krista Astaševa sõnul on Toila spaa teinud aastaid tänuväärset tööd, andes ligi pool Ida-Viru külastavatest soomlastest. „Siit saab järeldada, et soomlane tuleb, kui temaga järjekindlalt töötada. Narvas oleks hea, kui tekiks kõrgema taseme hotell juurde."

Probleemsete kohtadega tegeletakse. Tõkkeks on Ida-Viru negatiivne kuvand

Narva linna turismikoordinaator Olga Smirnova kinnitas, et teeninduse ja keeleteemaga tegeldaks jätkuvalt tõsiselt. Üheskoos tõdeti, et töö Soome turuga pole siiski lihtsate killast: paraku on Soome meedias Ida-Viru kohta pildis negatiivsed uudised (näiteks koroonaviiruse kõrge tase). „Nii nagu Eesti turulgi, peame ka Soomes rinda pistma ühelt poolt negatiivse barjääriga, kuid teisalt leidub nagu Eestiski ka palju neid, kes meil on käinud, positiivselt üllatunud ja valmis tagasi tulema. Oluline on saada kätte esimene käik ning tekitada huvi Eestimaa ühe põnevama piirkonna vastu," selgitas Jalonen.

Töötuba oli EASi turismiarenduskeskuse auhind Ida-Viru turismiklastrile kriisiaasta parima turundusteo eest, milleks oli turunduskampaania #koosidavirus.