EHRLi tegevjuhi Killu Maidla sõnul on tegemist uue valitsuse esimese toetusotsusega, mis esimest korda lubati avalikult välja juba käesoleva aasta jaanuaris ja mille tingimusi tutvustati ettevõtjatele veebruari alguses.

„See on tohutu pettumus eelkõige seepärast, et pärast pikka ja piinarikast talve ootas meid kevadel ees sisuliselt täielik sulgemine ja ettevõtjate tegevus on olnud paralüseeritud. Me rõhutame veel kord, et majutusettevõtjad ei oota riigi käest mingit eraldi almust, vaid elementaarset kulude kompenseerimist, kuna ettevõtjate tegevus on olnud piiratud tulenevalt erinevatest valitsuse otsustest,” ütles Maidla.

Majutusettevõtja käibe languse osalise hüvitamise toetuseelarve oli 4 270 000 eurot. Meetme määruse tingimustele vastas 195 taotlejat, kelle poolt taotletud toetuse kogusumma on 7 985 624,35 eurot. Kuna toetuse rahastamise eelarvest ei piisa kõigi nõuetele vastavate taotluste rahuldamiseks §-des 7-10 sätestatud määras, vähendas EAS kõigi taotlejate saadavat toetust proportsionaalselt 46,53%.

Killu Maidla sõnul ei ole toetuse vähendamine sellises määras uus normaalsus, millega me peaks vaikides rahulduma. „Tegemist on siin kas otsustajate pahatahtlikkusega või rumalusega. Meetme väljatöötamisel olid ju kõik andmed kättesaadavad ning võimalikud arvutused tehtavad. Oleme seisukohal, et see summa mille osas oli ettevõtjatele antud ka õigustatud ootus alates veebruarist, tuleb leida,” lisas Maidla.

Majutus- ja toitlustusettevõtete poolne panus riigikassasse makstud maksude näol oli 2020. aastal 127 miljonit eurot. Sellest 88 miljonit eurot olid tasutud tööjõumaksud.

„Anname aru, et kõige olulisem on viirusega toime tulla ja piirangud teenindusettevõtetele on üks võimalus. Samas ei saa nõustuda, et selles üleriiklikus tervisekriisis peab meie sektor sellises mahus ja vaikides kannatama ja ise oma kuludega hakkama saama suur osa sellest kusjuures on ju maksud! Selline koormus ei ole nii pika aja jooksul lihtsalt võimalik. Julgustame riiki leidma võimalusi, kuidas ettevõtted saaksid turvaliselt oma teenuseid pakkuda. Keegi ei taha elada toetustest, see pole ka võimalik. Me tahame lihtsalt teha oma tööd,” ütles Maidla.