Sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi kantsleri Kirsi Varhila sõnul otsib ministeerium lahendust, mis karmistaks ja muudaks selgemaks piirikontrolli, kui reisijate arv sadamates ja lennujaamades suureneb, vahendab Yle Uutiset.

Üks uuritav võimalus on see, et koroonatõendeid kontrolliksid lähteriikides näiteks transpordiettevõtted – laeva- ja lennufirmad.

Reisijatelt nõutaks enne laevale või lennukisse pääsemist negatiivse koroonatesti tõendit, vaktsineerimistõendit, vaktsineerimispassi või tõendit haigusest paranemise kohta.

On ennustatud, et Soome piiridel praegu kasutusel olev piiril testimise mudel tekitaks sadamates sõna otseses mõttes kaose, kui reisijate arv kiiresti kasvab.

Laevafirma Eckerö Line tegevjuhi Taru Keroneni sõnul võtaks ainuüksi ühe laeva reisijatega tegelemine aega tunde.

„See ei ole reisijate arvu kasvades toimiv riiki sisenemise mudel,” ütles Keronen.

Soome ei nõua praegu riiki sisenejatelt ette hangitud negatiivse koroonatesti tõendit. Riiki saabuv isik võidakse siiski sadamates ja lennujaamades tervisekontrolli suunata.

Kui reisijate arv kasvab praeguselt mõnelt sajalt mitme tuhande või kümnete tuhandeteni päevas, praegune mudel enam ei tööta.

Tervisekontroll nõuaks lisaks tohutule hulgale tööjõule ka palju ruumi.

„Terminalides ei ole samamoodi ruumi kui näiteks lennuväljadel. Selline tegevus ei tundu kuidagi realistlikuna,” ütles Keronen.

Keroneni sõnul on Soome laevafirmad nõudnud juba veebruari lõpust alates omaalgatuslikult reisijatelt negatiivset testitulemust vastavalt Soome tervise ja heaolu instituudi soovitusele.

Keroneni sõnul on inimesi tulnud sadamates tagasi saata.

Näiteks Rootsis nõutakse väliskodanikelt juba nüüd mõningaid erandeid arvesse võtmata maksimaalselt 48 tundi vana negatiivse testi tõendit, et riiki siseneda. Varhila sõnul liigutakse Soomes samas suunas.

„Uurime, kas laeva- ja lennufirmad võiksid tõendeid kontrollida. Peab olema kindel selles, kas ettevõtted võivad kontrollida reisijate tervisega seotud andmeid,” selgitas Varhila.

Laevafirmade esindusorganisatsiooni Suomen Varustamot ry asejuht Hans Ahlström ütles, et kui reisijatelt nõutakse negatiivset testi, peab seda ka kontrollima. Ahströmi arvates võivad transpordifirmad koroonatõendeid kontrollida.

„Jutt oleks tõendi kontrollimisest, mitte reisijate terviseandmete süsteemi kirja panemisest,” ütles Ahlström.

Kaalutava mudeli puhul viiksid transpordifirmad kontrolle läbi lähteriigis. Soomes võiks kontroll toimuda nii, et reisijad jagataks punasesse ja rohelisse koridori. Rohelise koridori reisijatele teeksid tervishoiuvõimud pistelisi kontrolle ja punase koridori reisijad suunataks tervisekontrolli.

Juristide sõnul ei takista Soome põhiseadus negatiivse testitulemuse nõudmist Soome saabuvatelt välismaalastelt. Ministeeriumid on aga seni leidnud, et testitulemuse nõudmine oleks raskesti kontrollitav ja suhteliselt ebaefektiivne viis viiruse levimise takistamiseks.