Isolatsioonikohustuse täitmisega lõhutakse viiruse levikuahelad

Reisilt tulles on äärmiselt oluline pidada kinni isolatsiooninõudest. Isolatsiooninõue kehtib neile inimestele, kes saabuvad tagasi Eestisse riikidest, kus on kõrge haigestumus. Terviseamet soovib ära hoida olukorda, kus uued viirusetüved saaksid soodsa pinnase levimiseks. See tähendab, et reisihimulistel lasub suur vastutus pidada kinni isolatsioonikohustusest, millega lõhutakse viiruse võimalikud levikuahelad. Isegi kui tunnete end kodumaale tagasi jõudes hästi, võib viirus end veel peita ja avaldub alles loetud päevade pärast. Iga isolatsioonis veedetud päev aitab kaasa teiste inimeste tervise kaitsele. Samuti soovitame kõigil Eestisse reisijatel teha koroonatest. Alles kahe negatiivse testi järel (viimane neist kuuendal päeval) saame kindlad olla, et te ei kanna viirust ja saate boonusena ka isolatsioonist välja.

Terviseamet helistab reisilt saabuvaid inimesi läbi ning tuletab neile isolatsioonikohustust meelde. Kodus püsimise kohustus pole välja mõeldud kellegi kiusamiseks, vaid meie kõigi kaitseks — loodetavasti saavad inimesed sellest aru ning aitavad oma käitumisega viiruse levikut piirata.

Samuti peab täitma piiriületaja ankeedi. Piiriületaja peab riigipiiri ületamisel esitama terviseametile isikuandmed ja kontaktinfo, temaga koos reisinud alaealiste laste andmed ja reisimisega seotud informatsiooni. Muu hulgas tuleb kirja panna riik, kust Eestisse saabuti, saabumise kuupäev ning riigid, mida reisi jooksul läbiti, sealhulgas riigid, kus toimusid vahemaandumised või ümberistumised.

Briti tüvi võttis kiiresti juhtrolli

Meil on näitena võtta koroonaviiruse briti tüvi, mis võttis Eestis pelgalt mõne kuuga juhtrolli ja moodustab sekveneeritud proovidest üle 90 protsendi. Viiruse mutatsioonid on haigusetekitaja elutsüklis siiski tavaline nähtus, sest see peab elujõulisuse tagamiseks pidevalt arenema ja muutuma. Briti tüve puhul on erinevad uuringud näidanud, et see nakkab võrreldes teiste tüvedega agressiivsemalt ja seda on seostatud viiruse kiirema levikuga. Ilmselt võib ka Eesti nakatumisnäitaja vahepealse kiire kasvu taga näha just briti tüve agressiivsust.

Teisalt ei tohi unustada, et SARS-COV-2 on viirus, mis olenemata tüvest levib inimeselt inimesele ja seega on tal potentsiaal levida kõigis kohtades, kus inimesed kohtuvad ja suhtlevad. Iga ebavajalik kontakt aitab viirusel jõudsamalt levida! Kui viirus muteerub, peavad sellega kaasas käima vaktsiinide arendajad, sest kaitsepookimisega tekkivatest antikehadest ei pruugi COVID-19 raskete tagajärgede ärahoidmiseks enam piisata.

LAV-i tüvi võib murda läbi vaktsiinikaitsest

Näiteks LAV-i tüve puhul on Norras teada kaks hooldekodu juhtumit, kus LAV-i tüvi on murdnud läbi vaktsiinikaitsest ning ka Eestis on üks seesugune juht, kus LAV-i tüvi tuvastati ühe vaktsiinidoosi saanud inimesel. Teada on seegi, et Brasiilia ja LAV-i koroonatüve neutraliseerimiseks läheb tarvis oluliselt rohkem antikehi kui praegu Euroopas laialt levinud viirustüvede puhul. Siiski tuleb inimestele rahustuseks öelda, et kõik praegu kasutusel olevad vaktsiinid töötavad veel efektiivselt ja hoiavad ära raske haigestumise.

Ohuks mitte ainult koroonaviirus

Terviseamet kutsub inimesi üles suhtuma ettevaatlikult puhkusereisidesse mistahes riikidesse. Eriti tähelepanelik tuleb olla reisimisel kolmandatesse riikidesse. Meil ei ole usaldusväärset ajakohast infot sihtriigi tervishoiusüsteemi võimekuse kohta ega saa tagada, et te saate õigel ajal vajalikku abi.

Paljudes riikides levivad hoogsamalt ka teised ohtlikud nakkushaigused, millega riigid ei jõua COVID-19 koormuse vaates tegeleda. Ehk välismaal on oht praegu nakatuda erinevatesse ohtlikesse nakkushaigustesse, mida te ei pruugi tuvastada õigeaegselt ega saada ka õigeaegselt arstlikku abi.