Nii nagu paljudele teiste süürlaste jaoks, oli ka 31-aastasele Ali Al Omarile raske olla tunnistajaks 2011. aastal puhkenud Süüria sõjale. “Alguses olin šokis või eitusfaasis, ma ei suutnud vaadata uudiseid ja hoidusin igasugustest vestlustest, mis puudutasid sõda. Kuni päevani, mil plahvatas mürsk ning mu parim sõber minu ees suri. Siis sain aru, et reaalsusest pole pääsu ja peaksin kodumaalt lahkuma, sest muul juhul oleks mul olnud kaks varianti: võtta ise relv kätte — mis on minu põhimõtete vastu —, või sõjakeerises surra.

Ali Al Omar jättis oma kodulinnas Al Hasakah’is hüvasti oma pere ja sõpradega ning läks Liibanoni 2013. aastal. Tema perekond kolis elama Damaskusesse.

Eelmise aasta augustis töötas Ali parasjagu kullerina Achrafiehis Mar Mikhaelis, kui sadamas toimus plahvatus. “Jooksin restorani poole, kus varem töötasin, ning järgmine asi, mida mäletan, oli klaasi purunemine miljoniteks tükkideks, karjuvad ja veritsevad inimesed. Mind viidi raske peatraumaga haiglasse.”

Kuna Ali kodu hävis, kolis ta kuu aja pärast elama nelja ruutmeetrisesse tuppa. Lisaks sellele, et Ali püüdis oma väikese palgaga toetada oma perekonda Damaskuses, sattus ta oma tillukesel pinnal hoolitsema ka oma kahe vennapoja eest, kes samuti Liibanoni põgenesid.

Mehe jaoks oli kõige olulisem leida kiirelt uus töö, et maksta üüri ja osta süüa vennalastele. Arvestades Liibanoni keerulisi majandustingimusi oli see raske, kuid nüüd on Alil õnnestunud leida töö kodulähedases toidupoes.

Eesti Pagulasabi koostöös partnerorganisatsiooniga toetas meest ja tema leibkonda rahaliselt. “Tänu teie heldele žestile suutsin lisaks osade võlgade tasumisele ka üüri maksta ja toitu osta. On üks vana araabia vanasõna, mis ütleb: Kui poleks enam häid inimesi, siis oleks maailm lõppenud,” ütles Ali Al Omar.

Eesti Pagulasabi humanitaarabifondi saab soovi korral teha annetusi SIIN.

Artikkel sündis koostöös Eesti Pagulasabiga (ERC — Estonian Refugee Council). Pagulasabi aitab pagulastel ja rändetaustaga inimestel Eestis paremini kohaneda, lisaks pakub humanitaarabi Gruusias, Ukrainas, Jordaanias ja Liibanonis. Tallinnas tegutseb ERC sotsiaalne ettevõte Siin & Sääl, kus rändetaustaga inimesed pakuvad toitlustust, korraldavad keeleõpet ja töötube ning müüvad oma tooteid läbi e-poe. Jälgi Eesti Pagulasabi tegemisi ka Facebookis.

Jaga
Kommentaarid