Parima rohelise sihtkoha võistluses osalejad valiti eelmise aasta sügisel rahvusvahelise algatuse Green Destinations (Rohelised Sihtkohad) TOP100 nimekirja. Eesti osalemist algatuses veab EASi turismiarenduskeskus.

Sihtkohapõhine lähenemine võimaldab kestlikku turismi arendada tervikuna, mitte ainult üksikute ettevõtete põhiselt, ning võtta ette asju, mis ongi võimalikud eelkõige koostöös.

Väike näpunäide hääletamiseks: meie sihtkohad on kohe nimekirja alguses, aga selleks, et hääletusnupp üles leida, tuleb kogu nimekiri lõpuni kerida, muidu võid lahkuda ilma häält saatmata.

Hääletuse veebilehel saab ülevaate sihtkohtade turismipakkumisest, lisaks on lühidalt kirjeldatud, millise edulooga võideti koht TOP100 hulgas.

Tartu esitas konkursile rattaringluse ning CNG-gaasil sõitvate busside kasutuselevõtu, mille eesmärk on vähendada autoliiklust, müra ja õhusaastet kesklinnas. Tartu jalgrattaliikluse strateegilise tegevuskava järgi soovib Tartu linn aastaks 2040 vähendada autodega tehtavate sõitude osakaalu 25%ni kogu liiklusest.

Pärnu pakkus kaitsealuse rannaniidu külastajatele avamise lugu. Natura2000 kaitseala pani rangete piirangutega piiri Pärnu suurima atraktsiooni, ranna-ala laienemise võimalustele. Piirangud pöörati aga plussiks, leiti lahendus, kuidas külastajatele kaitseala tutvustada, panna neid seda väärtustama ning pakkuda vaheldust rannaliival peesitamisele. Tänaseks on kaitsealal looduse õpperada ja vaatetornid ning rannaniite hooldavad linnalehmad.

Hiiumaa tõi välja hiiu murde taaselustamise, alates õpikute kirjutamisest ja lõpetades „Mamma lugude" väljatoomisega, ning Euroopa naaritsa populatsiooni taastamise saarel.

Saaremaa edulooks oli muusikafestival „I Land Sound", mis suutis alternatiivsete lahendustega hoida prügiks muutumast sadadel tuhandetel plastnõudel.

Lahemaa esitas konkursile Euroopa Kaitsealade Päeva korraldamise Eestis: organisatsioonide ja ettevõtete koostöös korraldati nulleelarve ja lühikese ettevalmistusajaga üleriigiline üritus, ühines 60 teenusepakkujat, kes andsid kriisi tingimustes inimestele võimaluse harivalt ja meeleolukalt vabas õhus liikuda ning kohalikke väikeettevõtteid külastada.

Järvamaa projekt oli Paide keskväljaku ümberkujundamine liiklussõlmest ja parklast inimkeskseks koosolemise paigaks. Vabatahtlike algatusel käivitati 2017. aastal linnaruumi ümberkujundamise eksperiment, mille käigus suunati liikulus keskväljakust mööda, arhitektide kaasabil kujundati võrkpalliplats ja istumiskohad ning keskväljakul hakati korraldama kultuuriüritusi.

Rakvere esitas konkursile linnasüdames asuvate kortermajade energisäästlikumaks muutmise, mille tulemusena on lisaks 52 kortermaja elanike kulude säästule saanud suur osa linnast uue väljanägemise ning muutunud ka külastajatele atraktiivsemaks.

Allikas: Puhka Eestis