Loomulikult pole tulepulga kasutamine päris niisama lihtne. Pelgalt selle omamisega sa lõket põlema ei saa. Ka siis mitte, kui lõkkease on korralikult ette valmistatud, kuivad puud kokku kogutud ning süda tahtmist täis. Põhjuseks, et sul pole hakatust. Aga hakatus on võti.

Hästi sobib hakatuseks kasetoht, kuid okaspuumetsas, kõrbes või hoonestatud alal, kus kaski ei kasva, tuleb leida kasetohule alternatiiv. Näiteks tuulega maha langenud männi kuivanud juurikas — selles leiduv männitõrv ja tärpentin süttivad samuti sädemest.

Lisaks looduses kasvavatele materjalidele, sobib tule ülestegemiseks ka terve rida erinevaid kunstlike materjale — tampoon, puuvillane hügieenilapike, tükk vatti, erinevad krõpsud ning suure alkoholisisaldusega desinfitseerimisvahendid.

Kui ka neid ei juhtu olema, siis peaaegu sama töö teeb ära natuke lõnga. Seda saad oma sokkide küljest, kui oled nendega juba natuke käinud ning need on topiliseks muutunud. Hakatus, olgu selleks siis ükskõik milline eelnimetatud kaubagruppidest, tuleks asetada horisontaalsele, kuivale pinnasele — mitte lõkkeasemesse, nagu seda tihti ekslikutl tehakse, vaid lõkkeaseme kõrvale, nõnda, et te saaksite sealt õnnestunud süütamisoperatsiooni järel tule lõkkeasemesse üle kanda.

Hakatust süütamiseks sättides ärge tehke sellest mingit suvalist, tihedat nutsakut või kokkurullitud palli, vaid andke sellele võimalikult õhuline vorm, nõnda, et tulepulgast eralduvad sädemed selle kihtide vahele pääseks. Samas peavad hakatuse osised olema üksteisele piisavalt lähedal, nõnda, et tekkiv tuleleek edasi saaks kanduda. Kui ettevalmistused tehtud, saad viimaks tuld tegema hakata. Võta tulepulk ja kraabi sellelt veidi seda tumedamat kihti maha, sest see ei sütti. Ja kui sa juba kraapimas oled, võid parema tulemuse saamiseks tulepuga küljest hakatusmaterjali kuhilasse natuke purusid kraapida. See tehtud, võid juba päris asja kallale asuda — teha tulerauaga mööda tulepulka vedades paar jõulisemat tõmmet. Sihtides sädemed, mis muide põlevad umbes 3000 kraadise kuumusega, hakatuskuhilasse.

Mis nüüd, eriti just algajatel tulepulgaoperaatoritel, juhtuma kipub, on see, et tulerauaga rapsides paisatakse hoolega kokkukraabitud kasetohupuru või muu süütematerjali kuhil laiali. Et seda ei juhtuks, ära vehi mitte tuleraua, vaid hoopis tulepulgaga. Ehk siis hoia tuleraud süütematerjali kuhila juures kindlalt paigal ning tõmba tulepulka mööda seda, järsu liigutusega, enda poole. Tõenäoliselt sa kuhilat esimese korraga põlema ei saa, kuid ära anna alla. Proovi uuesti. Piisava koguse korduste järel näedki, kuidas kuhilast hakkab kerkima suitsu ja tuld. Ära nüüd kiirusta. Las tuli kogub natuke jõudu. Kaitse habrast leeki juhuslike tuulehoogude eest peopesadega.

Seejärel vii tuli mõne teise kasetohutüki, kuiva kuueokstepundi või peenikese puulaastuga juba varem valmistehtud lõkkeasemesse. See, kuidas lõkkeaset korralikult teha, on aga juba ühe teise artikli teema.

Vaata videot: