Turvaline lennundus ei toeta viiruse levikut

Kuna viiruse levik oli üldjoontes sarnane kogu Euuropas, saab erinevaid riike selles osas omavahel võrrelda. Kevadel ja suve alguses sai suurem osa Euroopa lennufirmasid riiklikku abi ühes või teises vormis ning erinevas mahus. Euroopa valitsused ning nende hulgas ka Baltikumi omad on saanud väga kiiresti aimu kohaliku lennufirma mõju ulatusest lennuühendusele ja SKPle. Ajal, mil lennufirmad ja lennujaamad olid võitlemas elu eest, mõjutas olukord ka paljusid teisi valdkondi nagu turism, taksondus ja aviatsiooni teenindamisega seotud ettevõtted.

Baltikumis valitseb endiselt hirm, et lennundus toetab viiruse levikut samal ajal kui paljud uuringud räägivad sellest, et tegelikult ühe riigi sees toimuv viiruselevik ei ole korrelatsioonis riiki jõudvate inimestega. Juba oktoobris 2020 innustas Euroopa Komisjon taastama inimeste vaba liikumist. Lennundus on aga saanud uue reaalsusega päris hästi kohaneda ja lendamine on täna kindlasti üks turvalisemaid transpordivõimalusi.

Täiendav riigiabi kogu sektoris on vältimatu

Praegu, kui oleme uue aasta alguses ja ees on veel mitu keerulisemat kuud, näeme, et mõned Euroopa lennufirmad on pöördumas oma valitsuste poole täiendava riigiabi saamiseks. Tänases olukorras on see vältimatu. Kuid me loodame, et juba saabuval suvel tänu vaktsiinide laiemale kättesaadavusele muutub lendamine vabamaks ja täna kehtivad piirangud kaotatakse. Samas mõned viimati juurutatud uuendustest jäävad kindlasti alles. Lennunduse rutiin on oluliselt muutunud ja see mõju kehtib kindlasti veel silmnähtava tuleviku ulatuses, seega ka piirangute kaotamisega ei pöördu valdkond tagasi sellele tasemele, millega me olime harjunud enne pandeemiat. Kuid ikkagi, lendamine saab varsti taas olema võimalik ja turvaline.

Vaktsiini laiema levikuga ootame hoogsat taastumist

Reisimise taastumise võtmeteguriks on jällegi nii laienev vaktsineerimise maht kui ka toimivad tervisemeetmed ja samuti meie kõigi vastutustundlikkus ja solidaarsus. Lennunduse professionaalid üle maailma ja samuti ka meie airBaltic'us, oleme harjunud töötama tõhustatud turvalisuse meetmete tingimustes. Seda me veelkord tõestasime eelmisel aastal, kui kiiresti tutvustasime uusi tervisekaitse ja ohutuse meetmeid eemärgiga kaista meie töötajaid ja reisijaid. Lisaks meie algatustele oleme samuti järginud WHO ja kohalike võimude soovitusi, mille eesmärgiks oli võimalikult parema hoole kandmine meie töötajate ja reisijate eest.

Kuid inimesed igatsevad reisimist ja seda me just nägime möödunud suve näitel, kui korraks olid avatud riikide piirid ja sellega tekkinud võimalus puhkusereisideks tõstis kiiresti nõudlust lennundusteenuste järele. Sama trend leiab aset ka siis, kui piirangud lakkavad olemast. Lähtudes erinevatest taastumise stsenaariumitest, on meil juba ette valmistatud ja olemas valmidus pakkuda üle 70 erineva lennusihtkoha. Kui taaskäivitame stabiilsed ja regulaarsed lennuühendused, saame jätakata Baltikumi majanduste toetamisega ja aitame kohalikud ärid jalule tagasi.

Nii nagu ka paljud eelmised märgilised sündmused, mis iseloomustasid lennunduse kriise läbi ajaloo, on ka tänane kriis lõplikult muutnud sektori tööpõhimõtteid. Samas, me oleme valmis taaslooma oma kasvu, sest Euroopa aviatsioon näeb lõpuks valgust tunneli sees ning see valgus on endiselt seotud vaktsiinide levikuga.