Janika Vaikjärve sõnul on viimasel paaril nädalal sattunud Tansaaniasse reisides hätta mitu reisiseltskonda, kes on organiseerinud oma reisi Tansaaniasse või selle koosseisu kuuluvale Sansibari saarele ise.

"Tansaania ja Sansibar on turistidele avatud ning saanud sel talvel enneolematult populaarseks kogu Euroopa turistide seas. Sinna jõudmine võib aga osutuda keerukamaks kui alguses tundub. Ka eestlasi on sel talvel jõudnud Tansaaniasse tavapärasest rohkem, kuid nende informeeritus ja ettevalmistus on olnud ebapiisav, mis tuleneb suuresti sellest, et reisi planeerimisse pole kaasatud spetsialiste," rääkis Vaikjärv.

Näitena toob Vaikjärv hiljutise juhtumi, kus lennufirma suunas Eesti reisiseltskonna ootamatu lennutõrke tõttu Sansibarile uue marsruudi kaudu, mis läbis Amsterdami, kus on kohustuslik omada enne lendu tehtud negatiivset COVID-testi. Kuna reisijatel seda ei olnud, kaotasid nad väljaostetud piletid ning tekkisid olulised lisakulud. Sansibarile jõudsid nad kolm päeva plaanitust hiljem ja kogu reis oli rikutud.

"Reisiseltskond ei kasutanud professionaalse Eesti reisibüroo abi, mis maksis seekord valusalt kätte. Paljud inimesed lähtuvad reisimisel internetifoorumites levivatest soovitustest ja nõuannetest, mida ei saa alati sajaprotsendiliselt uskuda," ütles Vaikjärv. "Näiteks soovitatakse seal mitte raisata aega ega raha COVID-testi tegemisele enne reisi, kuna lennufirma Qatar Airways seda ei nõudvat."

Samas on test aga nõutud mõnede transiitriikide ja/või muude lennufirmade poolt. Samuti võivad piirangud ja nõudmised muutuda ja karmistuda üleöö, sealhulgas isegi siis, kui lennureis on juba alanud.

"Kui ühel hetkel on keset ööd häda käes, ei aita ka aukonsulile helistamine," märkis Vaikjärv. "Seevastu oma reisikonsultandi käest oleks võimalik kohe adekvaatset infot küsida ning uus lahendus leida."

Ka Eesti Turismifirmade Liidu peasekretäri Mariann Luguse kinnitusel tuleks praegusel ajal reisimisel kasutada professionaalsete reisibüroode ja reisikorraldajate abi sihtkohast sõltumata, kuna kriisisituatsioonis muutuvad reisimise reeglid väga kiiresti. Samuti tagab usaldusväärse reisiettevõtte teenuste kasutamine probleemide ilmnemisel ööpäevaringse abi.

Rahvahulgad Sansibari rahvusvahelises lennujaamas eelmisel nädalal. Allikas: Facebook