Tegu on osaga suuremast missioonist — tahetakse taastada tasakaal kohalike ja turistide vahel. Halsema sõnul valivad paljud enda sihtkohaks Amsterdami just kuulsate kohvikute pärast.

Algatuse peamine idee on lahti saada turistidest, kes külastavad linna vaid kanepi pärast. Viimase viie aastaga on linn muutunud kohaks, kus kohalikud ei tunne end enam koduselt.

Selleks, et olukorda parandada, keskendutakse rohkem turistidele, kes soovivad kohaliku kultuuriga tutvuda. See tähendab muuhulgas muuseume, erinevaid etendusi, arhitektuuri, ajalugu ja kunsti. Teatakse, et tegelikult jääb kanepimaiate turistide varju palju selliseid turiste, kes tegelikult tahavadki linna kultuuriga tutvuda. Seega turistide puudust ei kardeta.

Isegi kui turistide arv natuke kahaneb, pole see ilmtingimata halb asi. Linn on koduks ligi 850 000 inimesele ja enne pandeemiat külastas linna üle 19 miljoni turisti aastas. Viimase kahe aasta jooksul on kasutusele võetud erinevaid meetmeid, et turiste linna peale võrdsemalt jagada. Nende seas näiteks see, et Airbnb ja muud sarnased majutusettevõtted on kolmes linnaosas keelatud. 2018. aasta teises pooles eemaldati “I Amsterdam” silt, mis oli üks turistide lemmikuid kohti piltide tegemiseks. Järgmise loogilise sammuna tundub kanepi müümise keelamine turistidele.

Amsterdami Green House kohvikute kaasomanik Joachim Helms on öelnud, et tema arvates on kanepi turistidele mitte müümine pigem samm tagasi. Ta lisas, et need turistid tulevad ikkagi, kuid muretsevad endale kanepi ebaseaduslikult.

Amsterdami kui kanepi pealinna tiitli taga peitub aga paradoks — kohvikud tohivad seaduslikult kanepit müüa, kuid marihuaana kasvatamine on riigis ebaseaduslik. Hollandi valitsus tegeleb hetkel programmiga, kus antakse kümnele valitud ettevõttele luba kanepit kasvatada.

Pole veel kindel, kas linnavalitsus otsustab kanepimüügi piirangu kasuks või mitte. Eelnevad korrad on see alati ebaõnnestunud, sest kardetakse illegaalse kanepi müügi kasvu. Praegu on aga esimene kord, kus linnapea on täiesti kindel, et muutust on vaja.

Allikas: msn.com