Uued piirangud hakkaksid kehtima alates tasemest 500 nakatunut 100 000 elaniku kohta kahe nädala jooksul.

Komisjoni kava on osaks püüdlustest ühtlustada liikmesriikide tegevust reisipiirangute seadmisel. Mitmed EL-i liikmesriigid on asunud kehtestama uusi karme piiranguid, lootes sellega takistada senisest nakkavama viirusetüve levikut oma riigis, märkis väljaanne Politico.com.

Kava üks osa on ka Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyen eelmisel nädalal esitatud plaanist, lisada senisele reisimisvõimaluste hinnangu valgusfoori-skaalale tumepunane jaotus, mis kajastaks kõrget nakatumisolukorda, seda eriti arvestades koroonaviiruse uusi tüvesid, ütles justiitsküsimuste volinik Didier Reynders esmaspäeval kava tutvustades.

"Tuleb kiiresti vähendada reisimisega seotud nakatumiste ohtu, et piirata tervishoiusektori koormust," lisas Reynders.

Euroopa Liidu riigid leppisid eelmise aasta oktoobris kokku kolmevärvilise skaala sisseviimises, kus roheline tähistab madala koroonaviiruse riskiga piirkondi, oranž keskmise ning punane kõrge riskitasemega maid. "Rohelistest" piirkondades pärit reisijad pääseksid reisimisel testi tegemisest ja karantiini jäämisest, kuid kuna praeguseks on sisuliselt kogu Euroopa "punane", siis kaotas senine skaala oma mõtte.

Uue ettepaneku kohaselt oleks riigid, kus nakatumise tase on kõrgem kui 500 inimest 100 000 elaniku kohta viimase 14 päeva jooksul, väga kõrge riskitasemega piirkonnad ning sealt välismaale suunduvad reisijad peaksid tegema enne sõitu testi ja jääma saabumisel karantiini.

Sellise nõudega oleks kaetud väga suured osad Hispaaniast ja Portugalist, aga ka Itaalia, Prantsusmaa, Kesk-Euroopa ja Põhjamaad, tõdes Reynders.

Loe pikemalt ERRist.