1. Kuidas sai tuntud reisiliste teejuht Lonely Planet omale nime?

Lonely Planeti lõid abielupaar Maureen ja Tony Wheeler aastal 1972, olles reisinud läbi Euroopa ja Aasia Austraaliasse. Ettevõtte nime tulenes Matthew Moore kirjutatud laulust, mille sõnu kuuldi valesti: “lovely planet” muundus “lonely planetiks”.


  1. Kumb on pindalalt suurem, kas Holland või Eesti?

Eesti. Rahvaarvult on Hollandis aga meist umbes kolmteist korda rohkem inimesi.


  1. Kui palju kaalub maailma suurim reisilennuk Airbus A380-800?

Tühjana 276 tonni, kuid täislastis, koos reisijate ja moonaga võib mass ulatuda ulatuda 560 tonnini.


  1. Mis riigid on turistide seas külastatavuse arvult maailma kõige populaarsemad?

Prantsusmaa, Hispaania ja Ameerika Ühendriigid.


  1. Mis riigid on turistide seas külastatavuse arvult nimekirja lõpus?

Tuvalu, Kiribati ja Marshalli saared.


  1. Miks kutsutakse Islandit Islandiks (Iceland) ja Gröönimaad Gröönimaaks (Greenland)?

Legendi järgi lugesid Islandile saabunud viikingid saart täitsa elatavaks kohaks, seega nimetasid nad selle jäämaaks, lootuses, et keegi teine neid sinna tüütama ei tule. Gröönimaaga talitasid nad aga vastupidiselt — nimetades selle roheliseks maaks, lootsid nad sissetungijad peibutada kohta, kus tegelikult laius lumi ja jää.

Tõenäolisem on siiski, et mõlemad riigid nimetati toona selle järgi, mis nende puhul esimesena silma hakkas, ning lisati juurde “maa” (land). On tehtud kindlaks, et pea tuhat aastat tagasi oli temperatuur Gröönimaal kõrgem, siis võisid tollased meresõitjad seda rohelisena näha küll. Gröönimaa põliselanikud kutsuvad maad aga Kalaallit Nunaat’iks, mis tähendab tõlkes inimeste maad.


Gröönimaa — väidetavalt oli see pea tuhat aastat tagasi soojema temperatuuriga. Foto: Pexels


  1. Kas virmalisi näeb lisaks põhjaaladele ka lõunaaladel?

Jah. Kui põhjas kutsutakse virmalis aurora borealis, siis lõunas aurora australis. Näha võib neid näiteks Tasmaanias ja Antarktikas.


  1. Kust on pärit maailma vanim maailmakaart?

Tuntud eelkõige nime all Babüloonia Kaart — Imago Mundi —, loetakse seda kaarti maailma kõige vanemaks säilinud maailmakaardiks. Hetkel on see väljas Briti muuseumis Londonis. Vanuselt on see tehtud ajavahemikus 700-500 aastat eKr ning see leiti Sippari linnast Iraagis. Kaart on uuristatud saviplaadile.

Babüloonia maailmakaart — teadaolevalt maailma vanim säilinud kaart. Allikas: Vikipeedia


  1. Kust tuleb jõuluvana?

Uuringute järgi saab n-ö jõuluvana juurteni tagasi minna ja nii leiame ta päris ootamatust kohast. Jõuluvana (Santa Claus) nimi tuleneb pühaku St Nicholas’e järgi, kes elas umbes 280 aastat pKr tänapäevase Türgi aladel. Legendi järgi aitas ta vaeseid inimesi, eriti lapsi. Aastate jooksul on ta aga ootamatult selga saanud punased riided, lisaks saani ja põhjapõdrad, ning kolinud üleüldse Lapimaale.


  1. Kuidas reisida kodust lahkumata?

Eestis väljatöötatud põnevate küsimuste, bingode ja joonistustega rikastatud Wanderselli reisipäeviku abil, mille täitmist saad alustada kodust lahkumata. Vaata lähemalt SIIT.


Lugesid just Hulkurplika päevikute 106. osa.

Madle Timm on 27-aastane eestlanna, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel