Kas Brüsseli Manneken Pis tõi austerlastele oodatud kullasaju, küsivad nad heites pilku tagasi 25 aastale ELis olemisele.

Austerlased on tuntud kui head diplomaadid ja sellega koos on tuntud ka nende lause: “Las teised peavad sõdu, sina, õnnelik Austria, abiellu!” See iseloomustab Austriat valitsenud Habsburgide sajanditepikkust poliitikat. Nüüd, 25 aastat Euroopa Liidu liikmeks olemisele on järgnenud karikatuurinäitus: “Sina, õnnelik Austria … joonista!“

Euroopa parlament kui Paabeli torniehitus või lihtsalt pitsa tellimise vastuvõturuum — need on Austria karikaturistide kommentaarid ELi aktuaalsetele ja tulevastele teemadele. Ei puudu migratsiooniteemade Lampedusa, Brexit ega mitme kapteni poolt juhitud kreenis “ELi laev Eurokursil”.

Lisatud tekstid selgitavad “Felix Austria” tekkelugu, karikeerivad Euroopa müüte, liitumishirme ja lootusi, skandaale ja juhtumeid. Nad valgustavad euroga seotud teemasid, heidavad pilgu sellele, mida EL on oma kodanike jaoks teinud ja ka eesseisvatele väljakutsetele. Ning küünilise huumori poolest tuntud ja terava keele ning sulega austerlased ei halasta ka iseenda peale ja näitavad austerlase nõrku külgi nagu eriti pealinlaste viinlaste armastust Käsekrainer vorsti vastu, ilma milleta austerlane elada ei saa nagu näituse avamisel tutvustas oma lemmik-karikatuuri muhedalt Austria suursaadik Julius Lauritsch.

Karikatuurinäitus “Sina, õnnelik Austria… joonista! — Austria 25 aastat Euroopa Liidus“on vaatamiseks Eesti Rahvusraamatukogu 7. korruse saksakeelsel lugemisalal kuni 2020 aasta lõpuni — uuri lähemalt SIIT!

Vaata ka galeriid: