Põhjamaised laiuskraadid tähendavad seda, et Eestis saab nautida suurepäraseid talveilmu, jääteed, virmalisi… Aga see tähendab ka seda, et oktoobrist märtsini võivad ilmaolud olla üsna ettearvamatud. Kuid nagu öeldakse — pole halba ilma, on vaid ebasobiv riietus. Nii et vali ilmale vastavad kehakatted ja astu uksest välja! Aga no kui tõesti väljas olemise isu täiesti puudub, siis pakume omalt poolt 10 ideed, mida teha siseruumides, kui ilm on vilets.

Elamuskeskus Tuuletorn

Hiiu maakond, Käina alevik

Nagu Hiiumaa oma kauni looduse ja kultuuriga on väga mitmekülgne, on ka Tuuletorn natukene muuseum, väheke teaduskeskus ja pisut mängumaailm. Vaikse saare avastamiseks märkad siin täiesti uusi elamusi. Kae salapärast veealust Hiiumaad, naudi lendu läbi vaimustava looduse. Hiiu naljaga siin nalja pole — isevärki huumorit saad ka kogeda. Meie Baltimaade kõrgeimal, 20-meetrisel sise-ronimisseinal, saab iga soovija Hiiumaa nii-öelda mägesid vallutada ja vaprust proovile panna. Kingituste poest leiab armsaid meeneid, mis Tuuletorni ka kodus olles meenutavad.

ERM. Foto: Tõnu Tunnel, Visit Estonia

Eesti Rahva Muuseum (ERM)

Tartu maakond, Tartu linn

Eesti Rahva Muuseum (ERM) on rahvusmuuseumina eestluse mõtestaja, rahva põhiväärtuste kandja ja järjepidevuse hoidja. Külastajale avaneb nii esemeline kui ka virtuaalne maailm, mis kutsub avastama ja osa saama. Muuseumis on kaks püsinäitust. Näitus “Kohtumised” ja selle ajarada on teekond, mis viib kokku eri aegadel siin maal elanud inimestega ning lubab osa saada nende igapäevastest toimetustest. Lisaks hõlmab püsinäitus 11 teemanäitust, sh “Keelekatel” ja “Inimene ja keskkond”. Teine püsinäitus „Uurali kaja“ tutvustab soome-ugri rahvaste traditsioonilist argikultuuri.

Lennusadam (Eesti Meremuuseum)

Harju maakond, Põhja-Tallinna linnaosa

Euroopa põnevaim meremuuseum on Lennusadamas! Ajaloolises vesilennukite angaaris on väljas ligi 200 ehtsat eksponaati: tõeline allveelaev Lembit, sajandivanune jäämurdja Suur Tõll, vesilennuk Short 184, vanima Eesti päritolu laeva vrakk jpm. Avatud on kohvik MARU ja muuseumipood. Ümbermaailmareis allveelaeval, mereväe riietes pildistamine, akvaarium, simulaatorid, paberlennukite visked, lastenurk joonistamisvahendite, ehitusklotside ja ehtsa purjekaga, mänguväljak õues — programmid ja iseseisvaks külastuseks mõeldud materjalid on mängulised ja avardavad silmaringi nii lastel kui täiskasvanutel.

Noblessner. Foto: Martin Dremljuga, Visit Estonia

PROTO avastustehas

Harju maakond, Põhja-Tallinna linnaosa

Kujutle, et juhid maailma esimest autot, vedurit või kuumaõhupalli või kõnnid ookeani põhjas… Nüüd on see võimalik! Vaid siin, endises salajases allveelaevatehases kohtad uskumatute leiutiste prototüüpe, mis uusima tehnoloogia abil su silme ees ellu ärkavad. Sind ootavad üle 20 virtuaalreaalsus- ja tegevuseksponaadi, leiutiste põnev ajalugu, ekskursioonid, PROTO kohvik ja meenetepood. Soovid luua, leiutada, lennata, õppida ja käed külge panna? PROTO on just selleks loodud, pakkudes aasta elamuse nii suurtele kui väikestele.

Eesti Politseimuuseum

Lääne-Viru maakond, Rakvere

Eesti Politseimuuseum — kogupere teemapark, kus saab läbi isetegevuse ja mängu kogeda politsei tööd. Meil saab mõõta enda reaktsioonikiirust auto roolis, panna selga politsei varustust, võtta sõrmejälgi, kehastuda eriüksuslaseks, kohtueelse uurimislabori spetsialistiks (lahata südant, tuvastada mõrvarelv), mõõta tänaval kiirust ja palju muud. Laste päralt on Lastemuuseum ja tegevusterohke siseõu (osavusrada, elektriautod, helikopter, mootorratas, politseijaoskond, liiklusväljak). Põnev päev on garanteeritud kogu perele!

Eesti Filmimuuseum

Harju maakond, Kesklinna linnaosa

Maarjamäe lossipargis asuvasse Filmimuuseumisse juhataval punasel vaibal tunned end filmistaarina. Filmiallee suunab näitusele, kus heidetakse pilk Eesti filmi ajaloole ja maailma filmiareeni telgitagustele. Püsinäitus „Duubel ÜKS“ jagab filmi tegemise saladusi ja aimu saab kaameratagusest maailmast. Maagilises illusioonide ruumis kutsuvad filmi sünniajast pärit masinad katsetama, kuidas pilt liikuma saadi. Ajutine näitus (kuni 1.11.2020) on “Elu on kostüümimäng. Cosplay Eestis”. Hoones on 210-kohaline kino- ja konverentsisaal, kus saab korraldada filmilinastusi ja esinduslikke üritusi.

Paks Margareeta muuseum-külastuskeskus

Harju maakond, Kesklinna linnaosa

Tere tulemast Paksu Margareeta muuseum-külastuskeskusesse! UNESCO pärandisse kantud kompleks annab ülevaate merekaubandusest, -ametitest ja navigatsioonist nii keskajal kui ka purje-, auru- ja mootorlaevade ajastul. Ühtekokku on 1000 m² ekspositsioonipinda. Tähteksponaadiks on 2015. a. Kadriorust leitud 700 aastane Koge vrakk. Näha saab ligi 70 laevamudelit, millest 17 on just näituse jaoks loodud, ligi 700 eset ning 50 digi- ja käed-külge lahendust.

Kai kunstikeskus

Harju maakond, Põhja-Tallinna linnaosa

Kai kunstikeskus on Tallinna uus mereäärne kultuurisüda, mis põimib Noblessneri piirkonna ajaloo ja ajastuhõngulise arhitektuuri kaasaegse kunsti- ja kultuurimaailmaga. Endise salajase allveelaevatehase 100-aastases tööstushoones ootavad külastajaid rahvusvahelised näitused, kunsti- ja väärtfilmikino, kultuurivaldkonna eestvedajate ühiskontor ja erinevad pinnad üritusteks. Kai kunstikeskuse alumisel korrusel asuvad toidu- ja joogikohad: kaasaegset Eesti kööki pakkuv Lore Bistroo, Jaapani restoran Kampai, kokteilibaar Kaif ning Suhkruingel kondiiter.

Kogupere elamuskeskus Thule Koda Kuressaares

Saare maakond, Kuressaare linn

Tuulte eest varjus Thules! Thule Koja alternatiivajaloomuuseumi ekspositsioonid tutvustavad Saaremaa maailmaloolist rolli Ultima Thulena. Vana-Kreeka maadeavastaja Pythease müütilisele reisile saab kaasa elada erinevate ekspositsioonide ja mängude kaudu. Väljapanekud on humoorikas ja pisut eneseiroonilises võtmes ning nende moto on: „Ära usu kõike, mida sulle näidatakse!” Thule Kino stiilne ja mugav Thule saal ning privaatne ja hubane Kaali saal võimaldavad mitmekülgset programmi igale maitsele, suurtele ja väikestele. Keskuse kohvikus pakutakse kerget sööki ja jooki.

Atlantis H2O Aquapark

Harju maakond, Haabneeme alevik

Atlantis H2O Aquapark on Eesti unikaalseim vee ja looduse avastuskeskus, kus tehakse teadust ujumispükstes! Kõige selle muudavad mõnusaks erinevad basseinid, liutorud ja kõikvõimalikud muud kaadervärgid. Veekeskuses on mitmeid lõbusaid veeatraktsioone: lainebassein, ringvooluga jõgi ja kaheksa erinevat liutoru, millest pikim on üle 120 m. Pere pisematele külastajatele on eraldi mängu- ja lustiala koos kahe väiksema liutoru, ronimisala ja 20 cm sügava basseiniga. Veekeskus on galerii kaudu ühendatud Tallinn Viimsi SPA spaa- ja saunakeskusega, kus saab lisatasu eest nautida spaa- ja saunamõnusid.

Rohkem infot ja fotosid nendest kohtadest leiad Puhka Eestis lehelt — SIIT!