Tallinn on ümbritsetud Harjumaaga, mis pakub oma külalistele kaunist loodust, rikkalikku kultuuripärandit ja mõnusaid matkaradu, mida mööda kulgeda. Siin on lõputult võimalusi puhkuse ja vaba aja veetmiseks. Harjumaal on hea puhata, sest siin on kõik lähedal ja tegevusi leidub igale maitsele.

Eestimaa kõige rohkem heliloojatega seotud paigaks peetakse Laulasmaad. Seal asub Heliküla, mis rajati Villem Reimanni eestvedamisel. Tänu Heino Ellerile avastasid paikkonna võlu ka tema õpilased: Arne Oit, Jaan Rääts, Ants Sõber, Harri Otsa, Jaan Koha jpt. Sealsed muusikarahva lemmikpaigad leiab üles jalutades mööda randa ja matkates mere ääres.

Oma laulvate liivade järgi nime saanud Laulasmaalt läheb ka läbi värskelt avatud Ranniku matkarada. Rada kulgeb nii liivasel kui kivisemal rannal, mööda mereäärseid metsi ja kalurikülasid, põigates aeg-ajalt ka sisemaale. Teekond, mille pikkus on kokku üle 1200 km, algab Leedu-Läti piiril ja viib välja Tallinna alla. Ranniku matkarajale sattumisest saad aru, kui näed puudel ja kividel valge-sini-valget märgistust. Suvel paigaldatakse siia ka suunaviidad, mis juhatavad matkarajal liikuma.

Laulasmaa-Lohusalu matkarada algab ja lõpeb Laulasmaa Spa juures, tehes ringi ümber asula. Rada on tähistatud sini-kollase märgistusega ning viib läbi mitmete siinse paikkonnaga seotud heliloojate lemmikkohtade, unustamata ka Arvo Pärdi Keskust.

Tallinnast välja sõitma hakates tasub läbi käia ka järgmised looduskaunid kohad:

Romantilise merevaatega ja lihtsalt ligipääsetav Türisalu pank on Põhja-Eesti paekalda üks mõjusamaid ja paremini ligipääsetavaid loodusobjekte, mis kõrgub 31 meetrit üle merepinna.

Mööda käänulisi Keila jõe kaldaid kulgeb üle mitme rippsilla ja trepi 3 km pikkune ringikujuline Keila-Joa pargi loodusrada. Rada viib vaatama Eesti suuruselt kolmandat juga — Keila juga.

Arvo Pärdi keskus on loominguline kohtumispaik kõigile, kes tunnevad huvi tema muusika ja mõttemaailma vastu.

Kilomeetrite pikkust Kloogaranna liivaranda ääristab kena männimets ning see on Eesti ainus rand, kuhu saab sõita rongiga.

Põhjaranniku merepoolset serva tähistab kõrgel paeklindi äärel Pakri tuletorn, mis on oma 52 meetriga Eesti tuletornidest kõrgeim. Lähedal asuv tavern Peetri Toll pole mitte ainult hea söögikoht, vaid seal saab näha ka ainulaadset 17.-19.sajandi külmrelvade näitust.

Harju-Madise kirik ehitati 15.-18.sajandil, kirikaiast saab imetleda võrratut merevaadet. Kõrgest kellatornist, mis on ühtlasi ka majakas, plingib majakatuli Pakri lahele.

Ristna sadam on hiljaaegu rekonstrueeritud väikesadam maalilises Keibu lahes.

Eesti üks vanimaid arhitektuurimälestisi on Padise klooster, mille rajasid 14. sajandil tsistertslaste ordu mungad. Hetkel toimub kloostris renoveerimine ning uksed avatakse aastal 2020.

Matkavõimalusi igale maitsele leiad visitharju.ee veebilehel!

Allikas: Puhka Eestis