Räägin oma kogemusest, sest viimasel ajal olen reedeti otse töölt süstamatkale läinud ja nagu ma juba kahtlustasingi, mõjub see palju lõõgastavamalt kui pärast töönädalat väsinult voodisse kukkumine. Inimestel, kes töötavad kontoris arvuti taga, kipub ju väsima rohkem ikka pea kui keha. Seega kehaline tegevus, milles on ka rohkem sisu kui jõusaalis raskuste tõstmisel või kraavikaevamisel, on ideaalne lõõgastus.

Ma ei taha siinkohal salata, et voodis lamamine on alati olnud üks mu lemmiktegevustest, aga selle kõrvale aina rohkem füüsilisi väljakutseid tekitades saab ka see vana lemmiktegevus täiesti uue mõõtme — väsinud ja tuikava kehaga on ka voodis lamamine kohe palju mõnusam.

Süsta- ehk kajakimatkad pole ehk Eestis veel väga suurt populaarsust saavutanud, aga oleks juba aeg. Meil on nii palju ilusaid väikesaari, kuhu just süstaga kõige paremini ligi pääseb. Nimelt madalatel rannikualadel muutub fundamentaalseks fakt, et süstaga saab sõita kuni 20-sentimeetrises vees. Mõnda muud tüüpi paadiga paljudele väikesaartele minna ei saa.

Üks selline madala veega ümbritsetud saareke on Pedassaar, kuhu saab süstaga Valkla rannast. Retke pikkus ümber saare — vahepeatustega saare peal — kestab nii neli-viis tundi ja aerutada tuleb 10 kilomeetri ringis. Saarel on olemas kõik, mida eestlase hing ihkab — männimets, liivarand ja täielik eraldatus. Saarel asuv RMK Pedassaare metsamaja on kõige populaarsem RMK ööbimiskoht kogu Eestis, kuhu tuleb koht broneerida kuid ette.

Süstamatkade hooaeg kestab kuni septembri lõpuni. Kuna meri soojeneb ja jahtub kaua, siis septembris on merel soojem kui mandril. Olgem ausad — kes ei tahaks sügise saabudes soojemasse kohta migreeruda? Hea on teada, et kuluka välisreisi asemel on võimalik end soojas hoida süstaga Eesti väikesaari avastades.

Et saada ettekujutus, kuidas üks päikeseloojangu-süstamatk välja näeb, vaata galeriid:

Tahad ka minna? Uuri süstamatkade kohta lähemalt Reimann Retkede Facebooki lehelt — SIIT!

Jaga
Kommentaarid