Setode igapäevane elu on tihedalt seotud traditsioonide ja kombestikuga. Nii on neil tore komme üheks päevaks aastas välja kuulutada Seto kuningriik, mis päädib kuninga asemiku ehk ülembsootska valimisega. Sellel päeval kehtivad Seto kuningriigi seadused. Need, kes tahavad kuningriiki tulla, peavad lunastama endale spetsiaalse viisa. Sellel päeval valitakse ka kuninga õukond, mis koosneb parimatest meistritest ning sõira-, leiva- ja veini- jms valmistajatest. Pidustustel pannakse erilist rõhku seto laulule ehk leelole, aga kuulda saab ka pillimängu, näha seto tantse, imetleda käsitöötegijate näpuosavust, maitsta seto sööke-jooke jne.

Helen Külvik, kes töötab Seto instituudis ja on samal ajal ka Setomaa giid, ütles sündmust kommenteerides, et kahtlemata on tegu piirkonna kõige suurema peoga, mis tavaliselt toimub augusti algul, aga see aasta septembrikuu esimesel laupäeval. „Muidugi on meil terve suvi täis erinevaid üritusi. Augustis soovitan külastada Seto kostipäiva ehk tavakeeles kohvikute päeva, mis on 15. ja 16. augustil,” ütles ta.

2020. aasta kostipäeval on avatud 19 kohvikut. Kuna need paiknevad sajakilomeetrisel trajektooril, siis aitab spetsiaalne äpp valida endale sobiva marsruudi. Kohvikutes pakutakse kõikvõimalikku maitsvat kohalikku toitu värskelt valminud puu- ja köögiviljadest ning kindlasti on au sees seenetoidud.

Setodel on oma kuningriigis ka oma raha, seto kroon, mis kehtib ka muul ajal kui Seto kuningriigipäeval. „Seto krooniga saab maksta nii mõneski poes kui ka erinevates söögikohtades. See on tõesti päris raha,” kinnitas Külvik.

Miks külastada Vana Jüri seebikoda Kolossovas või mida tähendab Härma müür ning miks peaks seda kindlasti vaatama minema, selgub juba saadet „Puhka suvel” kuulates, kus Setomaa giid Helen Külvik räägib paikkonna huviväärsustest.

1x
00:00
Jaga
Kommentaarid