Reisijuht avaldas video hämmastavatest asjadest ning nähtustest, mida maailma erinevates kõrbetest leitud algselt 12. juulil. Video ning artikli sisu sisaldas faktivigu, mida siinkohal oleme täpsustanud.

Hiigelskeletid

Loos sisaldunud video väitel on maalt leitud üleinimsuuruses skelette. See ei vasta aga tõele.

Vandenõuteoreetiline väide on ringlenud internetis ringi juba 2002. aastast, kui need avaldati kunstiprojekti raames. Pärast seda on korduvalt inimskelettide avastamisel tehtud fotodega manipuleeritud ning nende suurust muudetud. Piibliportaalides on nende fotodega püütud tõestada piiblilugudest pärit hiiglaste, koljatite, olemasolu (allikad siin ja siin).

2016. aastal kirjutati ka teadustöö, mis püüdis välja selgitada, miks inimesed on aastate vältel korduvalt jäänud hiigelinimeste leidmise valeinfot uskuma. Töö pakkus, et inimesed on vastuvõtlikumad sisule, mis puudutab neile tuttavat mütoloogiat. Nii on näiteks vana testamendi Moosese raamatus esinevad hiiglased religioossetele inimestele tuttavad ja seetõttu võidakse suurema tõenäosusega võltsitud fotosid uskuma jääda (allikas siin).

Fotosid on manipuleeritud arheoloogilistel väljakaevamistel tehtud fotode kontrastide muutmisega, varjude nihutamisega, perspektiivide tõstmisega ja teiste fototöötlusvõimaluste kasutamisega (allikas siin).

Kokkuvõtlikult: loo päises näidatud hiigelskelettide foto on võltsitud. See aga ei tähenda, et videos viidatud ülejäänu oleks vale. Näiteks Tšiili kõrbest on tõepoolest leitud vaalaskelette (allikas siin).