Tunnetage looduse väge. Reis Lapimaale Jõuluvana kodupaika, saun ja valged ööd peaksid teie soovide nimekirja kuuluma juhul, kui hindate kõrgelt loodust, turvalisust, rahu ja päikesepaistet. Meie, soomlased, usume et Soome õnnelikkuse taga on meie igapäevane kokkupuude loodusega. Pärast möödunud intensiivset kevadet kutsume teid sellest osa saama. Visit Finland pakub välja viis põhjust Soome külastamiseks sel suvel.

  1. Liikuge saarelt saarele rattaga


Saarestiku avastamine rattal. Tänu praamiühendusele ja sildadele on võimalik tutvuda maailma kõige suurema saarestikuga, ilma et selleks oleks vaja isiklikku paati. Saared on Soome kõige päikesepaistelisemad kohad. Soomes on ka riigi kohta kõige rohkem saari maailmas — rannikujoonel asub üle 180 000 saare, mis muudab Soome iga saarearmastaja unistuste paigaks. Juhul kui otsite „omas mullis” rattasõidu sihtkohta, siis kasutage selleks „Saariston rengastie” saarestiku rada, mille alguspunkt on Turus ning mis on ligikaudu 220 km pikk teedest ja praamiühendustest koosnev marsruut. Rada läbib kõiki järgmisi suuremaid saari: Pargas, Nagu, Korpo, Houtskärja Iniö. Rajal on vaid üks tasuline praam. Kõikide muude praamidega sõitmine on tasuta. Samuti on olemas palju suurepäraseid restorane ning ööbimiskohti. Uuri lähemalt SIIT!

  1. Võtke ette sõit Lapimaale ning nautige valgete ööde ja põhjapõtrade nägemist


Põhja-Soomes on garanteeritud topeltannus päikesevalgust ning praegusel aastaajal paistab päike seal terve öö läbi. Lapimaale on võimalik sõita Helsingist autoga, samuti saate võtta öörongi Rovaniemisse, mis asub polaarjoonel. Tänu 24 päikesepaistelisele tunnile on teil arktilise loodusega tutvumiseks terve ööpäev. Kas teadsite, et inimeste asemel on Lapimaal suurem tõenäosus põhjapõtradega kohtumiseks, sest piirkonnas elab väga vähe inimesi? Põhjapõtrade vasikad sünnivaid maikuus ning teil on võimalus näha väikseid põhjapõtru. Maailma kõige puhtama õhu hingamiseks tuleb tõusta Ylläse mäele, mis on 718 m kõrge. Üks maailma õhukvaliteedi mõõtmise keskusi asub Pallas-Yllästunturi rahvuspargis, mis on ühtlasi ka kõige populaarsem rahvuspark Soomes. Uuri lähemalt SIIT!

  1. Veetke oma suvepuhkus õigele soomlasele kohaselt ning rentige endale suvemaja


Soomlased armastavad veeta puhkust oma suvemajas, mis on soome keeles tuntud kui „mökki”. Kokku on Soomes suvemajasid peaaegu pool miljonit. Suurem osa suvemajadest asuvad mõne järve ääres — järvi on Soomes kokku 188 000. Isegi kui soomlased suunduvad suvemajadesse vaikust ja rahu otsima, on puhkajate jaoks olemas ka palju teisi kohti. Paljude Soome puidust suvemajade põhiliseks märksõnaks võib lugeda lihtsust: puuduvad naabrid, Internet, elekter ja kraanivesi. Suvemajas viibides köetakse puudega sauna, ujutakse paljalt järves ning kalastamise jaoks on olemas kanuu või paat. Suvemaja ehk „mökki“ ümbrusest leiate metsamarju ja seeni, mida võib Soomes igaüks vabalt korjata. Juhul kui otsustate rentida suvemaja Soome suurima ja Euroopa suuruselt neljanda järve Saimaa kaldal, siis võite kohtuda ka Saimaa kohaliku viigerhülgega, kellele meeldib rannaäärsetel kividel päikest võtta. Selle ülimalt ohustatud liigi hulka kuuluvad maailma ainsad hülged, kes pesitsevad järves. Uuri lähemalt SIIT!

  1. Võimalus ööbida rahvuspargis lendava telgi sees


Loodusest pungil! Rohkem kui 75% Soome pindalast on kaetud metsaga, mistõttu on Soome kõige metsarikkam riik Euroopas. Geograafiliselt on Soome peaaegu sama suur kui Saksamaa, kuid kuna rahvaarv on Soomes vaid 5,5 miljonit, teeb see ohutu vahemaa hoidmise väga lihtsaks. Soome metsas on teil võimalik looduses tundide kaupa matkata, ilma et kohtaksite ühtegi hingelist. Rändajad saavad valida 40 rahvuspargi seast, millest kõige suurem ja põhjapoolsem on Lemmenjoki rahvuspark. Kuulus Lemmenjoki jõgi voolab läbi Lapimaa põlisasukate saamide poolt asustatud maa. Rahvuspargis on olemas ööbimiseks mõeldud laavu - tasuta puidust varjualune koos lõkkekohaga. Samuti on saadaval ööbimiseks mõeldud „lendavad telgid” ehk kattega võrkkiiged. Näiteks on selline ööbimisvõimalus olemas Nuuksio rahvuspargis Espoos, mis asub Helsingist 45-minutiliste autosõidu kaugusel. Uuri lähemalt SIIT!

  1. Erinevad maitsed Helsingis - maailma kõige õnnelikumas pealinnas


Linnapuhkus sotsiaalset vahemaad silmas pidades on Soome pealinnas Helsingis täiesti võimalik. Suuri inimmasse siit ei leia. Helsingi ei ole mitte ainult kõige jätkusuutlikum ja õnnelikum pealinn maailmas, vaid ka rohkem kui 300 ümbritseva saarega pulbitsev mereäärne linn. Näiteks asub UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluv ajaloolise väärtusega Suomenlinna turuväljakust vaid 20-minutilise praamisõidu kaugusel. Teistele saartele pääseb veetakso, kajaki või SUP-laua abil. Vähem kui kahetunnise autosõidu kaugusel on olemas kuus rahvusparki ning hulk muid looduskauneid kohti. Kesklinnas on olemas mitmed muuseumid, sh Amos Rex — uus kunsti ja linnakultuuri kohtumispaik, kus on olemas maa-alune näitusesaal ning avalikud saunad Allas Sea Pool ja Löyly ning muidugi ka Soome restoranid, kus pakutakse traditsioonilisi põhjamaiseid roogi. Uuri lähemalt SIIT!

Tervise- ja ohutusnõuete järgimine

Üldised tervise- ja ohutusnõuded koroonaviiruse alal hõlmavad Soomes järgmist: kehalise kontakti vältimine, turvalise vahemaa hoimine teiste inimestega ning käte- ja hingamisteede hügieeni heade tavade järgimine. Näomaskide kandmine välitingimustes, avalikes siseruumides ning ühistranspordis ei ole kohustuslik, kuid Soome lennujaamades on näomaskide kandmine tugevalt soovitatud. Kõikides transpordivahendites tuleb vältida füüsilist kontakti, teiste inimestega peab hoidma ohutut vahemaad ning järgima peab käte- ja hingamisteede hügieeni häid tavasid.

Kontaktivabade maksete sooritamine on Soomes laialt levinud. Soome restoranides, kohvikutes ja baarides on sobivad istekohad kõikide klientide jaoks olemas. Teenusepakkujad peavad tagama, et saabudes on klientidel võimalik oma käsi pesta või kasutada kätepuhastusvahendit. Samuti on tagatud mööbli, sööginõude ja -riistade ning muude pindade puhtus, et viirus ei saaks levida. Klientidel palutakse hoida teiste inimestega ohutud vahemaad ning järgida käte- ja hingamisteede hügieeni häid tavasid.

Ajakohastatud teabe saamiseks lahtiolekuaegade ning kindlate ohutusnõuete kohta on soovitatud reisijatel külastada vaatamisväärsuste, huvikohtade, majutusasutuste ja muude teenuste veebilehti.

Ajakohastatud teabe saamiseks selle kohta, kuidas koroonaviirus Soomes reisimist mõjutab, külastage järgmist veebilehte: