JUST AVATUD

Narva linnus taasavatakse pärast täielikku rekonstrueerimist 18. juunil 2020 ning nüüd pääseb ka linnuse idatiiba, kuhu külastajatel varem ligipääs puudus. Samuti avatakse uus püsiekspositsioon, mis keskendub linnuse enda ajaloole alates esimeste taanlaste tulekust Narva jõe kallastele kuni tänapäevani.

Juunis 2020 avati Hiiumaal Käinas Elamuskeskus Tuuletorn, mis pakub põnevat ajaveetmist nii saare elanikele kui ka külalistele, viies nad põnevale rännakule Hiiumaa kultuuriloos. Tuuletornis on natuke muuseumi, teaduskeskust ja mängumaad, mis pakub mitmekülgset ning harivat sisu igas vanuses külastajale ja annab põhjaliku ülevaate Hiiumaast. Veel on keskusesse püstitatud Baltikumi kõrgeim siseronimissein koos üheteistkümne rajaga.

Külastaja teekond Tuuletornis saab alguse Hiiumaa veealusest maailmast, kus saab õppida Hiiumaa tekkeloo, merekultuuri ja veealuse ajaloopärandi kohta. Rannikukorrus tutvustab Hiiumaa mitmekesist loodust, vaatamisväärsusi ja külastusobjekte. Hiidlaste lugude korrusel keskendutakse hiidlaste kogukonnale, hiiu elutajule ning kultuuri ilmingutele, nagu oma keel ja hiiu nali. Hiiumaa tunde korrus annab sõnajärje inimestele, kes Hiiumaad ühel või teisel põhjusel ikka väisavad ning seda kohta väga eriliseks peavad, ja püüab erinevate profiilide kaudu tabada Hiiumaa võlu olemust. Taevase Hiiumaa korrus on lõbus lustimisala lastele, kes saavad seal turnida ja vahvaid mänge proovida. Ekspositsiooni lõpetab tuulekella installatsioon terrassil koos suunaviitadega, mis julgustavad külastajat Hiiumaad omal käel edasi avastama.

Mais 2020 avas oma uksed pärast põhjalikku rekonstrueerimistööd Padise klooster — Põhja-Euroopa ainus terviklikult säilinud tsistertslaste klooster, mis rajati 14. sajandil. Koos vaheaegadega ehitati kloostrit kokku üle 200 aasta. Kloostri keskaegsest sisustusest on säilinud Harju-Risti kirikus asuv 14. sajandi kirikukell (Eesti vanim) ning haruldane Kolgata grupp, mida eksponeeritakse Niguliste kirikus. Kaunis arhitektuur,, hea akustika ja ümbritsev loodus teevad Padise klooster-külastuskeskusest lisaks põnevale atraktsioonile ka hinnatud kontserdipaiga.

VARSTI AVATAKSE

Nõiariigis Võrumaal asub liikluslinn — ainulaadne siseliikluslinnak, kus töötavad valgusfoorid ja säravad suurlinnatuled. Kohapeal õpitakse ja järgitakse liikluseeskirju. Keskusest leiad kohviku, vabaõhukino, diskoteegi, spordisaali ja palju muud, mis kaasaegses linnas olema peaks. Liikluslinnas on ka vormelirada ja rattasõidu õppeplats. Juunis 2020 avab liikluslinn oma uksed uuenenuna — nüüd on seal ka aastarngselt külastatav atraktsioonide maja, kus asuvad libeda- ja pimedasõidurada ning temaatiline õppeklass. Atraktsioonid on ühtaegu seikluslikud-mängulised kui ka õpetlikud, suunatud lastega peredele.

Kalevipoja muuseum on asutatud juba 2001. aastal, ent läbis hiljuti põhjaliku renoveerimise ning taasavatakse suvel 2020. Vanast majast on kogu koduloo ekspositsioon kolitud aita ja kasakamajja, kus saab uudistada vanu tööriistu, mööblit, nõusid ja muud. Kalevipoja muuseumis on võimalik saada hea ülevaade Eesti eeposest. Kes soovib, saab kuulata ära terve eepose või istuda Lennukis ja vaadata lühifilmi, kus droonivõtted ilusatest Eesti paikadest vahelduvad joonisfilmiga. Kui oled julge, saad virtuaalreaalsuse ruumis kehastuda ise Kalevipojaks ja võidelda põrgus Sarviktaadi ja tema käsilastega ja muudki.

WOW keskus avab oma uksed sügisel 2020. Keskuse märksõnadeks on illusioon ja illusioone loovad põnevad eksponaadid, nt võimalus kõndida vihmas märjaks saamata, ronimine tühjuses või vee all olemine. Siin viibides tekib sul kahtlemata küsimus, kui reaalne on ikkagi reaalsus.

VAREM AVATUD

UNESCO pärandisse kantud Paksu Margareeta muuseum-külastuskeskuses ootab ees ajarännak koos keskaegse laevavraki, uhke laevamudelite väljapaneku ja põnevate käed-külge lahendustega. Uus püsiekspositsioon räägib Tallinna kui keskaegse sadama- ja kaubalinna loo, tutvustab laevaehitust ja elu auru-, purje- ja mootorlaevadel.

Kuressaare südalinnas asuvat uhiuut kogupere meelelahutuskeskust Thule Koda võib nimetada alternatiivajaloo elamuskeskuseks, sest siin pakutakse meelelahutuslikku sissevaadet saarlase maailmapilti, tema paigavaimu ja mütoloogilisse maailma. Siin esitletakse pisut (enese)iroonilises võtmes Saaremaa erakordset maailmaloolist lugu Ultima Thulena.

Maanteemuuseumi uues näitusehoones on välja pandud võimsad masinad, mis ehitasid Eestimaa teid kuni aastani 1985. Samuti näeb väljapanekut sellest, kuidas on autost kui luksusesemest saanud tänapäevane tarbevahend. Ekspositsioon tutvustab meie autokultuuri, teemasinaid ja liikluskasvatust.

Fotografiska on rahvusvaheliselt tunnustatud fotograafiamuuseum, mille juured on Stockholmis. Siin saavad kokku kunst, hea toit, muusika, disain ja avatud mõtteviis. Fotograafiamuuseum Fotografiska Tallinn hõlmab endas näituste ja ürituste ala, kohvikut, restorani ning fotokunstipoodi.

Kujutle end sõitmas maailma esimese auto, veduri või kuumaõhupalliga või jalutamas mööda ookeanipõhja … Nüüd on see võimalik — Euroopas ainulaadne PROTO avastustehas on lõpuks avatud! Vaid siin kunagises ülisalajases allveelaevatehases saad tutvuda imetabaste leiutiste prototüüpidega, mis ärkavad uusima tehnoloogia abil Sinu silme all ellu. Soovid ise oma kätega midagi luua, leiutada, lennutada, õppida või valmistada? PROTO ongi just selleks loodud, pakkudes suurepäraseid kogemusi nii noortele kui vanadele.

Kai kunstikeskus on uus rahvusvaheline kaasaegse kunsti keskus Noblessneri sadamalinnakus. Endise salajase allveelaevatehase hoones ootavad külastajaid mitmed näitused, kunsti- ja väärtfilmikino, neli toidukohta, kultuurivaldkonna eestvedajate ühiskontor ja erinevad pinnad üritusteks.

Alutaguse rahvuspark on Eesti uusim rahvuspark, mis moodustati 11 kaitseala baasil ja ühendab endas üle 43 000 hektari eriilmelist loodusmaastikku Kirde-Eestis. Siin on Eesti suurim okasmetsade ja soode ala, Eesti ainsad mandriluited ehk kriivad, Eesti pikim liivarand ja unikaalne Smolnitsa luitestik. Rahvuspargis leidub palju vaatamisväärset ning erinevaid aktiivse puhkamise võimalusi igale vanusele.

Lossispaa Wagenküll asub uuenenud Taagepera lossikompleksis, see on unikaalne miljööväärtuslik ala, kuhu kuulub juugendstiilis loss, à la carte restoran, luksuslik lossispaa, 1930ndate stiilis hotell, sportimis- ja vabaaja veetmise võimalused. Wagenküll on mugavus, hoolitsused, maitsev toit, meeliköitvad tegevused ja vaba aeg keset loodust.

Pärnu rannarajoonis paiknev Taastusravi & hotell Wasa pakub toetavat taastusravi ja tervise paranemist soodustavaid raviprotseduure, samuti rehabilitatsiooniteenust, veeprotseduure, liikumisravi ja massaaže koos lõõgastusega.

Haapsalu Piiskopilinnuse keskaega tutvustav muuseum saab nüüdsest külastajaid vastu võtta aastaringselt, rajatud on ka uus suur sissepääsupaviljon. Ekspositsioon tutvustab elu keskaegses väikeriigis.

Arvo Pärdi looming on tuntud kogu maailmas. Arvo Pärdi Keskus koondab teavet Arvo Pärdi loomingu kohta ja vahendab seda kogu maailmas. Keskuse eesmärgiks on säilitada ja uurida helilooja loomingulist pärandit just oma kodumaal Eestis, emakeelses keskkonnas. Siin on Arvo Pärdi terviklik isikuarhiiv, raamatukogu, 140-kohaline auditoorium, näituseala, videoruum ja õppeklassid. Keskus asub Laulasmaal, 35 km kaugusel Tallinnast.

Ülikooli varakamber on põnev ja salapärane paik Lossi tänava muuseumis, mis tutvustab alma mater’i aardeid, kõneledes lugusid ülikooli inimestest, õppetööst ja teadussaavutustest. Põhjaliku uuenduskuuri järel on kesksel kohal Tartu Ülikooli valdkonnad ja siin tehtav teadus möödunud sajandite vältel. Elamusliku kujunduslahendusega ruumis, mille põrand on kaetud ülikooli teadlaste tsitaatidega nendes keeltes, milles ülikoolis on läbi aegade õpitud, tuuakse esile hinnalised ja põneva looga esemed.

Skywheel of Tallinn on Euroopas ainulaadne vaateratas, mis tõstab Su 120 meetri kõrgusele merepinnast ja avab Tallinna kilukarbisilueti täiesti uuest vaatenurgast! Vaateratta 27 ilmastikukindlat gondlit pakuvad turvalist ja mugavat elamust aastaringselt. Talvel töötab gondlites küte, suvel konditsioneer. Igasse gondlisse mahub kuni kuus inimest ning võimalik on nii seista kui ka istuda.

Allikas: Puhka Eestis