Säästlik reisimine ei tähenda alati millestki loobumist. Mõnikord aitab ka õige ettevalmistus ja vajalikud teadmised, mida teha.Siin on kümme lihtsat lahendust, et odavamalt öömaja saada, autot rentida või lennupiletit leida.

Parim aeg lennupiletite ostuks

Selle kohta, millal on kõige õigem aeg lennupileteid osta, on tehtud sadu uuringuid ning kokkuvõtteks on välja joonistunud kindel muster. Kui alustada kesknädalal, saab piletid odavamalt, samuti on soodsam lendamine augusti lõpus või jaanuari alguses, kui nõudlus on väiksem ja inimesed paiksemad. Parim aeg on osta lennupilet kaheksa nädalat enne väljalendu. Broneeri teisipäeva hommikul, siis on tagasi müüki paisatud nädalavahetusel tehtud, kuid tasumata või tühistatud broneeringud.

Odav hotell telefoni teel

Parim viis leida kesklinnas odav hotell on kohapeale helistades. Aitab helistamine viimasel minutil ja kui pole just tipphooaeg, mil kõik hotellid on täis, siis võib juhtuda, et küsides soodsaimat hinda see leitaksegi.

Mine autot rentima varahommikul

Kui saabud näiteks hommikul autorendi lahtitegemise ajal, on paljud rendiautod veel tagasi toomata. See tähendab, et odavaima ja pisema auto asemel peab rendifirma pakkuma suuremat ja paremat autot sama hinnaga.

Ühistransport on rahakoti sõber

Kui tahad odavalt ringi liikuda, on loomulikult parima hinnaga ühistransport. See on ka keerulisem viis liikumiseks, sest iga riigi bussid-trammid või metrood on natuke erinevad. Kuid kohaliku transpordisüsteemi toimimise tundmaõppimine võib eriti just suurlinnas säästa oluliselt reisikulusid. Lisaks on närvilise liiklusega linnas raske ise rendiautoga liikuda ja taksod võivad erinevalt metroost venida sihtkohta läbi ummikute tunduvalt kauem ja kallimalt.

Muuseumid — alati on need mõnel päeval või õhtul tasuta!

Paljudesse maailmakuulsatesse muuseumidesse küll iga päev niisama ei saa — aga tihtipeale on need ühel päeval nädalas tasuta, kindlasti on need seda rahvusvahelisel muuseumipäeval (18.mai), mil tasuks külastada just neid kõige kallimaid muuseume.

Aga huvitavatesse väiksematesse muuseumidesse võib sisse pääseda teinekord täitsa tasuta (ka meil on oma muuseumiöö, millal piletiraha ei küsita). Paljudes tuntud muuseumides on samamoodi muuseumide päeval 18. mai paiku sissepääs tasuta või mõnikord mõned tunnid nädalas või üks päev kuu jooksul piletivaba. Lisaks on hulk muuseume, mis pakuvad kogu aeg tasuta ekspositsiooni kas osaliselt või on terves ulatuses vabalt külastatavad. Suurlinnades leiab tasuta muuseume vastavatelt veebilehtedelt (näiteks New York, London, Los Angeles, Pariis).

Paki profilt — säästad pagasitasudelt

Ära võta liiga palju asju kaasa — võta nii vähe, kui võimalik. Eriti kokkuhoidlik ole jalatsitega — need võtavad palju ruumi. Püksid ja särgid rulli kokku, mitte ära voldi, nii võtavad need vähem ruumi. Suuremad üleriided pane lennukisse minnes selga, sest pagasis võtavad need palju ruumi.

Ära varja oma pidulikku reisipõhjust

Kui oled pulmareisil, sünnipäevareisil või mõne aastapäeva tähistamisel, maini seda lennukis, laeval, hotellis ja restoranis ka teenindavale personalile. Paljudes kohtades on tähtpäevalistele mõni üllatus: tasuta šampanja, privaatse rõduga tuba, uuendus paremasse lennuklassi vms.

Ole viisakas, tee kingitusi

Säästlikud reisijad ei lähe lennujaama infoletti kurjalt riidlema, kui lend hilineb või jääb halva ilma tõttu ära. Kui oled vihase rahvamassiga järjekorras asenduslendu ootamas, ole teenindajaga viisakas, paku kommi ja ootamatult võib lahkele lendajale leiduda mõni parem lahendus kui kurjematele kaaskannatajatele.

Reisi ainult selle rahaga, mis sul on

Ära tee reisil oste krediitkaardiga, mille kulusid pead hakkama hiljem tagasi maksma — see kaart on hea hoopis muul põhjusel kaasa võtta. Paljud lennufirmad, restoranid ja hotellid teevad mõnede krediitkaartide omanikele soodustusi.

Õpi kohalikke kombeid

Kohalike kommete ja viisakusväljendite õppimine ei säästa mitte ainult ebameeldivustest, vaid aitab ka hindu alla tuua. Tüüpilisele umbkeelsele välisturistile on alati kõrgemad hinnad, aga kui oskad tervitada kohalikus keeles, käituda kohalike kombel ja näidata oma austust kohaliku kultuuri vastu, siis hinnad peaaegu alati sulavad. Samas õpid ka ise midagi juurde selle rahva kohta, kellele külla läksid ja oled jälle natuke rikkam.

Allikas: Budget Travel