Konverentsi avakõnes tunnustas välisminister Sven Mikser aukonsuleid nende pingutuste eest Eesti huvide esindamisel. "Eesti aukonsulitel on suur roll meie riigi ja kultuuri tutvustamisel oma asukohariigis, majandussuhete ning äridiplomaatia edendamisel ning kodanike abistamisel. Eesti aukonsulite abiga saame laiendada oma riigi haaret ka meile kaugetes paikades nagu Kagu-Aasia, Aafrika ning Ladina-Ameerika," sõnas välisminister ning lisas, et aktiivne kultuuri- ning äridiplomaatia alane tegevus annab tugeva aluse riikidevaheliseks koostööks ka teistes valdkondades.

Konverentsi jooksul, mis kestab 26. juunist 29. juunini, kohtuvad aukonsulid ka Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaidi, peaminister Jüri Ratase ning EASi esindajatega. Lisaks tutvustavad välisministeeriumi diplomaadid konverentsil välispoliitilisi ning konsulaarteemasid. Aukonsulid külastavad konverentsi raames ka Saaremaad ning Muhumaad, kus kohtutakse kohalike ettevõtjatega.

Eestil on kokku ligi 200 aukonsulit 87-s riigis. Aukonsulite peamiseks ülesandeks on konsulaarteenuste ja konsulaarabi osutamine Eesti kodanikele välismaal. Nad aitavad kaasa ka majandussuhete edendamisele, hariduskoostööle ning Eesti tutvustamisele maailmas. Aukonsulite näol on tegemist asukohariigi lugupeetud ja kõrgel ühiskondlikul positsioonil olevate isikutega, kes teevad aukonsuli tööd vabatahtlikult.

Aukonsulite konverents sai teoks koostöös Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) ja Saaremaa vallaga.