Atlandi ookeanis Aafrika looderanniku lähedal asuvad Kanaari saared (Tenerife, Lanzarote, Gran Canaria, Fuerteventura, La Palma, La Gomera ja El Hierro) on puhkajate seas populaarsed, sest seal on aasta ringi meeldivalt soe. Siiski pole päris nii, et lähed ükskõik millise saare ükskõik millisesse otsa ja lased aga päikesel hea maitsta.

Millisel saarel saab sooja?

Kui võtame vaatluse alla veebruari, siis ilmaprognoosi järgi on keskmine temperatuur kõrgeim Tenerifel, seal on küünlakuul 22 kraadi sooja. Ometi võib see info eksitada, sest temperatuur on mõõdetud lennujaamas ega pruugi muudes piirkondades sama olla. Iga Kanaari saare eri osades on väga erinev temperatuur. Ühe saare eri piirkondade temperatuuride vahe võib olla isegi suurem kui eri saarte üldiste temperatuuride vahe.

Gran Canaria kõige soojem osa, lõunarannik on tavaliselt sama temperatuuriga kui Tenerife lõunarannik. Üldiselt aga peetakse kõikide Kanaaride puhul parimaks valikuks kagurannikut, kus statistika järgi on kõige suurem võimalus veeta päikeseline ja vihmavaba puhkus. Kagurannik on kõige soojem seetõttu, et Kanaari saartel puhub tuul peamiselt läänest itta. Enamik Kanaari saari on väga mägised ja tihti peatavad mäed õhuvoolu. Seetõttu vormuvad põhja- ja läänerannikul pilved ja sajab vihma, samal ajal kui lõuna pool on soe ja päikeseline.

Eeslid Fuerteventural

Tenerife lõunaranniku kuurortides Los Cristianoses ja Playa de las Américases on tavaliselt soojem kui põhjapoolses Puerto de la Cruzi kuurordis. Nendes on rohkem päikest, sajab vähem ja kraadiklaas näitab märgatavalt kõrgemaid pügalaid.

Kus sajab vähem?

Lanzarote ja Fuerteventura on vähem mägised kui ülejäänud Kanaari saared, seega tekib seal vähem pilvi ja vihma sajab harvemini. Lamedamad saared on küll vihmavaesemad, kuid jällegi tuulisemad, sest pole nii ohtralt tuule eest kaitsvaid mägesid. See mõjutab tajutavat temperatuuri väga palju – isegi kui õhk on tegelikult sama soe kui teistel saartel, võib tunduda märkimisväärselt külmem.

Fuerteventura on Kanaaride kõige tuulisem saar (ka saare nimi tähendab tõlkes tugevat tuult), kuid ka kõikidel teistel Kanaari saartel on piirkondi, kus on väga tuuline. Parim viis neid leida (ja vajaduse korral vältida) on välja uurida kohad, kus tegeldakse lohesurfi ja muu tugevat tuult nõudva veespordiga.

Mõnusat reisi ja loodetavasti aitavad need nõuanded lihtsamini sooja saada!

Allikas: express.co.uk