Läti Rahvuslik Kunstimuuseum

See suurusugune hoone sisaldab endas rohkem kui 52 000 kunstiteost. Esindatud on nii Baltimaade kui ka Venemaa maalikunstnikud. Lisaks on muuseumis mitmeid huvitavaid skulptuure. Samuti on muuseumil katuseterrass, millelt saab nautida imeliselt vaadet Riia linnale. Näitustena on avatud ekspositsioon “Läti kunst, 19. ja 20. sajand”, mis annab ülevaate selleaegsest kunstist ja kunstiajaloost. Vahelduvad näitused on aga maa-aluses uues näitusesaalis. Muuseumi hoone ise on riikliku kaitse all ja üks märkimisväärsemaid historitsistlikke hooneid Riias. Samuti on see ka esimene muuseumiks ehitatud hoone Baltimaades.

Läti Okupatsioonimuuseum

Muuseumis on võimalik läbida giidiga ekskursioon, mille käigus näidatakse keldrikorrusel asuvaid vangikonge ja räägitakse KGB ajaloost ja nende tegevusest Lätis üldiselt. Püsiekspositsioon on avatud iga päev kell 11.00 – 18.00. Samuti on võimalik külastada ka ajustist näitust, mis räägib KGB operatsioonidest Lätis. Muuseumis saab tutvuda näiteks ajalooliste dokumentide, fotode ja erinevate esemetega, mis annavad aimu, milline oli okupatsioonivõimude tegevus Lätis. Samuti saab tutvuda erinevate esemetega, mis jutustavad okupatsioonivõimude terrorist lätlaste kallal. Muuseum teeb ekskursioone ka endises KGB hoones ehk nii-öelda nurgapealses majas.

Läti Etnograafiline Vabaõhtumuuseum Riias

Tegemist on ühe vanima välimuuseumiga Euroopas, mis asutati 1924. aastal ja mis asub Riiast vaid pooletunnise autosõidu kaugusel männimetsas. Asutamisest saati on muuseum kogunud enda alla 118 ajaloolist hoonet üle kogu Läti. Muuseumis on esindatud Riia ja kõikide Läti erinevate regioonide majapidamised, mistõttu saavad külastajad hea aimduse selleaegsest eluolust. Maikuust septembrikuuni töötavad muuseumis ka kunstkäsitöölised nagu pottsepad, kangrud, sepad ja puutöölised. Samuti pakub muuseum ka erinevaid hariduslikke programme ja ekskursioone, millega püütakse edasi anda erinevaid teadmisi Läti kohta ja kuidas elu seal ligi sada aastat tagasi oli.

Riia Mootorimuuseum

Riia Mootorimuuseumis saab külastaja hea ülevaate autokollektsioonist ja tutvuda nende autode ajalooga. Muuseumis on lisaks mitmeid interaktiivseid elemente, mis on põnevad nii suurtele kui ka väikestele. Ekspositsioon ise on esitatud aga ekskursioonina, mis räägib nii autodest endast kui ka inimestest, kes nendega sõitsid ja milliseid võite võideti. Tegemist ei ole aga ainult ralliautodega, sest esindatud on ka näiteks nõukogude juhtorganite autod, millega nomenklatuur sõitis või siis erinevad militaarautod.

Mark Rothko kunstikeskus

Kunstikeskus asub endises kindluse arsenalihoones, mis asub Daugavpilsis. Mark Rothkot peetakse abstraktse ekspressionismi rajajaks ja temanimeline kunstikeskus on ainus koht Ida-Euroopas, kus tema teostega tutvuda saab.

Nõukogude-aegne salapunker Līgatnes

Punkri esialgne otstarve oli tuumasõjavarjend Läti NSV eliidile. Praegu on varjend kasutusel aga muuseumina ja seal on säilinud palju endisaegset. Näiteks plaanid ja erinevate olukordade stsenaariumid, mida teha siis, kui kõikide hüdroelektrijaamade tammid purunevad. Samuti on külastajatele nähtaval diiselgeneraatoritega autonoomne elektrijaam, kütuseladu, erinevad konditsioneerimisseadmed puhastamaks õhku ja täiendamaks hapnikuvarusi, veevarustus- ja kanalisatsioonisidemed ja palju-palju muud. Külastajatele pakutakse ka 1980ndate aastate stiilis lõunaeinet ehk istuda saab vakstuga kaetud lauataga ja süüa kolhoosnikule mõeldud einet ehk suppi, kompotti ja rukkileiba. Samuti saab muuseumis mängida ka tõsielumängu, mis kujutab endast sisseelamist salaagendi rolli, kes proovib päästa kodumaa katastroofist.

Bauska loss

Tegemist on Vana-Liivimaa-aegse linnusega, kus külastajatele tutvustatakse Kuramaa hertsogi Kettleri eluruume koos pidusaaliga, mis on 16. sajandist. Lossiansambel koosneb kahest osast, millest vanem pärineb 15. sajandist ja teine Kuramaa herstog Kettleri jaoks ehitatud residentsist, mis pärineb 16. sajandi lõpust. Lossi külastades on samuti võimalik tutvuda lossi interjööriga ja ajaloonäitusega, mis annab ülevaate selleaegsest riietusest ja ehtestiilist. Lisaks saab külastaja tundma õppida keskaegse kaitserajatise kindlustussüsteeme ja vaadata, millised suurtükid lossis kunagi kasutusel olid. Loss on Läti arhitektuurimälestis ja kujutab endast manerismiaegses stiilis ehitist, mille vanem osa on hea näide 15.-17. sajandi Läti sõjaarhitektuurist ja uuem osa näide, millised olid bastionid, müürid ja vallikraavid sellel ajal.

Allikas: latvia.travel