Zakynthose saar asub Joonia meres, Peloponnesose poolsaare kõrval. Saar on eelkõige tuntud oma kauni Navagio ehk Laevahukuranna poolest. See lumivalge rand ning piimjas-elektrisinine merevesi on lihtsalt ebamaiselt kaunid. Kõike seda kroonib rannal seisev laevavrakk, mis sattus siia 1980. aastal, mil piraadilaev Kreeka ja Türgi vahel seilates vedas salakaubana tubakat ja alkoholi. Ühel tormisel ööl sundis Kreeka merevägi laeva kontrolliks randuma, piraadilaev asus põgenema, kuid jooksis karile ja jäigi igaveseks rannale. Alkoholist ja tubakast on saanud legend ning imeilusa ranna külastusest iga Kreekas puhkaja unistus.

Mida saarel teha?

Saare pealinn on väike ja kompaktne Veneetsia mõjutustega Zakynthose linn (Zante it k), kus tegevust jätkub terveks päevaks. Parim vaade pealinnale on kõrval seisvalt mäelt, kus asuvad Veneetsia kindluse varemed. Legendi järgi on sündinud Kreeka ja Küprose hümni sõnad just sellel mäel kohaliku luuletaja Dionysios Solomose sulest. Linnas ootavad kultuurilembelisi puhkajaid 16. sajandist pärit saare kaitsepühak Agios Dionysiose kirik ja Bütsantsi muuseum (veneetslaste valitsemisaeg, ikoonid ja seinamaalingud). Väikepoed ja moeärid on koondunud vanalinna Alexandrou Roma tänavale. Paremad kalarestoranid jäävad sadamapromenaadi äärde ning sooja suveõhtu saab lõpetada hea muusika ja frappe saatel Agios Markose väljaku lõbusas elurütmis.

Kuurortide vahel liiklemiseks on mugavaim viis kasutada taksot ja ühistransporti, kus on fikseeritud tasud. Auto-, rolleri- ja ATV rent on kättesaadav ning avastamist saarel jagub — kaunid vaated, Vassilikose pikk liivarand veespordivõimalustega, privaatsed väikerannad, kivimajadega külad, oliivipuusalud ja -pressikojad, kust värsket oliiviõli kaasa osta, viinamarjaistandused jpm. Kahtlemata parimad ekskursioonid ja väljasõidud on aga seotud merega ning kindlasti tasub merereisidele ujumisriided kaasa võtta, et kristallselges vees kümblust nautida. Laevad väljuvad peamiselt Zakynthose linna ja Agios Nikolaose sadamatest. Kaunis laevahukurand, ning lummavad Sinised koopad on saare põhjatipus ning ligipääsetavad vaid meritsi. Suuri Vahemere rohelisi kilpkonni on kõige tõenäolisem näha merereisil kilpkonnasaarele. Ka päevareis kõrvalsaarele Kefalloniale tasub ettevõtmist. Kefallonia on suurem, kõrgem ja lopsakam Zakynthosest ning saare vaated ja rannad on paljudele tuntud filmist Kapten Corelli mandoliin (2001, Nicolas Cage ja Penelope Cruz).

Millist kuurorti valida?

Argassi on väike ja kompaktne kuurort. Saare pealinn, Vassilikose rand ja teised kuurordid jäävad siit lühikese autosõidu kaugusele. Vaatamata napile rannaribale, asub kuurordi keskus kõikjalt jalutuskäigu kaugusel, sobides eelkõige rahu armastavale puhkajale. Argassi mitmed söögi- ja meelelahutuskohad (Peppermint, Portokali jt) meelitavad ka kohalikke siia sööma ja lõõgastuma. Kaks kohalike seas populaarseimat lahtise katusega ööklubi jäävad pealinna ja Argassi vahele, kuid just nii sobivasse kaugusesse , et nädalavahetusel hommikuni kestvad muusikarütmid kuurorti ei kandu.

Tsilivi on kauni liivarannaga kuurort, mille laugelt merre suubuv rand meelitab siia eelkõige lastega peresid. Sinilipuga pärjatud rand tagab kvaliteedi ning mitmekülgsed veespordivõimalused lõbustavad nii suuri kui väikeseid puhkajaid. Kuurordis ja selle läheduses on kaks veeparki, mida lastega külastada — Tsilivi veepark ja Zante Water Village ning ka saare pealinn jääb lühikese sõidu kaugusele.

Kalamakis on kahtlemata saare parim liivarand. Ligi 10 km pikkune kuldne ja pehme liivarand meelitab siia lisaks puhkajatele ka merikilpkonni. Rannal asuvad kilpkonnade pesitsusalad, mistõttu õhtust varahommikuni on rand suletud, et kilpkonni mitte häirida. Suplus laugjalt merre suubuvas rannas on loomulikult lubatud, kuid veespordi võimalused piiratud. Kalamaki kõrval asub Kreeka suuruselt kolmas peokuurort Laganas. Laganasi 4 km pikkuse peatänava äärde jäävad sajad baarid ning mitmed Euroopa suurimad ööklubid, meelitades kohale noori pidutsejaid üle kogu maailma.

Aurinko pakub otselende Tallinnast Zakynthosele 13. juulist — 17.augustini. Lisainfo Aurinko kodulehelt!

Jaga
Kommentaarid