Pärast mitmenädalast edukat testimist avatakse täna Tallinna linnaelanikele ja külastajatele lennuatraktsioon Balloon Tallinn ehk hiiglaslik heeliumiga täidetud pall, mille küljes olevast gondlist avaneb panoraamvaade Tallinna vanalinnale, südalinnale, Kadriorule ja merele.

Heeliumipall on maa külge ankurdatud ja võtab tuulevaikse ilma korral peale kuni 30 inimest korraga. Panoraamvaateid saab vaadata kuni 120 meetri kõrgusel. Selge ilma korral on nähtavus rohkem kui 40 kilomeetrit.

Tegemist on kõrgeima avatud väliplatvormiga Tallinna kesklinnas ning kõige põhjapoolsema taolise atraktsiooniga Euroopas.

“Rahvusvahelises plaanis on Balloon Tallinnal pealinnaga võistlevate linnade nagu Peterburi, Helsingi, Riia, Stockholmi või Kopenhaageni ees kindlasti suur eelis. Selline unikaalne atraktsioon tõmbab ligi ja paneb kahtlemata Tallinna taaskülastama märkimisväärselt suure arvu turiste,” kommenteeris Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse aseesimees Feliks Mägus uut turistidele mõeldud võimalust linna ülevalt vaadata.

Heeliumipall asub Tallinna Sadama A-terminali ja kruiisilaevade vahelisel alal.

“Heitlikud juuni-ilmad ja tugev tuul on lükanud Balloon Tallinna avamist mõnevõrra edasi, kuid nüüd on kõik vajalikud ettevalmistused tehtud ning ilmaprognoos lubab ka rahulikumaid ilmaolusid,” põhjendas Balloon Tallinna operaatori Lennulaev OÜ juhatuse liige Sigre Luts atraktsiooni avamise hilinemist. Lennuatraktsioon avatakse reedel, 20. juunil ning ülejäänud Balloon Tallinna kompleks (kohvik ja pakihoid) juulis.

Heeliumipall on maapinnaga ühendatud trossi abil ja seda juhitakse elektrilise vintsisüsteemi abil. Palli hoiab maa küljes kinni 136 tonni betooni ja 11 tonni kaaluv vints. Vintsisüsteemil on kolmekordne tagavarasüsteem ning lokaalne tagavarageneraator.Turvalisi õhulende saab teha kuni 12 m/s tuulega, üks lend kestab 10-15 minutit.

Balloon Tallinn on täidetud heeliumiga, mis on täiesti inertne ehk plahvatusohutu ja mittepõlev gaas.
Kaheksanurkse vaateplatvormi vaateulatus on vabas õhus, kuid kaitstud turvavõrega, mille võrestiku vahelt saab siiski segamatult fotosid teha.

Balloon Tallinn on avatud septembri lõpuni kell 8-20:00, kui muidugi tuul lubab. 15-minutine õhulend läheb maksma täiskasvanule 25 eurot, lastele 15 eurot.