„Tasuta reisipass võimaldab sõita rongiga läbi terve Euroopa, õppida tundma kultuuripärandit, saada uusi elamusi, harjutada keeli ning kohtuda erinevate inimestega. Oma unistuste reisile saab minna üksi või kuni nelja sõbraga,“ ütles Haridus- ja Noorteameti Euroopa Solidaarsuskorpuse ja DiscoverEU koordinaator Anni Tetsmann.

„Enne reisipassi saamist ei olnud ma peaaegu üldse reisinud. Minu jaoks oli see väga suur seiklus ja ma ootasin seda nii väga. Tahtsin kindlasti jõuda Pariisi,“ rääkis DiscoverEU reisipassi saanud Kaisa Ülviste, kes käis pärast gümnaasiumi lõpetamist sõpradega Austrias, Prantsusmaal ja Hollandis.

„DiscoverEU reisipasside võitjad saavad lisaks põnevale reisikogemusele ka põhjaliku õpikogemuse, sest noored saavad osaleda reisieelsetel koolitustel ja rahvusvahelistel kokkusaamistel, mis toimuvad teistes Euroopa riikides ja toetavad kultuuridevahelist õppimist,“ lisas Tetsmann.

Tasuta reisipass on mõeldud 18-aastastele noortele, mis tähendab, et osalemiseks peab noor olema sündinud vahemikus 1. juuli 2004 kuni 30. juuni 2005.

Erasmus+ egiidi all tegutseva DiscoverEU reisipassi lunastamiseks tuleb esitada avaldus Euroopa noorteportaalis aadressil https://youth.europa.eu/discovereu_en ning seejärel täita seal samas Euroopa Liidu väärtuste teemaline valikvastusega küsitlus. Taotlusvoor kestab kuni 29. märtsini.

„Ei maksa pead norgu lasta, kui õnn kohe ei naerata. Kõiki osalejaid hoitakse ootenimekirjas ja nendega võetakse piletite vabanedes ühendust. Kui ka siis ei lähe õnneks, on Erasmus+ ja Euroopa Solidaarsuskorpuse programmidel veel hulgaliselt võimalusi maailma avastamiseks, näiteks vabatahtlik teenistus, noorte osalusprojektid, õpiränne, praktika välismaal ja palju muud,“ rääkis Tetsmann.

Üleeuroopalisele seiklusele saavad minna kõik Euroopa Liidu liikmesriikide ning Erasmus+ programmiga seotud riikide elanikud. Lisaks reisipassile saavad noored ka sooduskaardi, mis on abiks toidu, majutuse, kohaliku transpordi, kultuuri, spordi ja muude kulutuste eest tasumisel.

Reisipasse on jagatud alates 2018. aastast kokku pea 213 000 noorele eurooplasele.