Pakamägi on lame õhukese pinnakattega metsane paekõrgendik Raikkülas Raplamaal. See oli Balti jääpaisjärve ajal saar, mille rannaastangud kujunesid jääpaisjärve lainete tegevuse toimel. Pakamäe lääneküljel on 9 m kõrgune astang. Seal on võimalik näha ka Raikküla lademe kivimeid.

Henriku Liivimaa kroonika andmetele toetudes on Raikkülas asuvat Pakamäge rahvatraditsioonis peetud Muinas-Eesti hõimujuhtide kärajate ehk nõupidamise paigaks. Ühe võimaliku variandina oletatakse, et Jüriöö ülestõusu märgutuli süüdati just Raikkülas Pakamäel.

Veel mõni aeg tagasi tehti Pakamäel jaanituld, tänapäeval on looduslikust amfiteatrist saanud konsertite ning suvelavastuste toimumiskoht. Talvel käiakse Pakamäe nõlvadel ka kelgutamas.

Vaata videot Pakamäe matkarajast:

Kui soovid rohkem teada, kuidas lõkkel süüa teha või huvitavad ka söödavad metsikud taimed, kalapüük ning üleelamisõpetused, matkamisest, matkavarustusest ja loodusega koos olemisest rääkimata, siis vaata Easy Outdoorsi Youtube'i kanalit. Seal leiavad käsitlemist ka mitmed erinevad RMK matkarajad, RMK lõkkekohad ja RMK matkateed.