Pühapäevast muutub Hiinasse ja Hiinast reisimine lihtsamaks, kuna riik lõpetab kõik reisipiirangud. Samas on riigis viimasel ajal koroonajuhtumite arv tõusuteel ning haiglad ja krematooriumid on ülekoormatud.

Mõned Euroopa riigid on juba hakanud Hiina turistidelt negatiivset koroonatesti nõudma, kuid seda on üldiselt peetud siiski ebavajalikuks. Nüüd andis sama soovituse aga EL-i integreeritud poliitiline kriisidele reageerimise amet (IPCR), mis koosneb 27 liikmesriigi ametnikest.

Samuti pakuti välja, et kõigil Hiinasse suunduvatel ja sealt Euroopasse tulevatel lendudel kannaksid reisijad näomaske, Hiinast tulevaid reisijaid testitaks pisteliselt ning lennujaamades võetaks proove reoveest.

Liikmesriigid pooldavad piiranguid

Soovitus anti päev pärast seda, kui Euroopa Komisjon ütles, et ülekaalukas hulk liikmesriike pooldab piiranguid Hiinast saabujatelt. Prantsusmaa, Hispaania ja Itaalia on juba asunud Hiinast tulijaid testima, kuid näiteks Saksamaa on seni olukorral vaid „silma peal hoidnud“. Inglismaa, mis küll ei kuulu EL-i, nõuab alates tänasest Hiinast saabujatelt negatiivset testi, mis tehtud enne reisi.

Praegu ei ole veel teada, kas kehtestatakse kogu EL-i hõlmav reegel või jääb see siiski iga riigi enda otsustada.

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) teatas eile, et kuigi Hiinas on koroonasse haigestumine tõusuteel, ei ole sealt uusi tüvesid veel leitud. Eksperdid ütlesid aga, et reaalseid andmeid on Hiinast raske saada.

Peking on alates detsembrist kinnitanud vaid 22 surmajuhtumit. Suurbritannia andmeanalüüsiettevõtte Airfinity hinnangul sureb Hiinas iga päev koroonasse vähemalt 14 000 inimest.

Hiina valitsus ütles nädala alguses, et nende turistidele kehtestatavad reisipiirangud on poliitiliselt motiveeritud ja „see võib hiljem kätte maksta“.