Kui vaadata gloobuselt Eestit, siis mahub kogu meie riik justkui nööpnõela pea peale ära. Lähemale fokuseerides saab aga selgeks, et selle pisikese paiga kõik piirkonnad on üksteisest täiesti erinevad. Igaühel on oma selge iseloom, lõhn ja maitse. Näiteks Valgamaa kannab Eesti kaguosas seda ürgse looduse eest vastutaja rolli ja just sinna võikski suunduda, kui 2023. aasta talvesse puhkust planeerida või muudest tegevustest vaba nädalavahetus kalendrist vastu vaatab.

Valga/Valka

Eesti kõige lõunapoolsema linna muudab eriliseks asjaolu, et see asub korraga kahes riigis: kuigi Lätis kutsutakse linna Valga asemel Valkaks, siis hing on linnal siiski üks. Valgat ja Valkat on kirjalikes allikates esimest korda mainitud juba 1286. aastal Riia linna võlaraamatus nime all Walk. 11. juunil 1584 andis Poola kuningas Stefan Batory Rzeczpospolita Liivimaa hertsogkonda kuulunud Valgale asutamiskirja ja Riia linnaõigused – seda päeva peetakse Valga linna sünnipäevaks. Kaksiklinnaks muutus asum aga 1920. aastal, kui linn jagati pärast riikide iseseisvumist keskelt, mööda Varžupīte-Konnaoja telge, pooleks.

Talviste naudingute tarbeks olekski mõistlik paigutada ennast otse Valga linna või selle lähistele, sest just nii on mugavaim teha põnevaid sõite nii Valga vallas pakutavate spordirajatiste, restoranide kui ka muude meelelahutuspaikadeni. Linn ise pakub samuti palju põnevat avastamist: jalutage mööda vanu tänavaid, uudistage raekoda, kirikuid ja peatuge linna uuendatud peaväljakul. Millal jalutasite viimati Valga/Valka piiril?

Pedeli jõgi, paisjärved ja matkarajad.

Sportlik Valga

Lõuna-Eesti vägagi kupliline, kuid samas mitmekesine maastik annab suurepärase võimaluse tegeleda eri tüüpi talispordiga. Just suusatamiseks, uisutamiseks, aga miks mitte lihtsalt metsas matkamiseks on Valga valda loodud palju erinevaid radu ja platse. Sportlikult saab alustada kohe Valga linnas: just enne möödunud jõule avati linna keskväljaku veerel uisuplats, kus saab ehitud kuusepuu sära taustal kauneid poognaid võtta. Loomulikult on sobilike ilmadega avatud ka uisulaenutus ja uisutama on oodatud kogu pere.

Neile aga, kes soovivad ennast väheke äkilisemalt liigutada, on Pedeli jõe ja paisjärvede ääres avatud valgustatud suusarajad, samuti saab seal liikuda ilma suuskadeta – matkaraja läbimiseks peaks varuma mõned tunnid, kaasa võiks pakkida kuuma tee, pirukad ja fotoaparaadi. Pikemaks sporditiiruks võiks võtta aga Valgast suuna Sooru poole, kuhu viib 9 kilomeetri pikkune valgustatud ja alati heas korras suusarada. Seal saab kindlasti enda sisemise Jaak Mae välja lasta.

Linnast väikeste autosõitude kaugusele jäävad aga kaks põnevat paika: Lüllemäe suusamägi ja Taheva matkarajad. Lüllemäe suusamäel saab lustida kogu perega, sest avatud on nii suusa- kui ka matkarajad (rajad keerutavad mööda ürgse loodusega Karula rahvusparki), samuti saab spordikeskusest laenutada vahendid mäest alla laskmiseks. Avatud on ka kool lumelaua ja mäesuusatamist esimest korda proovijatele. Need, kellele mainitu tundub liiga sportlikuna, võivad suunduda aga snowtube’i-mäele pisut vähem adrenaliini pakkuvat laskumist sooritama.

Valga ja Valka piiril asuv kiik.

Kui aga sõita Valgast otse lõunasse, peaaegu Lätti, jäävad teele Taheva matkarajad, kus saab looduses liikuda nii jala kui ka suuskadel. Matkaradu on Taheva kandis erinevaid, varieeruvad need nii raskuse kui ka pikkuse järgi, teele jäävad mitmed lõkkekohad, kus saab puhata ja keha kinnitada. Nii mõnigi rada on varustatud õppeotstarbeliste infotahvlitega ehk pakuvad ka koolilastele põnevust. Tahevale sõites jääb teele aga Lepa küla ja seal Läti piiri ääres asuv Sette talu, kus peremees Rauno Rätsepp pakub võimalust seigelda looduses koos matkajuhiga. Helistage ette ja laske kogenud matkajuhil viia ennast paikadesse, mida ise üles ei leiaks.

Ajal, mil Eesti saab uhkustada esimese disc golf’i maailmameistriga, on mainitud spordiala kuumem ja populaarsem kui kunagi varem. Ka Valga pole jäänud sellest maailma tormina võtvast spordialast puutumata, mõnusat liigutamisvõimalust pakuvad kaks rada: Jaanikese motokrossiraja ümber looklev 18 korviga park kohe Valga külje all ja Õru 12 korviga rada Tsirguliinast pisut Tartu poole. Uskuge, talv ei ole mingi takistus adrenaliini üleskruviva kettagolfiturniiri läbiviimiseks!

Maitsev Valga

Pole paremat kokka kui värske õhk, väikene pingutus ja tujutõstev ajaveetmine. Valga ja selle ümbrus on saanud viimase mõne aastaga uue hingamise ka gastronoomse piirkonnana, asutatud on nii mõnigi tervet Eesti toidukaarti rikastav restoran ja kohvik.

Kellel kõht Valgas tühjaks läheb, sellel tasub minna elamusi otsima nii mõnegi valgustatud akna taga asuvasse lauda. Linna keskel asuv hubase atmosfääriga Kohvik Johanna kutsub kõiki väikesele kehakinnitusele. Erilist tungi tekitavad kohvikuleti ääres menüüd uudistades nende imemaitsvad küpsetised, mis muutuvad tõeliseks elamuseks koos juurde serveeritud kohviga, ning loomulikult üle linna kuulsaks saanud salatikausid. Kohvik Johanna idee sai alguse aastal 2016, kui kohviku pererahvas võttis osa kohalikust kodukohvikute päevast. Külastajate väga positiivne tagasiside valmistas niivõrd palju heameelt, et otsustati pakkuda tuttavaks saanud maitseelamusi rohkem kui kord aastas.

Kohvik Johanna.

Kellel aga huvi seigelda soojemate maade toidukultuurides, siis Jaani kiriku lähistel asub klassikalises kiviahjus Napoli stiilis pitsasid valmistav Puusepa Pizza. Pitsa valmistamise käigus tekkivad lõhnad on nii erilised, et patt oleks niisama pitsapaviljonist mööda kõndida: menüüst leiab väga erilisi, kuid samas nii puhtaid maitseid – valikus on kümme erinevat maitset, lisaks lastepitsa ja erinevad lisandid. Pitsasid saab nautida, vaadates linna keskväljaku saginat ja sära.

Puusepa Pizza.

Vähe lihtsamini pääseb sisse aga Valga keskel asuvasse restorani Lilli, kus saab keha kinnitada nii kohvikus kui ka à la carte-restoranis. 1930. aastate juugendstiilis hoones asuvas restoranis saab end tunda tõelise linnakodanikuna.

Restoran Lilli.

Mitmekülgne Valga

Kuid kõik siin elus ei ole vaid sport ja lauas istumine, kuigi esimene on ainus tegevus, mis teeb tugevaks, ning teine ainus, mis toidab. Valga pakub mitmekesist võimalust ka muudeks põnevateks ajaveetmisteks, näiteks võimalusi ratsutamiseks, saunatamiseks ja käsitööks.

Sooblase külas asuv Elukutsar pakub näiteks huvilistele võimalust ratsutada nii hobuste, ponide kui ka eesliga. Sõita saab nii talu enda hästi hooldatud ratsaplatsil kui ka kogenenumatele mõeldud matkaradadel. Samuti tehakse soovijatele looduses saanisõite. Taas üks maaliline koht, kus sõbralik pererahvas on valmis pakkuma mugavustsoonist välja astumist.

Ratsaplatsist mitte kuigi kaugele jäävas Kallikülas pakub aga Vahi talu võimalust nautida ehedat Vene sauna ja seda koos traditsioone tundva saunikuga. Lisaks saunatamisele saab talu töötubades valmistada erinevat käsitööd: unenäopüüdjaid, lipukette ja palju muud.

Küll Eestimaa on ikka imeline! Veeda oma talvepuhkus tavapärasemast erilisemalt: tule avasta Eestimaad, tule avasta Valga valda!

Lisainfo: www.valga.ee

Valga talvel ja tulede säras.

Jaga
Kommentaarid