Jõuluüritused üle Eesti

Narva linnus kutsub jõuluprogrammile „Muinasjutulised jõulud„, kus saab meenutada jõululugusid, teha endale mälestuseks meene, nautida värskelt küpsetatud piparkooke ja sukelduda keskaegse linnuse imelisse pühade-eelsesse meeleollu.
Lääne-Virumaal Korjuse külas ootab keraamikakoda-galerii KMOOR külla – saab meisterda savist kingitusi ja süüa head jõulusööki.

Juba teist aastat järjest mässib Põhja-Tallinnas asuv Iglupark ennast mõnusasse jõulurüüsse. Saab istuda lõkke ümber, möllata heinapallides, teha talisuplust, süüa sooja suppi jpm. Teine vahva üritus Tallinnas on vanalinna ekskursioon, mida korraldab Tallinna Giidide Ühing Teemaks on „Jõululood vanalinnas„ ning oodatud on ka lapsed.

Viljandis ootab Bonifatiuse Gild lapsi keskajahõngulisele Võlumaale omandama uusi teadmisi vanadest tavadest, meisterdama, mängima ja laulma ning maitsma keskaegseid jõulutoite. UKU keskuses tuleb jõululaat ning Viljandis Vabaduse platsil üritus Jõulud Viljandis – jõuludisko, kuuse ehtimine, saab süüa ja juua.

Kõigi laste lemmiküritus toimub muidugi Lottemaal – Jõulumaa raames on kogu sealne küla ära ehitud – teid ootavad lahked külaelanikud ja hubane jõulumeeleolu. Pärnumaa silmapaistev üritus tuleb ka Villa Ammendes – esmakordselt avatakse seal jõulukaubamaja. Lisaks on Pärnu linnas avatud jõuluküla ja jõuluturg.

Kesk-Eestis võiks külastada Põltsamaa Lumekuningriiki ja Raplamaa Huskypargi kelgukoerte jõulumaad. Lõuna-Eestis liikudes käi läbi Otepää Talveturult ja teistelt Talvepealinna tiitli üleandmise üritustelt. Vaata kindlasti ka Puhka Eestis lehte – seal on veel rohkem üritusi kirjas.

Üritused muuseumites

Tallinna Kirjanduskeskus korraldab Tammsaare muuseumis talvehõngulise luuleõhtu, et aega maha võtta ja süveneda pimedal ajal iseendasse. Eesti Vabaõhumuuseumi jõulukülas saab osa esivanemate vanadest jõulukommetest. Fotomuuseumis tuleb jõulumeenete valmistamise töötuba ning Kadrioru kunstimuuseumi jõuluteemalise perepäeva programmis toimub kuuseehte valmistamine ja kinkekoti voltimine. Samuti saab kuulata loengut „Jõulud kunstis“ ning osaleda pereprogrammis „Jõululood“.

Jõulujazzi raames esineb Kumus „See pole see Trio„. Tallinna Linnamuuseumis saab teada, kuidas selles hoones keskajal jõule peeti. Tartus tuleb jõulukaardi meisterdamise töötuba ning 19. sajandi linnakodaniku muuseum ootab suuri ja väikseid huvilisi jõuluhommikule 18. detsembril kell 11. Räägitakse vanadest jõulukommetest, kodukaunistamisest ja pühadelauludest. Loetakse jõulujuttu ja meisterdatakse ise kuuseehteid.

Kihnus tuleb üritus Jõulubu 2022, Saaremaal Mihkli Talumuuseumis perepäev, kus saab vastused küsimustele, millised olid vana aja jõulukombed, kuidas pühadeks valmistuti ja milliseid põnevaid külalisi võis vanasti talus kohata. Kuressaare linnuses piiskopi eluruumis on aga avatud uhkelt ehitud JÕULUTUBA.

Muusika

Põlvas toimub Eesti rahvusmeeskoori neljanda advendi jõulukontsert, Viimsi Huvikeskuses tuleb aga kontsert „Roman kahe kitarriga„ ja Kadrioru Kunstimuuseumis toimub juba tavaks saanud Lossimuusika kontsert, mis seekord pühendatud jõulumuusikale.

Näitused, mis tõeliselt kõnetavad

Sotsiaalmeedia on viimasel ajal täis pilte KUMU näitusest „teamLab. Hõljuvad õied igavikumeres„. Kui pole näinud, mine vaata kindlasti! Pärnus näeb kunsti aastanäitust 2022, Tallinna Botaanikaaia jõulutaimede näitusel tutvustatakse traditsioonilisi jõulutaimi Euroopast, Aafrikast ja Austraaliast.

Tallinnas Juhan Kuusi Dokfoto Keskuses on näitus „Sumimasen - Jaapan läbi eestlase fotosilma„ ning Tallinna raekojas advendipühapäeva näitus. Seal näeb raekoja ehituslugu, mis rullub lahti vastvalminud animatsioonis, lisaks maketid Tallinna keskaegsetest müüridest ja väravatest. Keldris tervitab tulijaid Vana Toomas.

Liikumine õues

Narvas saab joosta – Stebby Ööjooks on sobiv kõigile, kes lumevaipa ei pelga ja kel lippamine veres. Spordisõpradele võib soovitada ka Austa Rattaklubi sportlikke jalgsimatku – start Elva Spordihoone eest.