Suusatage ja sõitke lumelauaga

Talv kutsub teid suuski alla panema või lumelauale ronima ja suusamäest alla laskma. Gauja rahvuspargi territooriumil asuvad mitmed suusatrassid ja -mäed, mis sobivad suurepäraselt nii kogenud suusatajatele kui ka nendele, kes veel õpivad.

Rahvuspargi suusamäed asuvad 80 meetri kõrgusel ja moodustavad orgudega loomuliku terviku. Rahvuspargis on säilinud kaunis maastik koos imelise vaatega Gauja orule, jõele ja lumistele puulatvadele, mis meenutavad mägist keskkonda. Cēsises asuval suusa- ja puhkekeskusel Ozolkalns on Läti pikimad suusarajad, mis pakuvad 500 meetri ulatuses tõelist talispordielamust ja meelelahutust.

Kõrgendatud reljeefiga maastikuradadega suusa- ja laskesuusakeskus Cēsis asub maalilises okaspuumetsas. On olemas 1000 meetri pikkune kunstlumega trass ja 2500 meetri pikkune loodusliku lumega kaetud trass. Sigulda linna suusarada on lai ja pakub 350 meetrit talverõõme. Pimedal ajal on trassid valgustatud.

Rohkem teavet suusatamisvõimaluste kohta Gauja rahvuspargis leiab SIIT!

Talvised saani- ja kelgusõidu rõõmud

Sõitke saaniga talvisesse imedemaailma. Valmiermuiža hobusetall tervitab hobusaanisõiduga Valmiermuiža pargis ja selle ümbruses. Talverõõme nautides külastage Valmiermuiža õlletehast, kus saate külalislahkes õhkkonnas tehasetoodangut degusteerida. Lauale pannakse kohalike talunike toodetest valmistatud hõrk ja tervislik toit – siin luuakse maa- ja loodusandidest suupisteid, omaküpsetatud leiba, erinevaid õllekastmeid ning ka kõige laiemat Valmiermuiža õllevalikut.

Nautige avatud vankri- või saanisõitu Bīriņi lossipargis ja selle ümbruses. Saanisõit on romantiline seiklus valgetel lumevallidega ääristatud radadel – tunnetage ajaloohõngu, värsket õhku ja lumist tuulepuhangut! Tüüpiline talvemaastik koos puhta looduse hõnguga muudab reisi imeliseks ja meeldejäävaks.

Hobused traavivad teadupärast graatsiliselt ja aeglaselt, haskid aga veavad kelku energiliselt nii, et lund lendab. Dod Ķepu on Läti kelgukoerte spordiklubi, kelle haskid rõõmustavad lapsi ja täiskasvanuid aasta ringi. Sõidud viiakse läbi autentsete puukelkudega ja mõnel juhul ka professionaalsete spordikelkudega. Tee peale antakse kaasa ka soojad tekid ja kuuma teed, et mõnusalt soojas püsiksite.

Sigulda bobi- ja kelgusõitudel saate kogeda kiirust ja adrenaliini. Talvel pakutakse laupäeviti ja pühapäeviti meelelahutuslikku sõitu vučko-kelguga, mille käigus saab nautida kiirtrassi kurve ning Koiva ürgoru, linna ja bobiraja panoraami stardiestakaadi platsil.

Avastage põnevaid maastikke koos kohalike giididega

Osalege kohalike giidiekskursioonide põnevates seiklustes! Kohalikud giidid köidavad teid huvitavate lugudega, üllatavad keset loodust asuva restoraniga ja viivad suurepäraste looduslike aarete lähedale. Teejuht Cēsis Inside intrigeerib ka kohalike maitsetega, mida saab avastada ekskursioonide käigus. Linnaekskursioonid paljastavad võluvate ja ainulaadsete majade lugusid.

Loodusrajad looklevad mööda orge, jõgesid ja läbi metsakuningriigi, kus on imeline taimede ja loomade mitmekesisus. Metsades ja jõgede kallastel asuvad tõelised hiiglased – suursugused liivakivipaljandid, kaljud, kivid ja koopad, mida loodus on loonud erinevates toonides.

Avastage ürgset loodust ja ainulaadseid aardeid Cecīļu loodusradadel. Iga pühapäevaõhtu, kui värvilised valgusvihud valgustavad rada, koopaid, juga, liivakivipaljandeid ja jõge, saab iga külastaja rajale rõõmu ja talvist inspiratsiooni ammutama minna. Haaravaks elamuseks saab olema ka jalutuskäik mööda Cīrulīšu loodusradasid, kus saate teadmisi Gauja ürgoru arengu kohta kaugest minevikust kuni tänapäevani. Cēsist külastades soovitame nautida ka võimsaid Ērgļu kaljusid (Kotkakaljud), mis kehastavad kotka laia lennu vabadust ning võlu ja kus tundeelamused on sama võimsad kui orelihelid. Inspiratsiooni andvaks jalutuskohaks on ka Kārļamuiža (Kaarlimõisa) maastikupargirada, mis lookleb läbi iidse pargi ja viib ühe Läti suurima liivakivipaljandi – Ainavu panga juurde.

Gauja rahvuspargi maalilised rajad juhatavad teid kõige looduskaunimatesse paikadesse, mis jäävad pikaks ajaks meelde ja südamesse ning kuhu soovite alati tagasi tulla.

Kogege Läti sauna ja taastage energiat

Rahvuspargi külastusest ei saa välja jääda ka saunamõnud. Pärast pikka õues veedetud päeva ümbritseb sauna soojus kogu keha ja jõuab kenasti igasse rakku ning sauna lõhn loob tõelise sisemise rahu. Pärast kogu päeva kestnud põnevaid seiklusi on saun juba puudega köetud ja ootab teie saabumist.

Ziedlejases usutakse, et loodus näitab meile õiget elutempot. Ziedlejase suurepäraste saunamajade meistrite abil luuakse saunarituaali ajal meeliülendav elamus. Teile pööratakse tähelepanu ja teie eest hoolitsetakse. Ziedlejases tervitavad teid Läti saunad Glass Pirts, Smoke või Black Pirts ja Woollen Pirts koos saunarituaalidega, mida rikkalikult täiendavad Ziedlejase taimed, omatoodetud mesi, kuum tee ja kosutav must leib.

Puhkemajakompleksi Sweetest Home ehedas ja maalähedases stiilis saun kehastab iidseid juuri. Savitellistest saunaahju soojus täidab keha ja õhus olev niiskus pärineb kuumutatud kividele valatud veest. Heitke puitpinkidele pikali ja nautige rahu. Saunad on ka elegantsetes hotellides ja hubastes külalistemajades, et mitmekesistada vaba aja veetmise võimalusi.

Mõnusas külalistemajas Jaunlīdumnieki lõõgastudes nautige hubast sauna. Taastage energiat Krimulda mõisa ja rehabilitatsioonikeskuse Līgatne hellitavate spaarituaalide abil.

Nautige kohalikku maitserikkust

Avastades talvekuningriiki ja erinevaid tegevusi, hellitage ka oma maitsemeeli kohalike maitsetega. Looduse hooajalisi aardeid saab rahulikult nautida kohvikutes ja restoranides.

Ungurmuiža mõisa restoranis saate reisida ajas tagasi. 18. sajandi toiduretseptid pärinevad mõisa perenaiselt endalt ja sisaldavad hooajalisi saaduseid. Ungurmuiža kokad kuulavad hea meelega teie soove ja valmistavad teie peoroad restoranis, mõisahoones, teemajas või pargis just teile sobival ajal.

Restoran Aparjods on rahulik oaas, mis asub ilusas puitlaastkatusega puithoones. Nautige maitsvaid toite, istudes suurte tammepuust laudade ääres peente puulõigetega antiiktoolidel. Talvel loob restorani hõõguv kamin erakordselt hubase atmosfääri. Restorani silmapaistev peakokk on loonud spetsiaalselt Aparjodsi maalähedasust silmas pidades peene menüü, mis sisaldab ka Läti traditsioonidest inspireeritud maitsvaid roogasid.

Siinse hotelli Annas Design and SPA restorani Kannas roogade koostisosad on puhta maitsega ja looduslikult ainulaadsed. Inspireerituna iidsetest Läti toiduvalmistamise traditsioonidest ja aeglase toiduvalmistamise filosoofiast, loob peakokk iga päev uue menüü, mis võimaldab teil nautida erilisi ja ebatavalisi roogasid. Restoran Kannas pakub värskeid ja looduslikke roogasid, mille tooraine pärineb kohalikest taludest.

Hotelli Wolmar restoran jutustab lugu taimede ja loomade koosmõjust. Niidu motiiv läbib interjööri, tuues esile niidu kuninganna. Papagoi Charlie sirtsumine loob tõelise atmosfääri, mida iseloomustab looduse ainulaadsus ja ilu.

Rāmkalnis valmistatakse kohalikest marjadest, puuviljadest ja köögiviljadest tervislikke maiustusi. Osalege pastillide valmistamise meistriklassis ja degusteerimistel ning nautige enda loodud kohalikku maitset. Tutvuge Rāmkalni hubase poe kohalike maitsete laia valikuga!

Gauja rahvuspark loodi 1973. aastal. Pargi pindala on üle 90 000 hektari ning see kaitseb Gauja jõe oru kauneimat osa Valmiera ja Murjāņi vahel. Gauja rahvuspargis on rohkem kui 500 kultuuri- ja ajaloomälestist alates iidsetest mäekindlustest ja keskaegsetest kivilinnustest kuni kirikute, mõisate, vesi- ja tuuleveskite ning muude arheoloogia-, arhitektuuri- ja kunstimälestisteni. Tulge ja tutvuge nendega lähemalt! Rohkem teavet puhkamisvõimaluste kohta Gauja rahvuspargis otsige aadressilt entergauja.com.

Gauja on oma külastajate eest hoolitsedes loonud spetsiaalse ja mugavalt kasutatava mobiiliäpi Enter Gauja, mis lihtsustab looduses viibimist ja võimaldab mugavalt Gauja rahvuspargi territooriumil orienteeruda. Laadi see alla siit!

Jaga
Kommentaarid