Täna annab lennufirma Finnair tööd ligikaudu 1750 inimesele. Nüüd plaanib ettevõte hakata Tai ja Põhja-Ameerika liinidel salongipersonali sisse ostma, vähendades seeläbi personali 450 töökoha arvelt.

Töökohtade kärpimise plaani kulisside taga on vajadus säästa. Juba koroonapandeemia andis ettevõttele valusa löögi, kuid Venemaa õhuruumi sulgemine nõrgendas Finnairi kasumit veelgi. Nii on käesoleva aasta perioodil jaanuar–september kandnud ettevõte kahjumit summas 182 miljonit eurot. Eelmine aasta oli see 470 miljoni suurune ning 2020. aastal koguni 600 miljoni euro suurune kahjum.

Eelmine kord jõuti kokkuleppele

Ettevõtte läbirääkimised algavad järgmisel kolmapäeval ja kestavad hinnanguliselt kuus nädalat. Viimati kavandas Finnair nii suurt koondamist 2014. aastal, mil ettevõte ähvardas kärpida 540 salongipersonali töökohta.

Finnair ja töötajad jõudsid aga kokkuleppele hoida aastas kokku 18 miljonit eurot ja nii jäi koondamine ära, välja arvatud Singapuri ja Hongkongi liinidel.

„Meie eesmärk on endiselt leida koos salongipersonaliga säästlikke lahendusi. Vajame läbirääkijatelt siirast soovi leida ühiseid lahendusi, nii et meie enda personal saaks jätkata ja töökohtade kaotust ei tuleks. Alternatiivide arutamine on muudatuste läbirääkimiste protsessi oluline osa,“ ütles Finnairi tegevjuht Topi Manner ka tänavuses pressiteates.