Alates 2023. aasta jaanuarist hakkab Riias kehtima turismimaks. Riia ametnikud on teatanud, et majutusasutustelt võetava maksu suuruseks on 1 euro öö eest külastaja kohta. Maksimaalne nõutav summa on 10 eurot, mis tähendab, et turistid, kes viibivad linnas pikemalt, ei pea tasuma maksu pärast kümnendat päeva.

Turistide vastuvõtmise eest makstav maks on Euroopas laialdaselt kasutusel. Seda rakendatakse mitmetes populaarsetes sihtkohtades, näiteks Berliinis, Amsterdamis, Roomas, Veneetsias, Viinis, Brüsselis ja Lissabonis. Maksu suurus erineb riigiti ja linnati ning kasutatakse mitmeid arvutusmudeleid, näiteks fikseeritud maks teenuse hinna juures, diferentseeritud tasu sõltuvalt majutuskategooriast, hooajast või iga ööbimise eest. Leedus kehtestati turismimaks 2016. aastal Kaunases ja 2018. aastal Vilniuses.

Omavalitsuse eelarve suurendamine heade eesmärkide saavutamiseks

Riia teatas, et kasutab maksust saadavat tulu turismi valdkonda toetavate projektide elluviimiseks või turismiinfrastruktuuri arendamiseks ja Riia rahvusvahelise tuntuse edendamiseks.

Riia linnavalitsus võttis 2019. aastal vastu määrused, mis nägid ette turismitasu kehtestamist 2021. aastal, kuid seoses pandeemiast tingitud turistide arvu järsu vähenemisega lükati tasu kehtestamine edasi. Esialgselt kavandatud määrusesse on tehtud mõned muudatused. Näiteks ei maksustata alla 18-aastaseid lapsi (algselt pidi see kehtima kõigile üle 12-aastastele).